Aktualno Aktualno

Neizbrisiv trag Hrvata u kulturološki šarolikom okruženju

»U ime Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini svim građanima Republike Srbije upućujem svoje najiskrenije čestitke povodom 21. svibnja, Svjetskoga dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj. Današnji dan UNESCO je proglasio jednim od najznačajnijih datuma kojima se na globalnoj razini nastoji ukazati na sve pozitivne aspekte postojanja različitosti u svijetu te ponovno potvrditi značaj principa postavljenih u Univerzalnoj deklaraciji o kulturnoj raznolikosti Ujedinjenih naroda«, navodi se u priopćenju DSHV-a u povodu Svjetskoga dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj kojega potpisuje predsjednik stranke Tomislav Žigmanov.

»Današnji dan važan je i za hrvatsku zajednicu koja živi u izrazito kulturološki šarolikom okruženju a u kojemu je svojim kulturnim obrascima ostavila neizbrisiv trag i dala doprinos sveopćem razvoju srbijanskoga društva. Kao odgovorni politički subjekt hrvatskoga naroda u Republici Srbiji, DSHV ističe kako su vrednote koje je postavio i UNESCO, kao jedna od najvažnijih organizacija posvećena promoviranju tolerancije, upravo i naše vrednote na kojima ustrajavamo te činimo korake kako bi one postale temeljima srbijanskoga društva. Mi smo uvijek isticali i ističemo da smo u tom pogledu nastojali biti pouzdanim partnerom instancama vlasti, koji vrednote, kao što su tolerancija, različitost, pluralizam i demokratski procesi, smatra neodvojivim sastavnicama svakoga modernoga društva. Za nas Hrvate u Srbiji Svjetski dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj ima i simbolično značenje jer je njegovo proglašenje uslijedilo godinu dana nakon pada režima Slobodana Miloševića u listopadu 2000. godine, a godinu dana nakon toga Hrvati u Srbiji stječu status nacionalne manjine prvi puta u povijesti na ovim prostorima.

No, obveza nam je danas biti i solidarnima sa svima onima koji zbog svojih drukčijih karakteristika, bilo kulturoloških, etničkih ili religijskih, i dalje trpe različite nepravde diljem svijeta. Svjedoci smo i toga da nasilje, netrpeljivost, ksenofobija i rasizam imaju svoje pobornike diljem svijeta i da se pobornici takvih praksi pojavljuju čak i na teritoriju suvremene Europe. Pred državama koje se nalaze u procesima tranzicije i koje još uvijek konsolidiraju svoje demokratske prakse i snaže kapacitete ti izazovi su daleko veći i dužnost je svih nas takvim se nastojanjima oduprijeti i uložiti maksimalne napore kako bi oni ostali na margini ako ne mogu nestati.

Na koncu, čestitam svim građanima današnji dan sa željom da budemo solidarni s onima kojima je to najpotrebnije i sa sviješću da su tolerancija, povjerenje i različitost nešto bez čega ni jedno suvremeno društvo ne može opstati«, zaključuje se u čestitki DSHV-a.

H. R.

Najava događaja

07.06.2020 - Produljen rok prijava za izlaganje na stručnom skupu \\\'Čitanjem do uključenosti\\\'

Programski i organizacijski odbor stručnog skupa Čitanjem do uključenosti koji će se održati 2. i 3. listopada 2020. u Subotici, u čitaonici Gradske knjižnice Subotica (Cara Dušana 2) u okviru XIX. Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova produljio je rok za prijavu izlaganja do 15. srpnja 2020. godine.

Prijave za sudjelovanje s izlaganjem šalju se na adresu izlaganja.skup.Subotica2020@gmail.com.

Povratne informacije potencijalni sudionici s izlaganjem dobit će do 1. kolovoza 2020.

Programski i organizacijski odbor pratit će preporuke svih nadležnih tijela, nacionalnih stožera civilne zaštite i drugih, u vezi s mjerama zaštite širenja zaraze od koronavirusa.

O odgodi ili otkazivanju svi prijavljeni izlagači i sudionici stručnog skupa bit će pravodobno obaviješteni.

Informacije o skupu, programu i prijavi sudionika te konačni program bit će dostupni na mrežnoj stranici Zagrebačkog knjižničarskog društva i mrežnim stranicama Hrvatske čitaonice, Gradske knjižnice Subotica i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

14.06.2020 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha Festivala bunjevački pisama u Subotici je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

PROPOZICIJE NATJEČAJA:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja (maja) 2020.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XX. „Festival bunjevački pisama“

Festival će biti održan 27. rujna (septembra) 2020. u Subotici.

 

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay