Aktualno Aktualno

Aktivnosti u području odbrazovanja

Nakon ukidanja izvanrednog stanja uvedenog u Srbiji zbog pandemije koronavirusa, ured Hrvatskog nacionalnog vijeća započeo je prošloga tjedna s redovitim radom, pa je tako u petak, 15. svibnja, održana uobičajena konferencija za novinare na kojoj su djelatnici ove institucije iznijeli aktualne informacije i planirane aktivnosti za buduće razdoblje. Neke od njih tiču se obrazovanja, područja u okviru kojeg se i tijekom karantene veoma aktivno radilo budući da su u tijeku upisi u osnovne i srednje škole te fakultete.

Sastanak s budućim studentima

Sastanak s budućim studentima i njihovim roditeljima održan je u srijedu, 13. svibnja, i na njemu je, kako je iznijela predsjednica Odbora HNV-a za obrazovanje Margareta Uršal, među ostalim dogovoreno da u idućih tjedan dana prikupe papire potrebne za dobivanje potvrde od Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH da su pripadnici hrvatskoga naroda kako bi mogli upisati fakultet preko kvote.

»Također, budući studenti su donijeli podatke kada imaju ispite državne mature te prijemne na odabranim fakultetima, kako bismo mogli započeti pregovore sa Središnjim državnim uredom, s institucijama u Osijeku da se vidi kako će oni prijeći granicu, koliko dana će boraviti tamo, hoće li imati smještaj u domu, kako će polagati završne ispite te riješiti druga otvorena pitanja. Što se tiče budućih studenata, treba vidjeti i kakva je situacija u Srbiji jer oni ovdje moraju završiti školu i maturirati i tu se otvaraju pitanja koja su vrlo komplicirana – dobivanje svjedodžbi do 1. lipnja, a znamo da budući studenti neće moći dobiti svjedodžbe. To se rješava tako što roditelji upućuju osobne zamolbe ravnatelju škole koji treba izdati potvrdu o zaključenim ocjenama učenika maturanata, a maturske ispite će imati naknadno«, kaže Uršal.

Ujedno je istaknula da je u Srednjoj medicinskoj školi, što je slučaj u cijeloj Srbiji, maturski ispit istoga dana kada je i dio ispita u Hrvatskoj, tako da će ti studenti morati odustati od upisa preko državne mature i moći će ići samo preko kvote.

»To znači da maturanti ove škole koji su htjeli upisati medicinski fakultet to neće moći učiniti u Zagrebu, već samo eventualno ako bude kvote u Osijeku, čemu se još uvijek nadamo, budući da su se glede toga iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH obratili osječkom Sveučilištu, nakon čega je njegov rektor uputio dopis svim fakultetima da daju kvote.«

Na državnu maturu idu uglavnom gimnazijalci i ako polože ispit upisuju željeni fakultet. Za sada, kako je rekla suradnica u obrazovanju Nataša Stipančević, ima 12-ero budućih studenata (bilo ih je više prije izbijanja pandemije), s tim da će jedna učenica Srednje medicinske škole vjerojatno morati odustati od državne mature. Zbog koronavirusa neki roditelji su odlučili odustati od upisa svoje djece na neki od hrvatskih fakulteta pa će to učiniti u Srbiji, a onda možda sljedeće godine prepisati ih u Hrvatsku.

Promocija izvrsnosti učenika 

Dan hrvatske zajednice, 15. lipnja, posvećen promoviranju uspjeha učenika hrvatskih odjela osnovnih i srednjih škola u Subotici i okolici, vrlo vjerojatno neće biti održan na uobičajeni način, ali će u nekom vidu sigurno biti obilježen.

»Naša odluka je da nikako ne odustanemo od toga, jer je to nešto što je zaista vrijedno i budući da im je dosta toga već uskraćeno, ne želimo da bude i ovo. Zato planiramo od 15. lipnja, kada se službeno završava školska godina, poslati upit školama, te objaviti na našim internetskim i Fb stranicama poziv učenicima i roditeljima, da se prijave učenici koji su bili uspješni na nekim natjecanjima pa ćemo do konca lipnja imati pregled najuspješnijih školaraca. U srpnju i kolovozu nam je u planu njihovo promoviranje putem spomenutih stranica i medija, koncem kolovoza ili početkom rujna planiramo održati svečanu akademiju na kojoj bismo učenicima dodijelili darove, diplome, pohvalnice, a u rujnu je predviđen svečani prijem prvašića«, najavljuje Margareta Uršal.

Završen upis u PU Naša radost

Završen je upis u Predškolsku ustanovu Naša radost i glede toga je Uršal istaknula kako je odobrena molba HNV-a da se ponudi obrazac za upis i na hrvatskom jeziku, s tim da na njemu nije ponuđena mogućnost odabira jezika na kojem bi dijete pohađalo vrtićki i predškolski program. Na to su, kako dodaje, ukazali ali nisu na tome inzistirali budući da nisu bili ponuđeni ni drugi jezici sredine.

I. P. S. / Foto: S ranijih priprema maturanata za državnu maturu u RH


 

Najava događaja

07.06.2020 - Produljen rok prijava za izlaganje na stručnom skupu \\\'Čitanjem do uključenosti\\\'

Programski i organizacijski odbor stručnog skupa Čitanjem do uključenosti koji će se održati 2. i 3. listopada 2020. u Subotici, u čitaonici Gradske knjižnice Subotica (Cara Dušana 2) u okviru XIX. Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova produljio je rok za prijavu izlaganja do 15. srpnja 2020. godine.

Prijave za sudjelovanje s izlaganjem šalju se na adresu izlaganja.skup.Subotica2020@gmail.com.

Povratne informacije potencijalni sudionici s izlaganjem dobit će do 1. kolovoza 2020.

Programski i organizacijski odbor pratit će preporuke svih nadležnih tijela, nacionalnih stožera civilne zaštite i drugih, u vezi s mjerama zaštite širenja zaraze od koronavirusa.

O odgodi ili otkazivanju svi prijavljeni izlagači i sudionici stručnog skupa bit će pravodobno obaviješteni.

Informacije o skupu, programu i prijavi sudionika te konačni program bit će dostupni na mrežnoj stranici Zagrebačkog knjižničarskog društva i mrežnim stranicama Hrvatske čitaonice, Gradske knjižnice Subotica i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

14.06.2020 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha Festivala bunjevački pisama u Subotici je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

PROPOZICIJE NATJEČAJA:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja (maja) 2020.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XX. „Festival bunjevački pisama“

Festival će biti održan 27. rujna (septembra) 2020. u Subotici.

 

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay