Aktualno Aktualno

Samit u Zagrebu – važan događaj za Zapadni Balkan i za EU

U Zagrebu je 6. svibnja 2020. održan samit Europska unija – Zapadni Balkan koji je pomno ispratio i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini. Spomenuti događaj, u ovo vrijeme socio-političkih nesigurnosti i izazova te s obzirom na događanja na europskoj političkoj sceni, predstavlja važno mjesto orijentacije za budućnost kako država Zapadnog Balkana, među kojima i Republike Srbije, tako i same Europske unije. U tom smislu, i DSHV, koji je od svog osnutka proeuropski orijentirana politička opcija, u naznačenim procesima prepoznaje svoju odgovornost i obvezu, navodi u svojem priopćenju za medije predsjednik DSHV -a Tomislav Žigmanov.

»Prepoznajemo pozitivno značenje Zagrebačkog samita s obzirom na njegovu ulogu u povezivanju snaga u borbi protiv koronavirusa, koji ostavlja snažne negativne posljedice na gospodarski i politički život u cijelome svijetu. Ujedno, konstatiramo kako prateća destabilizacija ponovno služi za manipulaciju populističkim euro-skeptičnim grupacijama. Europska unija, s druge strane, ovim samitom opetovano je sebe potvrdila kroz afirmaciju bitnih odrednica svoje opstojnosti: dijaloga, pluralnosti i demokratskih vrijednosti. Iste smatramo odrednicama vlastitog političkog djelovanja i to u društvenom prostoru koji znade svjedočiti i manjkavosti navedenog. Usvajanje Deklaracije na Zagrebačkom samitu posvjedočilo je kako Unija ostaje čvrsto na svojim temeljnim stajalištima, posebice kada je u pitanju solidarnost.
Iznimno nam je važna činjenica, kao manjinskoj zajednici u Republici Srbiji koja sebe prepoznaje kao dionika euro-integracija, da se, zajedno s pitanjima dobroga upravljanja, jačanja demokratizacije i vladavine prava, i manjinsko pitanje decidirano naglašava kao važan segment sveukupnih integracijskih procesa. U tom smislu, držimo da su i lideri država članica i kandidatkinja još jednom potvrdili svoju opredijeljenost o važnosti koncepta manjina kao mostovima međusobne suradnje a ne razdora. Ističemo kako to razumijemo kao ne uvijek ostvareni cilj već prije kao smjer kretanja, napose kada je riječ za države Zapadnog Balkana. Još uvijek smo svjedoci mnogih izazova i u Republici Srbiji, čija demokracija nije do kraja konsolidirana te se susrećemo s mnoštvom tranzicijskih prepreka«, navodi Žigmanov.
Dodaje da u takvom društvenom ambijentu, u situacijama s nerealnim isticanjima demokratskih dosega i deficitima u području vladavine prava i manjinskih politika, život hrvatskih institucija znade ovisiti o političkoj hirovitosti. Samit, u tom smislu, predstavlja ogledni primjer za europske prakse odlučnih akcija i kontinuiranih aktivnosti glede ravnomjernog sudjelovanja u procesima donošenja odluka, ravnopravnosti u svim segmentima društva, snažne multikulturalne politike, vladavinu prava te jačanje kapaciteta za toleranciju, s ciljem osiguranja jednakosti svih građana određene države. Posebno ističe i to kako Europska unija ustrajava na konceptu regija u kojemu su odnosi među državama razvijeni, a otvorena pitanja, posebice ona iz prošlosti, u velikoj mjeri riješena te postoje jasne strategije suradnje.
»Hrvatska zajednica u Srbiji posebno je ponosna na razinu profesionalnosti i posvećenosti odgovornih državnih institucija u Republici Hrvatskoj na pripravi i realizaciji Zagrebačkog samita. Štoviše, angažman hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i njegove Vlade pokazali su da Hrvatska, i u vrijeme svojih velikih unutarnjih izazova zbog koronavirusa i nedavnog potresa u Zagrebu, ostaje važan regionalni čimbenik, koji je spreman na svaku vrstu suradnje sa svojim susjedima. U tom smislu, hrvatska zajednica, koja će i nadalje ostati posvećena svojim aktivnostima promoviranja i podupiranja eurointegracijskog procesa Republike Srbije, očekuje da će isti, uz podršku Republike Hrvatske, imati za posljedicu poboljšanje vlastitog društvenog položaja«, zaključuje Žigmanov.

H. R. / Foto: Pixsell

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika