Aktualno Aktualno

Poticaj za studiranje u matici!

Za pripadnike hrvatske manjine (gdje spadaju i Hrvati iz Srbije) i hrvatskog iseljeništva Republika Hrvatska će i za akademsku 2020./2021. godinu osigurati posebnu upisnu kvotu za upis na studijske programe na sveučilištima u Hrvatskoj (Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Zadar, Pula, Dubrovnik, Vukovar). Ovi kandidati ne trebaju pristupati Državnoj maturi u Republici Hrvatskoj.

Kao i ranijih godina, za upis u okviru posebne kvote kandidati se prijavljuju izravno na fakultete.
Fakulteti samostalno, prema prethodno objavljenim kriterijima, provode rangiranje ovih kandidata te zadržavaju mogućnost provođenja razredbenog postupka.
Jedan od postupaka koji kandidat samostalno provodi je postupak priznavanja inozemne srednjoškolske kvalifikacije u Agenciji za odgoj i obrazovanje (inozemne srednjoškolske kvalifikacije o završenom srednjem obrazovanju u općim, gimnazijskim i umjetničkim programima) ili u Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (priznavanja inozemne srednjoškolske kvalifikacije o završenom srednjem obrazovanju u strukovnim programima). Stoga je važno pravovremeno obratiti se gore navedenim institucijama kako bi cijeli postupak bio na vrijeme završen.
Potvrde o pripadnosti hrvatskoj nacionalnoj manjini, odnosno hrvatskome iseljeništvu izdaje Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Više informacija o uključivanju visokih učilišta, koracima te potrebnim dokumentima za izdavanje potvrde o pripadnosti hrvatskoj nacionalnoj manjini, možete naći na internetskoj stranici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH: hrvatiizvanrh.gov.hr.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika