Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Crkva svijetli prekrasnim sjajem

 

 
 
 
U ljetu 2009. godine započeli su radovi na sanaciji cjelokupnog krova katoličke srednjovjekovne crkve Uznesenja Marijinog u Moroviću. Naime, dolaskom župnika vlč. Nikice Bošnjakovića u Šid i Morović, župnik Bošnjaković posjećuje mjesto zajednice Morović, gdje u suradnji s predsjednikom MZ Miladinom Pinićem dogovara plan izrade glavnoga projekta sanacije ove crkve. U dogovoru s biskupom Gašparovićem projekt je preporučen Ministarsvu vjera te je odobreno 18.000 eura za sanaciju krovišta crkve. 
Tijekom ljeta 2009. godine cjelokupno je saniran stari krov s novim bakarnim romboidnim pločama.Te iste godine izvršeni su radovi unutar crkve, gdje je obijena stara i vlažna žbuka.
Tijekom 2010. godine nastavljeno je sa sanacijom kupole tornja ove crkve, gdje je stavljen novi bakar.
Budući da se crkva nalazi na ulazu u selo Morović i katoličko groblje, te ne postoji nikakva rasvjeta, nužno se pokazala potreba osvjetljenja ove crkve, sada obnovljenog spomenika kulture, a u prilog skorašnjeg proglašenja i posvećenja ove crkve za novo marijansko svetište. Tako je Elektrovojvodina Srijemska Mitrovica, filijala Šid, donirala dva betonska stupa od 9 metara i sav posao oko priključka struje, a župljani župe Morović trebali su kupiti sedam reflektora i potrebne kabele.
Crkva svijetli prekrasnim sjajem osvijetljena sa svih strana sa sedam reflektora. Do velikog i svetog dana 2. rujna 2011. godine još puno ima posla u pripremi, za povijesno proglašenje novog hodočasničkog marijanskog svetišta – Marije pomoćnice kršćana i duša u čistilištu.
 
Suzana Darabašić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika