Kolumne Kolumne

Tapkanje u mjestu

Od zaključenja prošlog do zatvaranja ovog broja Hrvatske riječi desio se u Zagrebu samit lidera zemalja članica EU i zemalja zapadnog Balkana, koronu smo polako (možda previše opušteno) počeli zaboravljati, a izborna kampanja ušla je u puni zamah i već pokazala otužnu sliku političke pozornice u Srbiji.

Zagrebački samit potvrdio je deklarativno da je za zemlje članice EU zapadni Balkan prioritet i u tom smislu EU će biti potpora ovim zemljama koje tek trebaju osvojiti prostore slobode i demokracije da bi se svrstale među članice europske obitelji. U to osvajanje prostora slobode i demokracije nikako ne spada približavanje Kini i Rusiji, jer stav je EU da ni Kina ni Rusija »ne nude isti put ka prosperitetnoj demokraciji«. I ja bih rekla kako smo opet na istom gdje smo bili i prije Zagrebačkog samita i tamo gdje ćemo biti i na kraju ove, pa i sljedeće godine. Jer, sva je prilika, na nekom novom samitu opet će pristupanje zemalja zapadnog Balkana imati (deklarativnu) potporu lidera EU, opet će biti stavljene određene primjedbe glede vanjske politike (u slučaju Srbije) pregovora s Prištinom, stanja u medijima, ljudskih prava i sloboda… Bez djelotvornog mehanizma da se utječe na promjene, jer te promjene trebaju doći iznutra, a ne iz nekog političkog centra Europske unije. A normalan put za promjene jesu izbori. U Srbiji će ih biti na svim razinama, i to za pet tjedana. A tih pet tjedana treba preživjeti. Preživjeti u pravom smislu te riječi, jer se običnim ljudima stomak vec prevrće od onoga što gledaju na srbijanskoj političkoj pozornici na kojoj su zastori dignuti tek što je u vidu Odluke o ukidanju izvenrednog stanja dan start za izbornu utrku. Prosvjedi i kontraprosvjedi, štrajk glađu oporbe i kao odgovor na to štrajk glađu pozicije i razni drugi politički performansi desili su se već prvog tjedna službenog nastavka predizborne kampanje. »Sklonili smo Miloševića, a Srbiju nismo promijenili«, riječi su jednog srbijanskog povjesničara i političara. Dodala bih ovom: i izgubili (još) 20 godina.

Prije zaključenja ovog broja predsjednik Srbije Aleksandar Vučić primio je u utorak vjerodajnice novog hrvatskog veleposlanika Hidajeta Biščevića i poručio kako očekuje da dvije zemlje prevladaju probleme proistekle iz različitih shvaćanja prošlosti, te da se posvete razvoju dobrosusjedskih odnosa. Tapkanje u mjestu ili novo poglavlje odnosa i Zagreba i Beograda?

Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika