Aktualno Aktualno

Izvanredni plodovi izvanrednog stanja

Hrvatsko nacionalno vijeće u Srbiji je i u vrijeme izvanrednog stanja zbog epidemije virusom covid-19 redovito funkcioniralo, no to je zahtijevalo novi način rada i preslagivanje prioriteta.

»Svaka novonastala situacija iziskuje prilagodbu, reorganizaciju i preslagivanje prioriteta pa tako i izvanredno stanje nosi neke svoje nove, drugačije, izvanredne plodove. HNV se u danima izolacije posvetio stvarima koje do sada, zbog opsega posla i potrebe svakodnevnog rješavanja nastalih, nametnutih ili produciranih izazova, nismo bili u mogućnosti privesti kraju«, kaže predsjednica Jasna Vojnić.

Kako je utjecalo izvanredno stanje na planirane aktivnosti, programe?

U ovom periodu smo se posvetili izradi Strategije informiranja na hrvatskome jeziku, Strategije službene uporabe hrvatskoga jezika i pisma, izradi biltena o hrvatskim udrugama, izradi brošure o povredama manjinskih prava s analizom slučajeva koji su prikupljani još od 2016. godine, otvaranju Instagram profila, organizaciji nastave na daljinu i online promociji upisa djece u programe i nastavu na hrvatskome jeziku. Ured Vijeća je svakako uz sve to i redovito funkcionirao, održavane su telefonske sjednice Odbora i Vijeća, poslana su izvješća revizoru, a ni apliciranje na nove projekte nije izostalo. Što se tiče načina rada, moram reći kako smo pozitivno iznenađeni novim spoznajama do kojih sigurno ne bismo došli da nije bilo ovoga izvanrednoga stanja. Budući da je postojala potreba posvetiti se nekim temama iz više kutova, bilo je neminovno organizirati online sastanke i konferencije. Spoznali smo kako je za kvalitetan sastanak dovoljno da svaki sudionik uloži samo jedan sat svojega vremena. Nerijetko ranije, za sastanak bismo odvajali cijeli dan budući da najveći broj dogovora oko naših aktivnosti podrazumijeva više pojedinaca iz nekoliko različitih mjesta. Tako da je izvanredno stanje, Bogu hvala, donijelo svima nama i potpuno nove perspektive.

Kako će se odraziti na financije? Hoće li biti reprogramiranja proračuna?

Ovoga momenta ne mogu sa sigurnošću odgovoriti na ovo pitanje. U financijskom lancu nismo karika koja determinira i producira stanje nego ona koja snosi reperkusije. Bilo one pozitivne ili negativne. Želim vjerovati da neće biti velikih financijskih kriza za HNV – da će Srbija izuzeti ionako nevelika sredstva koja izdvaja za nacionalna vijeća iz reprogramiranja proračuna, a se nadam da ćemo i Hrvatskoj ostati na listi prioriteta i na listi onih aktivnosti koje će biti pošteđene rebalansa. Sigurna sam da postoje institucije i poduzeća koja će biti daleko više pogođena posljedicama ove krize, a što se HNV-a tiče znat ćemo tek u mjesecima što slijede.

Promotivna kampanja za upis u vrtiće i škole na hrvatskom jeziku ide već mjesec i pol dana. Što očekujete, koliko će odjela biti formirano ove godine? Imate li neke konkretne podatke?

Da, prije mjesec i pol dana otvorili smo novu Facebook grupu »SVE O UPISU U PRVI RAZRED – nastava na hrvatskome jeziku« gdje smo izravno prikupljene informacije od ministarstava i škola objavljivali kako bi roditeljima i učenicima bile dostupne. Do sada smo se najviše bavili upisom djece u vrtiće i osnovne škole, a idućeg tjedna planiramo nastaviti promociju upisa učenika na izborni predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture, a nakon toga, čim dobijemo konačne upute i informacije od nadležnih tijela, posvetit ćemo se srednjoškolcima i studentima. Ove godine promociju je bilo moguće realizirati jedino putem medija, ali se to zapravo pokazalo kao dobar način pružanja informacija. Izazov nastave i programa na hrvatskome jeziku nije njena realizacija, nego upravo neposjedovanje dovoljne količine informacija kako bi se odluka donijela u tom smjeru. Sigurna sam kada bi se roditelji više upoznali s kvalitetom programa, nastave i izvannastavnih aktivnosti, atmosferom, poticajima, privilegijama i velikim brojem prednosti, mjesta za dvojbu više ne bi bilo. No, i to je proces koji se vremenom izgrađuje. Pozitivna percepcija nastavom na hrvatskome jeziku kod pripadnika naše zajednice iz godine u godinu raste, što je dovoljan osnov za naše zadovoljstvo. Vidjeli ste sigurno da su u kampanji upisa mjesto našla i svjedočenja roditelja i uposlenih, jer postotak zadovoljnih koji su obuhvaćeni programima i nastavom na hrvatskome jeziku je nešto na što smo najponosniji. A broj upisanih učenika u prve razrede je svake godine sve veći tako da i sada očekujemo istu tendenciju bez obzira na okolnosti. Radujemo se svakom novom učeniku ponaosob, a zalaganje HNV-a, sinergijsko djelovanje s hrvatskim udrugama i podrška DSHV-a su važna konstanta čime se ljestvica kvalitete kontinuirano podiže, pa bilo njih pet, pet tisuća ili tisuću, koliko ih trenutno ima upisanih. 

Što planirate nakon ukidanja izvanrednog stanja? Koje će biti prve aktivnosti?

Prve aktivnosti će biti tiskanje i prezentacija plodova izvanrednog stanja, budući da vjerujem da će se opseg i količina svakodnevnih obveza ponovno početi umnažati. No, sigurna sam i ne preplavljivati nas. Jer izmaknuta percepcija, presloženi prioriteti, spoznaje i uvidi u pojedine odnose koje smo u ovim izvanrednim okolnostima dobili, sigurna sam, nešto je što će dugoročnije ostaviti traga i čiji utjecaj na nove odluke nitko nam neće moći oduzeti.

J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika