Aktualno Aktualno

Nastaviti rad na rješavanju otvorenih pitanja

Novi veleposlanik Hrvatske u Srbiji Hidajet Bišćević uručio je 12. svibnja vjerodajnice predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića predsjedniku Srbijе Aleksandru Vučiću. Nakon svečane ceremonije, predsjednik Vučić i veleposlanik Bišćević razgovarali su o aktualnim temama iz bilateralnih odnosa te su se osvrnuli na dobre rezultate gospodarske suradnje, mogućnosti njenog daljnjeg unapređenja i pitanja zaštite manjina, navodi se u prioćenju hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Predsjednik Vučić izrazio je dobrodošlicu veleposlaniku Bišćeviću i zaželio mu puno uspjeha u njegovom diplomatskom djelovanju u Srbiji, rekavši pritom kako očekuje da dvije zemlje u budućnosti prevladaju probleme proizašle iz različitih poimanja prošlosti i da se, na bazi međusobnog poštivanja, posvete razvoju dobrosusjedskih odnosa.

Veleposlanik Bišćević zahvalio je na dobrodošlici te istaknuo kako je spreman svojim iskustvom doprinijeti unapređenju odnosa Srbije i Hrvatske na temelju europskih vrijednosti, kao osobito važnog čimbenika za stabilnost i daljnji napredak čitave regije, te dodao kako je Hrvatska tijekom svog predsjedanja Vijećem EU pokazala posebnu odgovornost prema regiji Zapadnog Balkana i njenom europskom putu. Sugovornici su izrazili očekivanje da će, unatoč pitanjima koja opterećuju odnose dviju država, biti nastavljen rad na unaprjeđenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja, te izrazili nadu da će, čim to epidemiološke okolnosti dopuste, biti nastavljen rad mješovitih odbora, među kojima i onog koji se bavi pitanjem nestalih osoba.

Hrvatski novinar i diplomat Hidajet (Hido) Bišćević rođen je 1951. u Sarajevu. Završio je Fakultet političkih znanosti u Zagrebu. Bio je novinar u VUS-u, vanjskopolitički redaktor i komentator u Vjesniku te glavni i odgovorni urednik Vjesnika (1990.-92.). Od 1992. je u Ministarstvu vanjskih poslova RH, bio je veleposlanik u Turskoj (1993.-96., zatim u Rusiji (1997.-2002.). Bio je glavni tajnik Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) u Sarajevu (2008.-12). Od 2014. bio je veleposlanik Europske unije u Tadžikistanu. Autor je više knjiga: U ime Alaha (1987.), Krv na vodi (1987.), Vrijeme odluke (koautor, 1988.), Strategija kaosa (1989.), Razglednice iz tjeskobe (2007.), Diplomacija za stolom (2013.).

H. R. / Foto: predsednik.rs

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika