Kolumne Kolumne

Tapkanje u mjestu

Od zaključenja prošlog do zatvaranja ovog broja Hrvatske riječi desio se u Zagrebu samit lidera zemalja članica EU i zemalja zapadnog Balkana, koronu smo polako (možda previše opušteno) počeli zaboravljati, a izborna kampanja ušla je u puni zamah i već pokazala otužnu sliku političke pozornice u Srbiji.

Zagrebački samit potvrdio je deklarativno da je za zemlje članice EU zapadni Balkan prioritet i u tom smislu EU će biti potpora ovim zemljama koje tek trebaju osvojiti prostore slobode i demokracije da bi se svrstale među članice europske obitelji. U to osvajanje prostora slobode i demokracije nikako ne spada približavanje Kini i Rusiji, jer stav je EU da ni Kina ni Rusija »ne nude isti put ka prosperitetnoj demokraciji«. I ja bih rekla kako smo opet na istom gdje smo bili i prije Zagrebačkog samita i tamo gdje ćemo biti i na kraju ove, pa i sljedeće godine. Jer, sva je prilika, na nekom novom samitu opet će pristupanje zemalja zapadnog Balkana imati (deklarativnu) potporu lidera EU, opet će biti stavljene određene primjedbe glede vanjske politike (u slučaju Srbije) pregovora s Prištinom, stanja u medijima, ljudskih prava i sloboda… Bez djelotvornog mehanizma da se utječe na promjene, jer te promjene trebaju doći iznutra, a ne iz nekog političkog centra Europske unije. A normalan put za promjene jesu izbori. U Srbiji će ih biti na svim razinama, i to za pet tjedana. A tih pet tjedana treba preživjeti. Preživjeti u pravom smislu te riječi, jer se običnim ljudima stomak vec prevrće od onoga što gledaju na srbijanskoj političkoj pozornici na kojoj su zastori dignuti tek što je u vidu Odluke o ukidanju izvenrednog stanja dan start za izbornu utrku. Prosvjedi i kontraprosvjedi, štrajk glađu oporbe i kao odgovor na to štrajk glađu pozicije i razni drugi politički performansi desili su se već prvog tjedna službenog nastavka predizborne kampanje. »Sklonili smo Miloševića, a Srbiju nismo promijenili«, riječi su jednog srbijanskog povjesničara i političara. Dodala bih ovom: i izgubili (još) 20 godina.

Prije zaključenja ovog broja predsjednik Srbije Aleksandar Vučić primio je u utorak vjerodajnice novog hrvatskog veleposlanika Hidajeta Biščevića i poručio kako očekuje da dvije zemlje prevladaju probleme proistekle iz različitih shvaćanja prošlosti, te da se posvete razvoju dobrosusjedskih odnosa. Tapkanje u mjestu ili novo poglavlje odnosa i Zagreba i Beograda?

Z. V.

Najava događaja

07.06.2020 - Produljen rok prijava za izlaganje na stručnom skupu \\\'Čitanjem do uključenosti\\\'

Programski i organizacijski odbor stručnog skupa Čitanjem do uključenosti koji će se održati 2. i 3. listopada 2020. u Subotici, u čitaonici Gradske knjižnice Subotica (Cara Dušana 2) u okviru XIX. Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova produljio je rok za prijavu izlaganja do 15. srpnja 2020. godine.

Prijave za sudjelovanje s izlaganjem šalju se na adresu izlaganja.skup.Subotica2020@gmail.com.

Povratne informacije potencijalni sudionici s izlaganjem dobit će do 1. kolovoza 2020.

Programski i organizacijski odbor pratit će preporuke svih nadležnih tijela, nacionalnih stožera civilne zaštite i drugih, u vezi s mjerama zaštite širenja zaraze od koronavirusa.

O odgodi ili otkazivanju svi prijavljeni izlagači i sudionici stručnog skupa bit će pravodobno obaviješteni.

Informacije o skupu, programu i prijavi sudionika te konačni program bit će dostupni na mrežnoj stranici Zagrebačkog knjižničarskog društva i mrežnim stranicama Hrvatske čitaonice, Gradske knjižnice Subotica i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

14.06.2020 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha Festivala bunjevački pisama u Subotici je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

PROPOZICIJE NATJEČAJA:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja (maja) 2020.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XX. „Festival bunjevački pisama“

Festival će biti održan 27. rujna (septembra) 2020. u Subotici.

 

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay