Tema Tema

Turizam je ključan za spašavanje nacionalnih ekonomija

Ministar turizma Hrvatske Gari Capelli u HRT-ovoj emisiji Tema dana nedavno je kazao kako je na konferenciji s ministirima turizma Europske unije dogovoreno da će postojati mobilnost, odnosno moći će se iz jedne zemlje putovati u drugu. Capelli je rekao da su bitna pitanja kojim putem će se putovati, » jer nismo svi na istoj razini problema, odnosno nemamo svi isti broj zaraženih koronavirusom«.
Naglasio je da je Hrvatska s još dvije-tri zemlje napravila iskorak te da je Hrvatska prepoznata »jer je vodila sjajnu politiku.«
»Uz velike restrikcije i svega onoga što smo radili, 'stezali remen' kao što se kaže, postali smo prepoznatljivi i svi žele doći u Hrvatsku«, istaknuo je Cappelli, prenose hrvatski mediji.

Protokol putovanja

Capelli je dodao da će protokol putovanja biti na razini Europske unije. Takav dokument, potpisan koncem travnja, koji su neki prozvali covid-19-putovnicom, odnosi se na zdravstveni, odnosno sigurnosni dio protokola kod putovanja. Turizam čini 10 do 11% BDP-a Europske unije i zapošljava 12% ukupno zaposlenih.

Cappelli je rekao i da je vrlo jasno govoreno o kratkoročnom fondu za oporavak.

»U proračunu do 2027. u prvom paketu turizam nije imao tako istaknutu važnost, ali nakon koronavirusa ta se situacija potpuno mijenja, jedinstven je stav svih zemalja da će turizam morati imati veliki iskorak u proračunu«, rekao je Cappelli i naglasio kako je »turizam ključan za jačanje, to jest spašavanje nacionalnih ekonomija«, navodeći primjere i drugih turističkih zemalja osim Hrvatske, poput Italije, Španjolske ili Grčke.
Odgovarajući na pitanje novinara o mogućnosti uspostave koridora za promet turista Cappeli je izrazio nadu da će to dogovoriti do kraja svibnja, ako ne na zajedničkom dijelu, onda bilateralno sa zainteresiranim zemljama. U ovome trenutku u Hrvatsku mogu ući osobe koje posjeduju nekretninu ili plovilo u Hrvatskoj, kao i oni koji dolaze na pogrebe, te osobe koje dolaze poslom ili iz razloga koji su uvjetovani gospodarskim interesom Hrvatske.

Na pitanje novinara hoće li biti prilagodbi cijena domaćim turistima Cappelli je odgovorio da će tržište odraditi svoje, te da će dio smještajnih kapaciteta sigurno reagirati i dati određene popuste, a odgovarajući na novinarsko pitanje o tome hoće li ulazak biti dozvoljen samo onima koji su stekli imunitet odgovorio je da ne bi išao u detalje, dodajući da se mora napraviti zajednički protokol, te da ista pravila vrijede kod dolaska i odlaska.

Naglasio je da za srpanj, kolovoz i rujan nema velikih otkazivanja, ali ni puno novih rezervacija te istaknuo da je budućnost Hrvatske u zdravstvenom turizmu.

»Turizam je najpogođeniji sektor u koronakrizi i potrebna mu je izdašna pomoć unutar dugoročnog plana za oporavak koji priprema Europska unija«, izjavio je ranije povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište Thierry Breton.

Dodao je kako bi godišnji prihodi hotela i restorana na razini EU-a mogli pasti za najmanje 50 posto, a gubici turoperatora, kruzerskih kompanija, turističkih agencija, zrakoplovnih tvrtki mogli bi ići i do 70 posto.

Turistički vaučeri u Srbiji

Građani Srbije, kojima su za ovu godinu odobreni turistički vaučeri, svoje rezervacije mogu iskoristiti do 20. studenoga, što znači da u dogovoru s izdavateljem smještaja termine mogu pomjeriti za razdoblje nakon okončanja krize izazvane virusom covid-19, priopćilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Svoje vaučere građani mogu koristiti samo u objektima u kojima su već rezervirali smještaj, što znači da ne mogu mijenjati ugostitelja, niti destinaciju za koju su se prvobitno odlučili, prenosi agencija Beta.

Ministarsvo je u ovoj godini odobrilo ukupno 160.000 vaučera, u iznosu od 5.000 dinara, koji su podijeljeni. Vaučerima se mogu platiti isključivo usluge smještaja, a građanima Srbije je sada na raspolaganju još 400.000 novih vaučera u iznosu od 5.000 dinara, koje je moguće iskoristiti do 20. studenoga ove godine.

Prijava građana za korištenje tih vaučera za godišnji odmor u Srbiji počela je 13. svibnja. Više informacija o vaučerima, za koje se može prijaviti u svakoj filijali Pošta Srbije, može se dobiti na brojeve telefona koje je objavilo Ministarstvo trgovine, telekomunikacija i turizma – 011/2606-521 i 011/2606-576.

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je nedavno da će za prvih pet mjeseci ove godine Srbija imati štetu od približno 300 milijuna eura zbog manjeg deviznog priliva od stranih turista, uz napomenu da u to nisu uračunata domaća turistička putovanja.

»Ova akcija je značajna, jer ćemo manjak koji će uslijediti zbog smanjenog dolaska inozemnih gostiju bar djelimice nadomjestiti akcijom turističkih vaučera«, istaknuo je potpredsjednik Vlade.

Prema Ljajićevim riječima, te vaučere su do sada najviše koristili umirovljenici, čak 54 posto, a zatim nezaposleni i oni čija su primanja manja od 60.000 dinara.

Ljajić je istaknuo kako ohrabruje činjenica da je turizam nakon svjetske ekonomske krize pokazao da se prvi oporavlja i da je najfleksibilniji na ovakve krize.

Priredio: Z. Sarić

Antrfile

Vladimira Dorčova Valtner (1981.), Maglić, novinarka i poduzetnica u području online komunikacija:

Početkom ove godine smo s obitelji sve detaljno isplanirali, rezervirali mjesto i vrijeme, ali korona kriza je pomrsila naše planove. Prije nekoliko tjedana smo i »naglas« donijeli odluku da ljetovanje ove godine ipak preskočimo i zbog zdravstvene sigurnosti, ali i zbog administrativnih prepreka. U najavi u javnosti se spominju neke posebne zdravstvene putovnice za putovanje izvan zemlje i nadolazeće ekonomske krize. Inače, trebali smo ljetovati u Grčkoj. Godišnji odmor će vrlo vjerojatno biti radni, ali možda nađemo neko mirno, skrovito i manje posjećeno i popularno mjesto u Srbiji, pa da odemo bar na produženi vikend, jer nam svakako »isključivanje« iz svakodnevnice treba. Posebno poslije prinudne karantene – izolacije.

Prošle godine smo bili u Grčkoj, iako svake godine prvo razgledamo ponude s hrvatskog primorja, posebno za »moj« Hvar, gdje sam kao dijete s roditeljim i sestrom često ljetovala, ali za nas je ta destinacija za sada skupa. Korona kriza zahvaća sve privredne sektore, posebno turizam i ugostiteljstvo. Skoro svaki sektor je pogođen, i pogođen će biti, jer svakako nas očekuje smanjenje kupovne moći. Čeka nas teško vrijeme, posebno u Srbiji, jer kod nas je ekonomska kriza stalno prisutna, iako ima samo drugačiji oblik.

Savo Tadić (1976.), Stanišić, pčelar:

Planirali smo ići bar tjedan dana na odmor u Hrvatsku. U Hrvatskoj imam dosta rodbine i kod njih boravimo. Ono što bi nam moglo poremetiti planove je to što je supruga koja je zaposlena koristila kolektivni godišnji odmor u tvrtki u kojoj radi i sad ne znamo hoće li biti raspoloživog vremena. Ako budemo spriječeni iz tog razloga otputovati, vrijeme ćemo provoditi u radu na pčelinjacima i boravku na vikendici kad to budemo mogli. Teško mi je ocijeniti koliko će situacija s koronom utjecati na turizam. Jedan dio ljudi će vjerojatno odustati što iz straha od virusa, što zbog financija, ali ono što primijetim među običnim pukom je da im je dosta svega i jedva čekaju da se negdje maknu.

Zlatko Ifković (1959.), Subotica, glavni i odgovorni urednik Hrvatskih novina:

Danas je teško planirati buduće aktivnosti, ali svima nama je potreban odmor iz razloga što smo u posljednja dva mjeseca živjeli s ograničenom slobodom kretanja. Ako budu postojale i male mogućnosti, kao i svake godine planiramo provesti odmor na hrvatskom primorju. Epidemija koronavirusa će utjecati na sve grane gospodarstva, a s tim i na većinu obitelji te će od toga zavisiti planirani odmor, kao i mjere koje će važiti za ulazak u Hrvatsku.

Pavle Kujundžić (1966.), Subotica, poljoprivredni proizvođač:

Poljoprivredni proizvođači nemaju klasičan godišnji odmor, a ovogodišnji odmor još nismo planirali, ovisi sada od situacije u svezi koronavirusa. Kada idemo obiteljski, tada idemo u Hrvatsku. Prošle godine djeca su turistički putovala na more u inozemstvo, dok supruga i ja nismo. Ove godine bismo voljeli otići makar na nekoliko dana kod moje sestre Mirjane koja živi u Zagrebu.

Miroslav Pendelj (1956.), Surčin, dramaturg, dramski pisac:

Kako nemam stalno zaposlenje i moja ljetovanja ovise od toga koliko imam novca. Ove godine nisam planirao putovanje na more, pretprošle godine sam bio na ljetovanju na Murteru. Sljedeće godine idem u mirovinu, pa će se valjda od tih stalnih mirovinskih prihoda naći nešto novaca i za ljetovanje.

 

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika