Aktualno Aktualno

HNV: Interpretativni teror nad hrvatskom zajednicom

Ruska agencija Sputnjik i beogradski list Kurir objavili su danas tekstove u kojima skandaloznim ocjenjuju sat hrvatskog jezika za osmi razred osnovne škole koji je u slopu nastave na daljinu emitiran na Radioteleviziji Vojvodine (RTV), jer »djecu uči da se (hrvatski) najpravilnije govorilo u Neovisnoj državi Hrvatskoj«.

»Sat hrvatskog jezika na daljinu, u kojem se obrađuje lekcija o povijesti toga jezika, govori, među ostalim, na sporan način i o razdoblju Kraljevine Jugoslavije i NDH«, navode ova dva medija.

Ističu i da je problematično i što se »hvali sporna Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, koja se smatra uvodom u Hrvatsko proljeće, što je naznaka buđenja hrvatskog nacionalizma i raspada zajedničke države«.

Sputnjik i Kurir pišu također kritički i o dijelu lekcije u kojemu se navodi »da se tijekom NDH vodila briga o čistoći i pravilnoj javnoj uporabi hrvatskog jezika i pravopisa« te da su »uklanjane iz hrvatskog jezika nepotrebne riječi stranog podrijetla«.

Reagiranje HNV-a

U povodu tekstova objavljenih na dvama portalima, oglasilo se Hrvatsko nacionalno vijeće ocjenjujući kako je hrvatska zajednica u Srbiji ovime ponovno izložena »interpretativnom teroru« na način »da su pojedini sadržaji medijskih napisa ne samo izvučeni iz konteksta, nego i neistiniti«.

HNV objašnjava kako se osporavani dio TV nastave hrvatskog jezika temelji na službenom nastavnom programu za 8. razred, koji usvojilo mjerodavno državno tijelo Republike Srbije.

»Profesorica je u svojemu izlaganju navela isključivo činjenice što i kako se odnosilo prema hrvatskome jeziku bez iznošenja ikakvoga vrijednosnog suda. U vrlo jednoznačne dvije rečenice NDH je spomenuta isključivo u kontekstu razdoblja u kojemu se jezik razvijao! No, budući da je nakon nekoliko reobjava teksta snimka odmah obrisana, i da se trenutno niti na jednom portalu ne može dobiti uvid u stvarno činjenično stanje i riječi koje je profesorica izgovorila, očito je ovakva vijest za cilj imala samo jedno – proizvesti posljedice igrice „gluhih telefona“. Prva objavljena vijest bila je djelomično točna, dok se u svakoj sljedećoj ponešto nadodalo da bi se na kraju ispostavilo kako hrvatska zajednica u Republici Srbiji veliča NDH, a srpski jezik se izvrgava ruglu. Klasično medijsko spinovanje kojemu smo na žalost često svjedoci«, navodi se u priopćenju HNV-a koje je potpisala predsjednica toga tijela Jasna Vojnić.

HNV očekuje da institucije Republike Srbije osude »sada već kontinuirano, negativno i netočno medijsko predstavljanje hrvatske zajednice u Srbiji, uzmu nas u zaštitu te da konačno u medijima započnemo promovirati pozitivne procese i postignuća iz naše zajednice«.

Šarčević: Udžbenik će biti povučen

Povodom ovog slučaja oglasio se i resorni ministar prosvjete Mladen Šarčević navodeći kako će udžbenik za hrvatski jezik za 8. razred (u kojem se nalaze sadržaji koje su Sputnjik i Kurir ocijenili kao skandalozne) biti povučen i da od sljedeće godine neće biti u školama.

Kako je objavio RTV, Šarčević je rekao da Vojvodina apsolutno ima prava kada je riječ o obrazovanju i da je odobravanje udžbenika za pripadnike nacionalnih manjina u nadležnosti AP Vojvodine i nadležnog pokrajinskog Zavoda.

On je rekao da kada promakne greška nadležnim tijelima u odobravanju udžbenika ministar može reagirati i povući udžbenik s kataloga odobrenih udžbenika, što će, dodaje, biti i urađeno.

Šarčević je naveo kako je i ranije bilo sličnih situacija, kada je riječ o udžbenicima koji su odobreni prije reforme obrazovanja. Naglasio je kako ni na koji način ne želi narušiti dobre međunacionalne odnose ali ističe, da ovakvi propusti ne mogu proći.

 

H. R. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika