Sport i zabava Sport i zabava

Korina Francišković, košarkašica iz Subotice: Na pragu državne reprezentacije

Svojim zapaženim igrama mlada je play makerica skrenula pozornost košarkaških stručnjaka

 

 

Razgovor vodio: Dražen Prćić

Lijepa košarkaška budućnost smiješi se Korini Francišković, organizatorici igre generacije '97 u KK Prozivka iz Subotice, koja je svojim zapaženim igrama skrenula pozornost i izborniku državne reprezentacije. Godine vrijednog i marljivog treniranja polagano donose očekivani rezultat kao potvrdu kvalitetnog, kontinuiranog stručnog rada. U kraćem razgovoru za naš tjednik Korina je

ispričala svoju košarkašku priču, koja traje već petu godinu.

»U ovoj natjecateljskoj sezoni KK Prozivka je igrala u kvalitetnoj ligi Vojvodine za igračice rođene 1997. godine i mlađe u konkurenciji desetak klubova s područja pokrajine i nakon dvokružnog sustava u regularnom dijelu prvenstva zauzele smo treće mjesto. Ovim rezultatom izborile smo nastup u baražnom duelu protiv Voždovca (Beograd), koji će se igrati u nedjelju, 27. ožujka, na neutralnom terenu u Staroj Pazovi, a ekipa koja pobijedi nastupit će na završnom turniru koji će odlučiti o prvaku Srbije u ovoj sezoni«, najavila je Korina vjerojatno najvažniji ovogodišnji susret njezine generacije.

ORGANIZATORICA IGRE

Suvremena kvalitetna košarka, iako igra u kojoj dominiraju osobe izuzetno visokog rasta, ne može se zamisliti bez okretnih i brzih tzv. play makera, organizatora igre i dodavača brojnih uporabljivih lopti koje su često puta već »pola koša«.

»Igram već godinama na poziciji playa, i mogu kazati kako sam više sklona razigravanju svojih kolegica u ekipi nego individualnim šuterskim pokušajima. Košarka je timska igra i sa svim suigračicama se dobro slažem, a dobra asistencija je jednaka košu koji se broji za nas. Uz igru u napadu, jednako sam anagažirana u obrani našeg koša, što je također iznimno, važno jer je temelj svake pobjede, prije svega, dobra igra u obrani,« kaže Korina Francišković.

ŽENSKA KOŠARKA

Ženska košarka na ovim našim prostorima uvijek je obilovala talentiranim igračicama koje su uspijevale probiti se i do državne seniorske reprezentacije, poput primjerice Eleonore Wild, osvajačice srebrne olimpijske medalje na OI u Seoulu 1988. godine. Hoće li možda i Korina krenuti njezinim stopama?

»Sve je to još predaleko, moj prvi cilj je igrati dobro za ekipu, i dati sve od sebe za naš što bolji plasman u ovogodišnjem natjecanju. Naravno, željela bih zadovoljiti izborničke kriterije i naći se na reprezentativnom popisu igračica svoje generacije. Treniram četiri puta tjedno pod stručnim nadzorom trenera Steve Čupića, iskusnog sportskog pedagoga s bogatim seniorskim iskustvom, koji nam nastoji prenijeti brojne tajne ovoga lijepoga sporta. U ovom starosnom uzrastu naša igra je još uvijek limitirana određenim razlikama u odnosu na seniorsku košarku, ponajprije u taktičkoj organizaciji, ali još uvijek učimo i polagano se prilagođavamo svim njezinim dijelovima«, skromna je mlada, talentirana košarkašica KK Prozivka.

SPORTSKA BUDUĆNOST

U prosincu prošle godine Korina je pozvana u selekciju reprezentacije Vojvodine, za koju je nastupila u revijalnom susretu protiv reprezentacije Srbije, odigranom u velebnoj sportskoj drvorani u Vršcu. Vojvodina je pobijedila, a nastup u reprezentativnoj majici predstavlja temelj potencijalno lijepe sportske budućnosti.

»Bila sam vrlo ponosna na svoj reprezentativni nastup, a nadam se da će me ovoga puta uvrstiti

na popis državnih kandidatkinja u pionirskoj konkurenciji. Voljela bih se jednoga dana i profesionalno baviti košarkom, naravno uz nastavak redovitog školovanja, jer znimno volim ovaj lijepi sport«, kaže Korina Francišković.

Prva liga

Redovito gledam prvoligaške susrete košarkašica Spartaka, navijam i nastojim upijati što više poteza iskusnijih igračica.

Obrana

Korina Francišković odlično igra obranu s vrlo malo osobnih pogrešaka, što je u velikoj mjeri doprinijelo činjenici kako je njena ekipa primila najmanje koševa u ligaškom natjecanju. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika