Aktualno Aktualno

EU nudi Zagrebu i Beogradu pomak od povijesti

Zagreb i Beograd su »stupovi stabilnosti« i mira u ovom dijelu Europe i bez njihove suradnje teško je očekivati da dijelovi regije iziđu iz stanja »nedovršenog mira« i »zamrznutog konflikta«, ocijenio je novi hrvatski veleposlanik u Srbiji Hidajet Biščević u nedavnom intervjuu za beogradski list Danas.
Ukoliko se otklone politizacije, izbjegne stalno obnavljanje medijske i verbalne buke te ako se držimo temeljnog načela međunarodnih odnosa o nemiješanju u unutarnje poslove, povijest ne mora ostati trajni izvor razdora Srbije i Hrvatske, rekao je Biščević.
On je istaknuo da ne idealizira Europsku uniju, jer »nije magična krpa koja briše razlike, pa i one povijesnog sadržaja«, ali i istaknuo kako EU nudi »Beogradu i Zagrebu pomak od povijesti« i priliku da se okrenu »drugim paradigmama i drugim vrijednostima, da povijest ostavimo povijesti i da nam povijest ne bude kočnica današnjice i sutrašnjice«.
On je kao pitanja od iznimne važnosti istaknuo zaštitu nacionalnih manjina u Srbiji i Hrvatskoj, istaknuvši da to na mnogo načina postaje mjera »demokratskih i europskih kapaciteta« dviju država.

Biščević je ukazao na činjenicu da problem nestalih osoba predstavlja i dalje »jedno od najosjetljivijih pitanja« odnosa dviju država i da »nesporno humanitarnoj razini« rješavanja tog problema moraju pomoći institucije. »Nadam se da sam u svojim prvim kontaktima pravilno osjetio da je to pitanje prepoznato kao važna komponenta vanjskopolitičke agende Srbije i u tom pogledu zalagat ću se za dinamiziranje rada na rješavanju tog pitanja«, rekao je Biščević.

Gostujući na televiziji N1, Biščević je kazao kako između Hrvatske i Srbije postoje opterećenja oko tumačenja nedavne prošlosti, te dodao da moramo učiniti sve da nove generacije otvore prozore i gledaju u drugim pravcima.

»Imamo mnogo razvojnih i drugih potencijala«, nagasio je on.

Dodao je i kako bi Hrvatska do kraja lipnja mogla osigurati održavanje Međuvladine konferencije na kojoj bi Srbija otvorila nova pregovaračka poglavlja, ako okolnosti to dozvole. »To je u obostranom interesu i za Hrvatsku i za Srbiju«, kazao je.

Hina / H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika