Aktualno Aktualno

EU nudi Zagrebu i Beogradu pomak od povijesti

Zagreb i Beograd su »stupovi stabilnosti« i mira u ovom dijelu Europe i bez njihove suradnje teško je očekivati da dijelovi regije iziđu iz stanja »nedovršenog mira« i »zamrznutog konflikta«, ocijenio je novi hrvatski veleposlanik u Srbiji Hidajet Biščević u nedavnom intervjuu za beogradski list Danas.
Ukoliko se otklone politizacije, izbjegne stalno obnavljanje medijske i verbalne buke te ako se držimo temeljnog načela međunarodnih odnosa o nemiješanju u unutarnje poslove, povijest ne mora ostati trajni izvor razdora Srbije i Hrvatske, rekao je Biščević.
On je istaknuo da ne idealizira Europsku uniju, jer »nije magična krpa koja briše razlike, pa i one povijesnog sadržaja«, ali i istaknuo kako EU nudi »Beogradu i Zagrebu pomak od povijesti« i priliku da se okrenu »drugim paradigmama i drugim vrijednostima, da povijest ostavimo povijesti i da nam povijest ne bude kočnica današnjice i sutrašnjice«.
On je kao pitanja od iznimne važnosti istaknuo zaštitu nacionalnih manjina u Srbiji i Hrvatskoj, istaknuvši da to na mnogo načina postaje mjera »demokratskih i europskih kapaciteta« dviju država.

Biščević je ukazao na činjenicu da problem nestalih osoba predstavlja i dalje »jedno od najosjetljivijih pitanja« odnosa dviju država i da »nesporno humanitarnoj razini« rješavanja tog problema moraju pomoći institucije. »Nadam se da sam u svojim prvim kontaktima pravilno osjetio da je to pitanje prepoznato kao važna komponenta vanjskopolitičke agende Srbije i u tom pogledu zalagat ću se za dinamiziranje rada na rješavanju tog pitanja«, rekao je Biščević.

Gostujući na televiziji N1, Biščević je kazao kako između Hrvatske i Srbije postoje opterećenja oko tumačenja nedavne prošlosti, te dodao da moramo učiniti sve da nove generacije otvore prozore i gledaju u drugim pravcima.

»Imamo mnogo razvojnih i drugih potencijala«, nagasio je on.

Dodao je i kako bi Hrvatska do kraja lipnja mogla osigurati održavanje Međuvladine konferencije na kojoj bi Srbija otvorila nova pregovaračka poglavlja, ako okolnosti to dozvole. »To je u obostranom interesu i za Hrvatsku i za Srbiju«, kazao je.

Hina / H. R.

Najava događaja

07.06.2020 - Produljen rok prijava za izlaganje na stručnom skupu \\\'Čitanjem do uključenosti\\\'

Programski i organizacijski odbor stručnog skupa Čitanjem do uključenosti koji će se održati 2. i 3. listopada 2020. u Subotici, u čitaonici Gradske knjižnice Subotica (Cara Dušana 2) u okviru XIX. Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova produljio je rok za prijavu izlaganja do 15. srpnja 2020. godine.

Prijave za sudjelovanje s izlaganjem šalju se na adresu izlaganja.skup.Subotica2020@gmail.com.

Povratne informacije potencijalni sudionici s izlaganjem dobit će do 1. kolovoza 2020.

Programski i organizacijski odbor pratit će preporuke svih nadležnih tijela, nacionalnih stožera civilne zaštite i drugih, u vezi s mjerama zaštite širenja zaraze od koronavirusa.

O odgodi ili otkazivanju svi prijavljeni izlagači i sudionici stručnog skupa bit će pravodobno obaviješteni.

Informacije o skupu, programu i prijavi sudionika te konačni program bit će dostupni na mrežnoj stranici Zagrebačkog knjižničarskog društva i mrežnim stranicama Hrvatske čitaonice, Gradske knjižnice Subotica i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

14.06.2020 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha Festivala bunjevački pisama u Subotici je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

PROPOZICIJE NATJEČAJA:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja (maja) 2020.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XX. „Festival bunjevački pisama“

Festival će biti održan 27. rujna (septembra) 2020. u Subotici.

 

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay