Kolumne Kolumne

Bez odgovora

Srbija i Mađarska djelomice su granice otvorile 23. travnja. To djelomično otvaranje granice znači da su tri granična prijelaza između ove dvije države otvorena za ograničeni promet, odnosno za stanovnike pograničnih područja koji granicu moraju prelaziti zbog posla. Ova mjera se odnosi na prostor 50 kilometara udaljen od granice. Otvaranje granice s Mađarskom rezultat je razgovora i dogovora ministara vanjskih poslova Srbije i Mađarske Ivice Dačića i Pétera Szijárta.

Mađarski ministar vanjskih poslova naglasio je da je to rezultat dogovora sa srbijanskim zvaničnicima, a na zahtjev narodnih zastupnika i velikog broja građana u obje zemlje.

U sličnom tonu bile su i Dačićeve izjave koji je tada rekao da je odluka donijeta da bi se omogućio nesmetani prelazak granice za one koji žive u pograničnim područjima, a koji rade ili s druge strane granice imaju poljoprivredno zemljište. Kako je istaknuo, ta mjera donijeta je prije svega zbog Mađarske, ali se odnosi na sva pogranična područja.

Od toga što je javno izrekao srbijanski ministar vanjskih poslova prošla su dva tjedna, ali ono »odnosi se na sva pogranična područja« još nije zaživjelo. Svjedoče tome stanovnici pograničnih područja uz granicu s Hrvatskom za koje je granica i dalje zatvorena. Usprkos tome što su uposleni u tvrtkama u hrvatskom mjestima udaljenim tek desetaka-dvadesetak kilometara od granične linije. Neki su problem riješili tako što su im poslodavci osigurali smještaj u mjestima gdje rade, a neki su jednostavno došli doma. Taj dolazak, ili točnije rečeno ostanak doma, stajao ih je radnog mjesta i plaće. I jedne i druge »ubija« neizvjesnost kada će se granica otvoriti i kada će nesmetano i bez strepnje da će ih vratiti, ili staviti u karantenu, moći jedni do svojih obitelji u Srbiji, a drugi do svojih radnih mijesta ukoliko ih poslodavci budu htjeli ponovno angažirati.

To smo pokušali doznati i mi. Tamo gdje se odluke i donose – u ministarstvima vanjskih poslova Srbije i Hrvatske. I jedne i druge pitali smo razmatraju li dvije države mogućnost otvaranja granice za pogranični promet, dokle su stigli ti razgovori i što to je zapreka olakšavanju života i rada ljudima koji kruh zarađuju u susjednoj državi?

Bez odgovora smo ostali na obje adrese. 

A htjeli smo samo razjasniti što je zapreka da se provede jedna jednostavna mjera koja bi olakšala svakidašnji život ne malom broju ljudi, koji žive u jednoj, a rade u drugoj državi. Možda je ta šutnja znak da se preko njihovih leđa lomi »velika politika« dvije države.

Z. V.

Najava događaja

07.06.2020 - Produljen rok prijava za izlaganje na stručnom skupu \\\'Čitanjem do uključenosti\\\'

Programski i organizacijski odbor stručnog skupa Čitanjem do uključenosti koji će se održati 2. i 3. listopada 2020. u Subotici, u čitaonici Gradske knjižnice Subotica (Cara Dušana 2) u okviru XIX. Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova produljio je rok za prijavu izlaganja do 15. srpnja 2020. godine.

Prijave za sudjelovanje s izlaganjem šalju se na adresu izlaganja.skup.Subotica2020@gmail.com.

Povratne informacije potencijalni sudionici s izlaganjem dobit će do 1. kolovoza 2020.

Programski i organizacijski odbor pratit će preporuke svih nadležnih tijela, nacionalnih stožera civilne zaštite i drugih, u vezi s mjerama zaštite širenja zaraze od koronavirusa.

O odgodi ili otkazivanju svi prijavljeni izlagači i sudionici stručnog skupa bit će pravodobno obaviješteni.

Informacije o skupu, programu i prijavi sudionika te konačni program bit će dostupni na mrežnoj stranici Zagrebačkog knjižničarskog društva i mrežnim stranicama Hrvatske čitaonice, Gradske knjižnice Subotica i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

14.06.2020 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha Festivala bunjevački pisama u Subotici je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

PROPOZICIJE NATJEČAJA:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja (maja) 2020.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XX. „Festival bunjevački pisama“

Festival će biti održan 27. rujna (septembra) 2020. u Subotici.

 

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay