Aktualno Aktualno

Snažna podrška upisu u vrtiće i škole

»Aktivnosti Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini su u uvjetima izvanrednog stanja svedene, prilagođene prilikama, no stranka i tijekom izvanrednog stanja redovito radi«, kaže predsjednik stranke Tomislav Žigmanov, te pojašnjava: » Funkcioniranje jedne političke stranke nije jednostavno, budući da je riječ o društvenoj instituciji koja svoje poslanje ostvaruje kroz interakciju velikog broja subjekata. U uvjetima izvanrednog stanja, a zbog zabrane okupljanja, suspendirane su sve aktivnosti koje podrazumijevanju sastanke većeg broja članstva i rad u skupinama. U tom smislu, nismo održavali sjednice tijela stranke – štoviše bili smo primorani odgoditi Izbornu skupštinu, koja je po planu trebala biti održana koncem ožujka. Jedini izuzetak bili su mladi – Mladež DSHV-a je održala svoju sjednicu Predsjedništva putem online platformi, što je osobito pohvalno. Isto tako, poštujući odluku Republičke izborne komisije, prekinuli smo i sve predizborne aktivnosti. S druge strane, vidjeli ste kako je DSHV upravo u vrijeme izvanrednog stanja uspješno okončao proces revizije svojega poslovanja od strane Državne revizorske institucije, proces koji je trajao skoro godinu dana i bio izuzetno zahtjevan. Također, nije prestala redovita komunikacija s članstvom i rukovodstvom, kao ni s našim političkim partnerima i predstavnicima vlasti u Hrvatskoj. Većina starijih članova kojima je zabranjeno kretanje bilo je kontaktirano radi pomoći u dostavi potrepština. Od aktivnosti, spomenuo bih još snažnu podršku DSHV-a aktivnostima koje provodi HNV glede upisa djece u vrtiće i škole na hrvatskome.«

Kako ocjenjujete mjere Vlade i aktivnosti predsjednika Srbije te medicinske struke na sprječavanju širenja epidemije?

Prvo ću reći kako je riječ o jedinstvenoj situaciji i da »uspješnih modela« nije bilo za primijeniti, pa se u tome smislu može razumjeti veličina izazova pred kojima su se i strukture vlasti i medicinska struka našle. No, teško se može razumjeti ili pravdati radikalni otklon od početnoga nonšalantnog odnosa – »najsmješniji virus u povijesti« i poziv ženama »idite u Milano u shopping«, do najrigoroznijih mjera u Europi u izvanrednom stanju. Recimo, zabrana kretanja starijima od 65 godina, uz istovremeno dopušteno kretanje psima u određeno vrijeme teško se može braniti. Nije iskazana dovoljna osjetljivost ni za rad pčelara i poljoprivrednika. Ili suspenzija rada parlamenta, jedine institucije vlasti koja nije funkcionirala, a koja će biti odblokirana zbog pritiska međunarodnih institucija. Treba spomenuti i teško obranjivo različito postupanje pravosudnih tijela spram prekršitelja zabrane kretanja – od izricanja mjera zatvora za sirotinju do blagih kazni za nogometaše i bogataše. Ne mogu cijeniti pozitivnim ni medijsku unisonost i kada je riječ o sadržajima koji su pratili »borbu« protiv pandemije, kojima je znalo manjkati i racionalnosti i jasnih činjenica, i kada je riječ o minimalnoj vidljivosti drugih političkih aktera. DSHV, na žalost, ni na koji način nije bio uključen u aktivnosti niti jednog kriznog stožera, no svojim smo odgovornim pristupom i pozivima građanima pridonijeli da ishodi svih poduzetih mjera budu što pozitivniji.

Koje će biti prve aktivnosti stranke nakon ukidanja izvanrednog stanja?

Najprije ćemo imati sjednice Predsjedništva i Vijeća na kojima ćemo, nakon analize stanja, odrediti smjer daljnjih aktivnosti, napose kada je riječ o terminu održavanja Izborne skupštine. Druge velike aktivnosti bit će povezane s predizbornim aktivnostima, no kako se još ne zna datum kada će izbori biti održani, rano je planirati dinamiku realizacije istih. No, to ne znači da bismo se smjeli opustiti – moramo za iste biti i pripremljeni i na tomu radimo.

Komentirali ste na svom Twitter nalogu izjavu predsjednika Saveza vojvođanskih Mađara Istvána Pásztora koji je u koaliciji s vladajućom Srpskom naprednom strankom o problemima u Subotici u svezi distribucije paketa umirovljenicima. Što nalazite čudnim u ovoj relativno oštroj kritici funkcioniranja vlasti u Subotici?

Smatrate li uobičajenim funkcioniranje lokalne vlasti na način da predsjednik političke stranke koja je u koaliciji na lokalnoj razini, a uz to je i predsjednik pokrajinske Skupštine, na konferenciji za tisak iskazuje čuđenje da vlast u Subotici ne može osigurati novac iz proračuna za dijeljenje besplatnih paketa s potrepštinama socijalno osjetljivim kategorijama stanovništva? Gdje je za to vrijeme bio, recimo, predsjednik Skupštine grada? Zar nije logično za očekivati da je on taj novac morao osigurati? Kako za taj podatak nisu znali vijećnici gradske Skupštine? Izvanredno stanje vas ne sprječava da se informacije dijele, zar ne? Što su i kako su mediji ispratili podjelu te pomoći, koja je bila znatno siromašnija od paketa koji su dijeljeni u Beogradu? Sve je to, na žalost, sličilo samo na veliki predizborni spektakl jedne političke stranke!

J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika