Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Blagoslovom žita započela 110. Dužijanca

Na blagdan sv. Marka, blagoslovom žita, službeno je započela Dužijanca 2020. godine. Kako nalažu običaji i tradicija, kao i program Dužijance, žito, odnosno njiva na kojoj se planira održati manifestacija Takmičenje risara blagoslovljena je 25. travnja i tim činom je započela ovogodišnja 110. Dužijanca.  

Samom blagoslovu prethodila je sveta misa, koju je u crkvi sv. Josipa Radnika u Đurđinu predvodio mjesni župnik vlč. Dražen Dulić u zajedništvu s mons. dr. Andrijom Anišićem, koji je ujedno i predsjednik UBH Dužijanca.

Sve manifestacije se planiraju održati

Kao i pred drugim udrugama i događanjima, i pred Udrugom bunjevačkih Hrvata Dužijanca je neizvjesna godina, no po riječima direktora ove udruge Marinka Piukovića sve manifestacije u okviru Dužijance 2020. se planiraju održati.

»U zavisnosti od mjera sigurnosti i stanja u cijeloj državi ovisit će i naše manifestacije. Ono što nam je bitno jest održati kontinuitet i da ne bude prekidanja, a po potrebi ćemo određene manifestacije ili događaje reducirati u ovisnosti od mogućnosti u danom trenutku«, kaže Piuković i dodaje kako je i sveta misa, pa i blagoslov žita obavljen onako kako nalažu obredi, no bez prisustva vjernika jer je na snazi bio policijski sat.

Ali, najvažnije je da je njiva blagoslovljena i da su na polja zazvali Božji blagoslov. Misa, kao i sam blagoslov bili su direktno prenošeni putem Facebook profila Radio Marije Srbije, te tako vjernici koji su željeli mogli su ovaj čin pratiti iz svojih domova.

»Središnja proslava Dužijance, koja se planira održati u kolovozu za sada nije upitna, no svakako ćemo pratiti stanje u zemlji i pridržavati se potrebnih mjera sigurnosti. Na sastanku Organizacijskog odbora smo dogovorili da se sve manifestacije rade kao da će sve biti održano, a u slučaju izmjena ćemo ono što se moralo eventualno prilagoditi. Hoćemo li nešto moći održati ili ćemo pojedine manifestacije morati reducirati ovisit će isključivo od odredbi koje budu tada na snazi«, pojašnjava Piuković. 

Gostovanje Dužijance u Baji

Jedna od prvih manifestacija koja je u programu jest Dužijanca malenih, koja je predviđena za početak lipnja, a koja okuplja veliki broj djece školske dobi. Za sada je u planu da će se misa zahvalnica s malim bandašem i malom bandašicom održati, a program koji je kulturno-umjetnički i odgojno-obrazovni će po riječima Piukovića vjerojatno biti reduciran.

»Teško je unaprijed govoriti kada ne znamo ni do kada će na snazi biti izvanredno stanje u zemlji, niti kakve će mjere sigurnosti biti aktualne u tom periodu. Organizacija Dužijance malenih je u nadležnosti HKC-a Bunjevačko kolo i u razgovoru s predsjednikom Centra Lazarom Cvijinom dogovorili smo da ćemo raditi na tome da se manifestacija svakako održi, ali u kom obliku još uvijek ne znamo.«

Osim ustaljenih manifestacija koje organizatori planiraju održati, našla se i Dužijanca u Baji, u Mađarskoj.

»Nakon uspješne Dužijance u Zagrebu, odlučili smo organizirati i Dužijancu u Baji među Bunjevcima-Hrvatima u Mađarskoj. To je jedan od projekata koji će, ako bude moguće, biti ostvaren s Hrvatskom samoupravom grada Baje i Hrvatskom državnom samoupravom. Ovaj projekt je planiran dva tjedna nakon subotičke Dužijance, te se nadamo kako će biti i ostvaren«, kaže Piuković.

Organizatori također napominju kako se veliki broj manifestacija odvija na otvorenom, pa stoga vjeruju kako će se moći i održati.

Kao i ranijih godina, svi naši čitatelji bit će pravovremeno obaviješteni o svim događanjima i manifestacijama Dužijance, kao i o eventualnim izmjenama.

Ž. V. / Foto: UBH Dužijanca

Najava događaja

07.06.2020 - Produljen rok prijava za izlaganje na stručnom skupu \\\'Čitanjem do uključenosti\\\'

Programski i organizacijski odbor stručnog skupa Čitanjem do uključenosti koji će se održati 2. i 3. listopada 2020. u Subotici, u čitaonici Gradske knjižnice Subotica (Cara Dušana 2) u okviru XIX. Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova produljio je rok za prijavu izlaganja do 15. srpnja 2020. godine.

Prijave za sudjelovanje s izlaganjem šalju se na adresu izlaganja.skup.Subotica2020@gmail.com.

Povratne informacije potencijalni sudionici s izlaganjem dobit će do 1. kolovoza 2020.

Programski i organizacijski odbor pratit će preporuke svih nadležnih tijela, nacionalnih stožera civilne zaštite i drugih, u vezi s mjerama zaštite širenja zaraze od koronavirusa.

O odgodi ili otkazivanju svi prijavljeni izlagači i sudionici stručnog skupa bit će pravodobno obaviješteni.

Informacije o skupu, programu i prijavi sudionika te konačni program bit će dostupni na mrežnoj stranici Zagrebačkog knjižničarskog društva i mrežnim stranicama Hrvatske čitaonice, Gradske knjižnice Subotica i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

14.06.2020 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha Festivala bunjevački pisama u Subotici je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

PROPOZICIJE NATJEČAJA:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja (maja) 2020.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XX. „Festival bunjevački pisama“

Festival će biti održan 27. rujna (septembra) 2020. u Subotici.

 

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay