Aktualno Aktualno

Novi smjerovi – stare škole

Nova školska godina 2020./21. donosi i nove smjerove na hrvatskom jeziku u već ustaljenim školama. Tako će učenici u Subotici i okolici, ali i oni iz drugih mjesta koji žele nastavu pratiti na hrvatskom jeziku, moći odabrati sljedeće škole i smjerove: Gimnazija Svetozar Marković – opći smjer, Politehnička škola – tehničar za obradu namještaja i interijera i Srednja medicinska škola – fizioterapeutski tehničar.

Gimnazija – opći smjer

Iako je ovaj smjer ustaljen i već godinama prisutan, valja spomenuti kako je prvi koji je postojao kao mogućnost nastave na hrvatskom jeziku kada je u pitanju srednja škola. Upravo radi toga i postoje brojna iskustva, te za njega možemo reći kako su sati podjednako raspoređeni, te su ovakve gimnazije idealan izbor za one koji nisu sigurni u svoj izbor zvanja i koji su podjednako dobri u prirodnim i društvenim naukama. Ono što se kroz sve ove godine pokazalo točnim jest da učenici koji završe ovaj smjer imaju dobru osnovu za nastavak bilo kojeg fakulteta. To nam je potvrdila i studentica četvrte godine Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Katarina Skenderović:

»Jedna sam od onih koji su bili učenici Gimnazije, općeg smjera na hrvatskom jeziku. Kao i većina đaka, nisam bila sigurna što bih kasnije mogla studirati i raditi, te sam se opredijelila za opći smjer kako bih imala širu sliku o društvenim i prirodnim znanostima. Starija sestra i brat su također završili Gimnaziju, isti smjer, te sam od njih vidjela što se pruža za razliku od drugih smjerova i škola. Tako je i mlađi brat sada maturant ovoga smjera, i ovaj smjer jeste dokaz da je svestran jer smo se svi četvero opredijelili na različite fakultete«.

Politehnička škola – tehničar za obradu namještaja i interijera

Iz godine u godinu Politehnička škola učenicima osmih razreda nudi novi smjer za upis u srednju strukovnu školu na hrvatskom jeziku. Ove godine to će biti tehničar za obradu namještaja i interijera, koji je četverogodišnji smjer, a prima 30 učenika. Ovaj obrazovni profil spoj je dizajniranja i konstruiranja proizvoda od drveta. U ovom zanimanju stječe se znanje o organiziranju proizvodnje, te o izradi tehničkih osnova u proizvodnji namještaja i interijera, te se ostvaruje povezanost projektiranja, izrade i montaže interijera. Obrazovanje u ovom obrazovnom profilu odvija se po reformiranom programu koji podrazumijeva izvođenje nastave po skupinama, izbornu nastavu, primjenu novih nastavnih metoda, kao i primjenu računala u nastavi.

Medicinska škola – fizioterapeutski tehničar

Treću godinu za redom Srednja medicinska škola otvara odjel i na hrvatskom jeziku. Ove godine učenicima će biti ponuđen smjer fizioterapeutski tehničar, koji obuhvaća 30 učenika.

»Svake godine pratimo situaciju oko upisa i gledamo da ponudimo raznovrsne smjerove. S obzirom na to da ove godine iz srednje škole izlazi generacija fizioterapeuta, ukazala se prilika da ponudimo ovaj smjer, koji je dogovoren i s Hrvatskim nacionalnim vijećem« kaže zamjenik ravnatelja Srednje medicinske škole Miomir Jovanović.

Prije tri godine prvi puta je nastava krenula i na hrvatskom jeziku, i to na smjeru medicinska sestra – odgajatelj, dok je prošle godine upisano 30 učenika na smjeru medicinska sestra-tehničar. Po riječima Jovanović nastava je organizirana na hrvatskom jeziku što s vlastitim kadrom, što s profesorima iz drugih srednjih i osnovnih škola gdje se nastava također izvodi na hrvatskom jeziku, a vanjski suradnik je profesorica hrvatskog jezika i književnosti Morena Rendulić. Kada su u pitanju udžbenici, Jovanović je istaknuo kako je dobar dio udžbenika za stručne predmete dobiven iz Hrvatske kao donacija, a kada su u pitanju opći predmeti dodatno se rade prijevodi i kombinira s onim što se ima. Također, Jovanović je naglasio kako je po ocjeni profesora, učenika i roditelja dvogodišnje iskustvo s hrvatskim odjelima pozitivno.

Učenici osmih razreda ovoga tjedna radili su putem interneta probni test male mature, a bit će po nekim naznakama vjerojatno u svibnju još jedan probni, da bi u lipnju mogli redovno polagati malu maturu. Nakon toga čekaju ih liste želja, te upis u željenu srednju školu. S obzirom na to da je izvanredno stanje, detalji oko polaganja mature i upisa u srednje škole se još uvijek ne znaju, no kako je i naš sugovornik rekao, sve škole prate informacije od Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja i nadaju se kako će sve proći u najboljem redu.

Ž. V. 

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika