Kultura Kultura

I stripaši trebaju svoj prostor

Kristijan Sekulić iz Novog Sada je svestrani likovni stvaralac sa skoro tri desetljeća dugim »stažom«. Najpoznatiji je kao slikar u čijim se djelima prepliću povijest i sadašnjost, umjetno i prirodno, realno i apstraktno. Također, bavio se i oslikavanjem crkava, dizajnom, radio kao pomoćnik scenografa na današnjoj Radioteleviziji Vojvodine. Ipak, povod za ovaj razgovor s njime jest nešto drugo: njegova ljubav prema stripu i njegov angažman na tom planu.

»Deveta umjetnost« Sekulića je zaokupila još u djetinjstvu, a kao neka vrsta hobija prati ga i danas. Radi stripove različitih formata i na različite teme, baš kao i u slučaju svojega slikarskoga opusa. Karikature i stripove, ponekad i uz prateće tekstove, objavljivao je u Nezavisnom vojvođanskom građanskom listu (strip Lala), magazinima Seksi humor, Pan erotika, Super pan erotika te almanahu Volvox. Međutim, ima i veliki »folder« s neobjavljenim stripovima u kojem možete primjerice naći uradak Smisao u oslikavanju slika iz prošlosti kao poetični hommage zavičajnoj Vojvodini, trilogiju o Indijancima Siouxima, priču o Amazonkama, dok kao veliki zaljubljenik u povijest, trenutačno radi strip serijal o hrvatskim velikanima, među kojima bi se trebali naći i pojedini hrvatski velikani iz Vojvodine. Također, ima ideju i o pokretanju projekta Crocomics koji bi, kako kaže, okupljao hrvatske autore iz Vojvodine koji se bave ili se tek žele baviti stripom.

Strip o velikanima

Govoreći o strip serijalu o hrvatskim velikanima, Sekulić kaže:

»Prva je priča u serijalu posvećena banu Nikoli Šubiću Zrinskom. Slijedit će priča o banu Jelačiću koji je rođen u Petrovaradinu. Poslije ću ići na noviju povijest. Ovo nije nimalo jednostavna zadaća. Ja sam ujedno scenarist, što zahtijeva dosta istraživanja: istražujem povijesnu građu, mape iz toga doba, heraldiku, način odjevanja, izgled oružja... Strip radim po uzoru na Larousseov serijal Otkriće svijeta u stripu i bit edukativnog karaktera«.

Projekt Crocomics

Vojvodina je, kaže, nekada imala živu strip scenu, što danas nije slučaj, s izuzetkom Stripoteke koja još izlazi. U publikacijama vojvođanskih Hrvata, osim u dječjem listu Hrcko, medij stripa nije prisutan i to je jedan od razloga što, kako navodi, želi pokrenuti projekt Crocomics.

»To bi mogla biti strip rubrika ili podlistak u postojećim publikacijama ovdašnjih Hrvata a možda i samostalna strip revija. Bio bi to prostor gdje bi se promovirali strip autori iz hrvatske zajednice, od onih koji su već aktivni na tom planu, a njih nema mnogo, do novih, mladih autora. Trenutno predstavljam ovu ideju u našoj zajednici, kod pojedinaca i ustanova, nadam se da ću naići na razumijevanje, da će biti volje i mogućnosti da se ovaj projekt pomogne«, kaže Sekulić.

Aktivan u zajednici

Sekulić je dosta prisutan na kulturnoj sceni vojvođanskih Hrvata. Bio je član HKPD-a Jelačić iz Petrovaradina (za koje je izradio i logo) a ta mu je udruga organizirala izložbe u svojim nekadašnjim prostorijama u Podgrađu, kao i u lokalnoj crkvi sv. Jurja. Jedan je osnivača HLU Croart iz Subotice, a također je i čest gost likovnih kolonija koje organiziraju hrvatske udruge u Vojvodini. Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata priredio mu je 2013. retrospektivnu izložbu Figurativni prizori sa simboličkim značenjima. Od prošle jeseni pa do pojave korona epidemije, u subotičkom HKC-u Bunjevačko kolo vodi Školu slikanja za djecu i mlade. Nedavno je imenovan i za voditelja Likovnog odjela HKC-a. Član je, dodaje, i Matice hrvatske za Rursku oblast u Njemačkoj.

Usprkos težini »umjetničkog kruha«, zbog čega je posljednjih godina radio i kao njegovatelj starih osoba, Sekulić ne planira odustati od bavljenja umjetnošću.

»Situacija u kulturi nije laka. Od umjetnosti živim skoro 30 godina, no sve je teže prodati ili 'naplatiti' sliku. To čovjeka čini umornim. Ipak, ja sam optimist i želim dati svoj doprinos kulturi. Pa tako i kulturi vojvođanskih Hrvata, kroz likovnu umjetnost i strip, te podučavanje djece i mladih. Nadam se da će Škola slikanja uskoro nastaviti s radom, da će projekt Crocomics biti prepoznat, što može biti od značaja i mladim polaznicima s kojima radim u školi«, kaže naš sugovornik.

Umjetnički životopis

Kristijan Sekulić je rođen 1969. u Novom Sadu gdje je završio Srednju umjetničku školu Bogdan Šuput, odsjek dizajn grafike. Od 1992. do 1994. živio je u Pragu (gdje je radio i kao instruktor za lijepe umjetnosti u American International School), te Beču i Budimpešti, a od 1999. do 2004. živio je i radio u Njemačkoj i Švicarskoj. Do sada je realizirao dvadesetak samostalnih izložaba u Srbiji, Švicarskoj i Njemačkoj, a sudionik je i brojnih skupnih izložaba u zemlji i inozemstvu. Bavi se i oslikavanjem crkava. Za izradu serijala slika na stropu crkve Snježne Gospe na Tekijama, 2000. godine dobio je zvanje Počasnoga sakralnog slikara pri biskupiji Đakovačko-srijemskoj. Također, sudjelovao je u obnovi unutrašnjosti katoličke crkve sv. Ivana Nepomuka u Gibarcu a u cijelosti je oslikao unutarnje zidove dviju pravoslavnih crkava (u Petrovaradinu i Grabovcu pokraj Obrenovca).

D. B. P.

Najava događaja

07.06.2020 - Produljen rok prijava za izlaganje na stručnom skupu \\\'Čitanjem do uključenosti\\\'

Programski i organizacijski odbor stručnog skupa Čitanjem do uključenosti koji će se održati 2. i 3. listopada 2020. u Subotici, u čitaonici Gradske knjižnice Subotica (Cara Dušana 2) u okviru XIX. Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova produljio je rok za prijavu izlaganja do 15. srpnja 2020. godine.

Prijave za sudjelovanje s izlaganjem šalju se na adresu izlaganja.skup.Subotica2020@gmail.com.

Povratne informacije potencijalni sudionici s izlaganjem dobit će do 1. kolovoza 2020.

Programski i organizacijski odbor pratit će preporuke svih nadležnih tijela, nacionalnih stožera civilne zaštite i drugih, u vezi s mjerama zaštite širenja zaraze od koronavirusa.

O odgodi ili otkazivanju svi prijavljeni izlagači i sudionici stručnog skupa bit će pravodobno obaviješteni.

Informacije o skupu, programu i prijavi sudionika te konačni program bit će dostupni na mrežnoj stranici Zagrebačkog knjižničarskog društva i mrežnim stranicama Hrvatske čitaonice, Gradske knjižnice Subotica i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

14.06.2020 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha Festivala bunjevački pisama u Subotici je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

PROPOZICIJE NATJEČAJA:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja (maja) 2020.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XX. „Festival bunjevački pisama“

Festival će biti održan 27. rujna (septembra) 2020. u Subotici.

 

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay