Aktualno Aktualno

Neizbrisiv trag Hrvata u kulturološki šarolikom okruženju

»U ime Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini svim građanima Republike Srbije upućujem svoje najiskrenije čestitke povodom 21. svibnja, Svjetskoga dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj. Današnji dan UNESCO je proglasio jednim od najznačajnijih datuma kojima se na globalnoj razini nastoji ukazati na sve pozitivne aspekte postojanja različitosti u svijetu te ponovno potvrditi značaj principa postavljenih u Univerzalnoj deklaraciji o kulturnoj raznolikosti Ujedinjenih naroda«, navodi se u priopćenju DSHV-a u povodu Svjetskoga dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj kojega potpisuje predsjednik stranke Tomislav Žigmanov.

»Današnji dan važan je i za hrvatsku zajednicu koja živi u izrazito kulturološki šarolikom okruženju a u kojemu je svojim kulturnim obrascima ostavila neizbrisiv trag i dala doprinos sveopćem razvoju srbijanskoga društva. Kao odgovorni politički subjekt hrvatskoga naroda u Republici Srbiji, DSHV ističe kako su vrednote koje je postavio i UNESCO, kao jedna od najvažnijih organizacija posvećena promoviranju tolerancije, upravo i naše vrednote na kojima ustrajavamo te činimo korake kako bi one postale temeljima srbijanskoga društva. Mi smo uvijek isticali i ističemo da smo u tom pogledu nastojali biti pouzdanim partnerom instancama vlasti, koji vrednote, kao što su tolerancija, različitost, pluralizam i demokratski procesi, smatra neodvojivim sastavnicama svakoga modernoga društva. Za nas Hrvate u Srbiji Svjetski dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj ima i simbolično značenje jer je njegovo proglašenje uslijedilo godinu dana nakon pada režima Slobodana Miloševića u listopadu 2000. godine, a godinu dana nakon toga Hrvati u Srbiji stječu status nacionalne manjine prvi puta u povijesti na ovim prostorima.

No, obveza nam je danas biti i solidarnima sa svima onima koji zbog svojih drukčijih karakteristika, bilo kulturoloških, etničkih ili religijskih, i dalje trpe različite nepravde diljem svijeta. Svjedoci smo i toga da nasilje, netrpeljivost, ksenofobija i rasizam imaju svoje pobornike diljem svijeta i da se pobornici takvih praksi pojavljuju čak i na teritoriju suvremene Europe. Pred državama koje se nalaze u procesima tranzicije i koje još uvijek konsolidiraju svoje demokratske prakse i snaže kapacitete ti izazovi su daleko veći i dužnost je svih nas takvim se nastojanjima oduprijeti i uložiti maksimalne napore kako bi oni ostali na margini ako ne mogu nestati.

Na koncu, čestitam svim građanima današnji dan sa željom da budemo solidarni s onima kojima je to najpotrebnije i sa sviješću da su tolerancija, povjerenje i različitost nešto bez čega ni jedno suvremeno društvo ne može opstati«, zaključuje se u čestitki DSHV-a.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika