Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Približimo se više Bogu

Odredba biskupa Srbije donijela je odluku o ponovnom održavanju svetih misa u katoličkim crkvama. Od pete uskrsne nedjelje, 10. svibnja, u svim župnim crkvama nakon dva mjeseca ponovno su se počela slaviti javna liturgijska slavlja s narodom uz pridržavanje uputa, pri čemu je naglasak stavljen na fizičko distanciranje, dezinficiranje crkava prije otvaranja, dezinficiranje ruku vjernika prilikom ulaska u crkvu, obavezno nošenje maski i ostalih neophodnih preventivnih mjera usmjerenih na prevenciju zaraze. Prva misa na otvorenom nakon dva mjeseca pauze održana je u nedjelju, 10. svibnja, i u crkvenom dvorištu Presvetog Srca Isusova u Šidu, te i u ostalim šidskim župama i filijalama: Sotu, Batrovcima, Moroviću i Vašici.

Upozorenje i opomena

Oko 50 vjernika šidske župe s radošću se okupilo u crkvenom dvorištu da u zajedništvu proslave svetu misu. Nakon molitve svete krunice pred kipom Prečistog srca Marijina, uz poštivanje svih propisanih mjera zaštite vjernici su sudjelovali u liturgijskom slavlju koje je predvodio šidski župnik vlč. Nikica Bošnjaković. U svom obraćanju vjernicima podsjetio je prisutne na strašno vrijeme koje je pogodilo cijeli svijet:

»Nevidljivi virus hara i sve nas tjera u naše domove. Kida društvene kontakte, odnose, putovanja, poslove, planove i sve nam mijenja život. U prethodna dva mjeseca ste svete mise pratili na televizijskim kanalima, na Youtubeu, na Facebook stranicama župa i sigurno da ste pomislili: ‘da mi je doći u moju župu, pred srce moga Isusa’. Ali to nije bilo moguće. A ja sam svaki dan služio svetu misu sam i gledao u prazne klupe. Nedjeljom mi je bilo najteže sam pjevati, sam odgovarati i u sebi osjetiti da nisam dostojan da imam narod pred sobom, ali i da vjernici nisu dostojni da dođu slaviti Uskrs u crkvi. Nema drugog odgovora niti objašnjenja. Bog je dao upozorenje i opomenu i rekao da mu ne treba ispovijed radi reda, farbanje jaja i posvećivanje uskrsnog doručka, jer time nije zadovoljan. Kada sam osjetio tu stvarnost, da je to božja odredba svoj crkvi, papi, Vatikanu, onda sam se jako uplašio. Shvatio sam koliko je upozorenje opipljivo i koliko ono još traje, te koliko kao vjernici moramo razumjeti da od ove pandemije ne možemo biti isti kršćani i ne možemo više imati isti pristup svetoj misi i svojoj molitvi. Više ništa neće biti isto«, istaknuo je župnik dodajući da Bog nije zadovoljan s nama, jer smo se kao Crkva na ovom svijetu, suobličili svijetu.

»Ovo su prilike koje nam svima govore: ne dao nam Bog gorega. A veće zlo čeka cijeli ljudski rod. Bit će većeg zla ako se ne budemo ozbiljno približavali Isusu. Zato smo se odazvali da se skrušimo i da se molimo«, poručio je on.

Najteže u uskrsno vrijeme

Među brojnim vjernicima misnom slavlju je prisustvovala i vjeroučiteljica u Osnovnoj školi Sremski front u Šidu Ana Hodak.

»Za mene je ovo kao i za svakog kršćanina velika stvar da najzad nakon dva mjeseca možemo ponovno doći na svetu misu. Vjernik se u ovim teškim vremenima osjeća sigurnije i mirnije kad može doći na svetu misu. Svi smo jedva dočekali liturgijska slavlja u crkvi i ovo je velika stvar da nam se Bog smilovao, da su konačno ovakve okolnosti da se možemo moliti u crkvi, a ne samo kod kuće«, rekla je Ana Hodak, podsjećajući se na vrijeme u protekla dva mjeseca:

»Bilo je jako teško provoditi vrijeme u kući i moliti, pogotovo što tijekom uskrsnih blagdana nismo mogli doći u crkvu. Pratila sam mise preko televizijskih kanala, ali to nije bio isti doživljaj kao kad sam na svetoj misi u crkvi. Na svetoj misi se osjeti posebna atmosfera i osjeća se Isusova prisutnost.  Tijekom protekla dva mjeseca bilo je dosta vremena za razmišljanje i ovo vrijeme koje smo bili prinuđeni izostati sa svete mise i drugih sakramenata mogla bih okarakterizirati kao neku vrstu opomene. Mislim da smo kao vjernici često u crkvi bili prisutni više tijelom nego duhom, ne shvaćajući koliki je to blagodat božji da možemo sudjelovati na misi i da se možemo ispovijedati. Vjerujem da je i drugim vjernicima kao i meni posebno bilo teško što nas je sve to zadesilo u vrijeme Uskrsa kada ljudi češće dolaze u crkvu, kada im je više potrebno da se okupe u crkvi kao zajednica, te da se tu susretnu s Gospodinom.«

Na kraju misnoga slavlja župnik se osvrnuo na mlade i izrazio bojazan za njihovu budućnost. Ali istodobno poručio je vjernicima da se ne predaju strahu nego da vjeruju u Boga kako bi svoje nemirno srce učinili smirenim.

Također, svim vejrnicima je poručio da vjeruju da Otac nebeski poznaje ovaj virus i da svojom providnosnom rukom stvara dane u kojima razotkrivamo koliko smo krenuli za užitcima i zabavama, a ne za bogatstvom vlastite duše, kojoj je jedini mir upoznati Boga i biti uz Isusa.

S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika