Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Nezakonita prodaja mora se spriječiti

 

 
 
Zgrada je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i od ogromnog je i kulturnog i povijesnog značaja za cijelu Rumu. Danas je u prilično lošem i zapuštenom stanju i to je još razlog više da se za nju borimo, da je povratimo i obnovimo, kaže predsjednik HKPD »Matija Gubec« Milenko Kulušić
 
 
 
Razgovor vodio: Nikola Jurca
 
Ovih vrelih ljetnih dana dogodilo se nešto što je poprilično uznemirilo ali i revoltiralo hrvatsku nacionalnu zajednicu u Rumi. Naime, bez ikakve prethodne najave i bilo kakvog nagovještaja, Sektor za materijalne resurse pri Ministarstvu obrane Republike Srbije u okviru master plana na svom web siteu objavilo je prodaju, kako su ga oni nazvali, »Kluba Vojske na parceli od 0,1197 ha, površine objekta 625m2« iako se tu zapravo radi o nekadašnjoj zgradi Hrvatskog doma u Rumi, koji je 1957. godine dan na korištenje tadašnjem Tajništvu za narodnu obranu, a za čiji je povrat po osnovi Zakona o prijavljivanju i evidentiranju oduzete imovine, blagovremen zahtjev uputio HKPD »Matija Gubec« iz Rume kao jedini pravni sljednik hrvatskih udruga koje su dom svojedobno gradile. Ova događanja vezana za zgradu Hrvatskog doma povod su za razgovor s predsjednikom HKPD-a »Matija Gubec« iz Rume Milenkom Kulušićem.
 
Što se točno dogodilo u proteklih nekoliko dana u Rumi?
Ironija u cijeloj ovoj priči je da je do svega ovoga došlo sasvim slučajno. Nebveznim ulaskom na site Ministarstva obrane - sektora za materijalne resurse, vidio sam kako je dotična ustanova svojim master planom dala na prodaju zgradu bivšeg Hrvatskog doma, za koji smo mi svojedobno podnijeli zahtjev za povrat  Republičkoj direkciji za imovinu Republike Srbije, i to 12 listopada 2006. godine u skladu sa Zakonom o prijavljivanju i evidentiranju oduzete imovine, a za što posjedujemo urednu potvrdu. Naglasio bih kako je sve to urađeno bez ikakve najave, s očitom namjerom da se ova imovina na netransparentan način otuđi prije najavljenog donošenja zakona o restituciji koji bi ovakve stvari onemogućio.
 
Kakav je sada pravni status zgrade Hrvatskog doma, je li zapravo Vojska Srbije danas njegov vlasnik?
Vojska Srbije je samo korisnik objekta, koji nikad nije ni bio njen nego je, zaključkom Savjeta za društveni plan i financije NOO Ruma na sjednici od 15. srpnja 1957. godine, a na prijedlog Odjela za financije, predloženo NOO-u Ruma da donese rješenje  i istovremeno  preda zgradu Hrvatskog doma, kao neraspoređenog dijela imovine Kreditne hrvatske seljačke zadruge, za potrebe  Doma JNA što je Narodni odbor općine i usvojio 23. srpnja 1957.
 
Vlasnik Hrvatskog doma je dakle bila Kreditna hrvatska seljačka zadruga?
Tako je. Ona je bila uknjižena kao vlasnik doma, ali pravo korištenja imale su i druge hrvatske udruge u Rumi - Hrvatska ratarska čitaonica(danas HKPD »Matija Gubec«) Hrvatska čitaonica, Hrvatski sokol ali i Hrvatsko pjevačko društvo »Jedinstvo«. Od tih odruga danas je ostao samo HKPD »Matija Gubec« i time je ovo društvo i jedini pravni sljednik tih hrvatskih udruga, jer je sve vrijeme od izgradnje Hrvatskog doma do danas radilo bez prekida.
 
Kada je izgrađen Hrvatski dom?
Gradnja Hrvatskog doma u Rumi započeta je još 1907. godine, a završena 1912. godine na zemljišnoj čestici koju je za tu priliku, od vlastelinstva Pejačević, kupio Hrvatski sokol-društvo za tjelovježbe. Sredstva su prikupljana dragovoljnim prilozima članova i prijatelja Sokola kao i uglednih Hrvata iz Rume, Golubinaca ali i iz Gospića i drugih gradova kao i amortizacijom i meničnim zajmom kod Prve hrvatske štedionice u Zagrebu. Akciju gradnju vodio je Hrvatski sokol koji je i uknjižen kao vlasnik zemljišta na kojem je izgrađen Hrvatski dom 10. listopada 1912. godine. Međutim, upis samog Hrvatskog doma u zemljišne knige, zbog izbijanja Prvog svjetskog rata, izvršen je tek 1925. godine. Kao vlasnik Hrvatskog doma uknjižena je Kreditna hrvatska seljačka zadruga koja je to bila sve do 1957. godine kada je dom dodijeljen vojsci, a i sama zadruga je prestala postojati.
 
Opširnije u tiskanom izdanju
 
 
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika