Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Bez prihoda usred sezone

Prije mjesec dana, kao mjera u borbi protiv širenja virusa covid-19 zatvorene su sve tržnice na teritoriju Grada Subotice. Zbog bolje epidemiološke situacije od nedavno rade »zelene« tržnice, a kada će svoja vrata kupcima otvoriti i najveća, robna tržnica Mali Bajmok, poznat kao Buvljak još se ne zna.

Za razliku od prodavača povrća, sadnica, mliječnih proizvoda koji su dio svojega asortimana prodavali preko Facebook grupe FB pijaca – Subotica, trgovci ostalom robom sve ovo vrijeme su bez ikakvih primanja. Jedina olakšavajuća okolnost je što najam tezgi ne moraju plaćati za travanj i svibanj, odnosno do daljnjega te financijska pomoć za sve one koji ne mogu raditi zbog donijetih mjera u vidu minimalne plaće čija isplata je najavljena početkom svibnja.

Zarada u forintama

Teško je govoriti koji trgovci Buvljaka su najviše pogođeni zatvaranjem tržnice, ali je sigurno da vodeću ulogu među njima imaju oni čije mušterije su u najvećem dijelu stanovnici Mađarske. Iako ranijih godina u puno većem broju, oni dolaze na Buvljak kao nakupci, kupuju na veliko najviše trenirke i majice poznatih sportskih marki koje se šivaju po privatnim šivaonama po gradu te ih preprodaju u Mađarskoj. Lanac je ovo koji funkcionira godinama i od kojega su ovisne mnoge subotičke obitelji.

Jedna od njih je i obitelj Marine i Senjura Emini, koji imaju u zakupu nekoliko tezgi na kojima prodaju sportsku, u Subotici šivanu garderobu. Iako im je zatvaranje tržnica onemogućilo prodaju robe, na nadležne apeliraju da ako se ne otvore i granice oni će i dalje biti bez prihoda, odnosno kupaca te neće moći plaćati najam tezge.

»Prođe i nekoliko mjeseci da nam niti jedan kupac ne plati u dinarima. Naše mušterije su iz Mađarske koji kupuju na veliko i onda po svojim mjestima preprodaju tu robu. Naravno da čekamo da se otvore tržnice jer smo sada kod kuće, bez prihoda, ali naš, ali i problem značajnog broja trgovaca na Buvljaku, neće time biti riješen. Nama je ključno otvaranje državne granice, kako bi nam mušterije mogle doći«, kaže Marina i dodaje kako njima problem nije počeo u ožujku zatvaranjem tržnica nego čak mjesec dana ranije.

»Korona se u Mađarskoj pojavila ranije nego kod nas, tako da su Mađari već u veljači slabije dolazili na tržnicu. Oni rijetki koji bi i došli, nosili su rukavice i maske kada nitko to nije činio u Subotici. Ako dodam da je tomu prethodio siječanj koji je inače loš mjesec za prodaju, ali i da je sada, u travnju i svibnju trebala biti najveća sezona prodaje, situacija baš i nije dobra«, navodi Marina.

Ističe ona da je olakšavajuća okolnost što se za travanj i navodno svibanj neće plaćati najam tezgi, ali i da je zbog lošeg poslovanja koje je prethodilo samom zatvaranju tržnica problem platiti najam i za ožujak.

Ništa od blagdanske kupovine

Nevena Ademi na Buvljaku prodaje stolnjake, nadstolnjake, jastučnice i setove za kupatila. I njezinoj obitelji zarada s ove tezge je jedini izvor prihoda, a sada, kad je sve zatvoreno kaže kako joj za egzistenciju ostaje da čeka obećanu pomoć od države.

Kako navodi, i prethodnih nekoliko mjeseci je bilo loše za poslovanje, a nadu je polagala upravo u ovaj mjesec zbog uskrsnih blagdana i godinama unazad povećane prodaje u to vrijeme. S obzirom na to da su tržnice zatvorene baš za vrijeme spomenute sezone, Ademi situaciju opisuje »katastrofičnom«.

»Siječanj nije bio nikakav po prodaji, veljača također, a u ožujku je već počela pandemija i kod nas, što je i dovelo do zatvaranja tržnica. Pred Uskrs nam je uvijek bila povećana prodaja jer prodajemo tematski tekstil, baš kao i za Božić. Nadali smo se toj prodaji, puno toga smo pripremili međutim samo 20% smo uspjeli prodati i to preko našeg Instagram profila adorable_stuff024. Da nije ovakva izvanredna situacija prodali bismo sve. Sad nam je to ostalo na lageru za sljedeću godinu, a financijska situacija je i dalje katastrofična«, kaže Ademi i dodaje kako je tezgu platila za ožujak iako mnogi nisu, te da je sada bez ikakvih primanja i čeka najavljenu pomoć za svibanj u vidu 30.000 od države.

Ademi kaže i kako su joj kupci u najvećoj mjeri stanovnici Subotice, ponekada Sombora ili Kikinde, a da joj Mađari čine svega 30% mušterija. Zbog toga otvaranje granica za nju i ne predstavlja ključni čimbenik u nastavku poslovanja, osim kada ponovno bude morala ići u nabavu materijala za šivanje u Tursku, ali ga za sada, kako kaže, ima dovoljno.

Kako dati plaću?

Zatvorene tržnice više od mjesec dana dovode u pitanje opstanak i brojne male obiteljske tvrtke u kojima se šiva roba namjenski za nakupce koji ju kasnije prodaju na tržnici, ali i radna mjesta krojačica koje u njima rade.

Vlasnica jedne takve tvrtke Ružica Kozma kaže kako trenutačno ne rade zbog nedostatka posla, te da otkaz nije dala niti jednoj zaposlenici jer se oslanjaju na najavljenu financijsku pomoć države.

»Naručenog posla sada nema ništa tako da su sve žene koje zapošljavam kod kuće. Tvrtka broji devet uposlenica i nitko nije dobio otkaz. Prije svega zato što računam na te žene kada ovo sve prođe i krenemo raditi, a za njihovu plaću u ovom izvanrednom stanju nemam sredstava jer tvrtka ne posluje, tako da se oslanjam na državu. Najavljena je pomoć za svakog uposlenog u visini minimalca i sada čekamo 10. svibanj kada je rečeno da će krenuti isplate, pa ćemo vidjeti hoće li to zaista tako funkcionirati ili neće«, kaže Kozma.

Iako sada zatvorena, njezina tvrtka nije odmah po uvođenju izvanrednog stanja stala s radom. Jedni su se od šivaona koje su se preko noći sa šivenja trenirki i majica prebacili na izradu zaštitinih maski, kako bi umanjili štetu u svome proračunu.

»Kad je krenula ova situacija, počeli smo šivati zaštitne maske sebi, pa prijateljima i tako su porudžbine počele dolazi i iz nekih tvrtki koje posluju u gradu, poput Almateka, Medlaba… Zahvaljujući tomu šivaona je radila dva tjedna duže i radnice su mogle dobiti plaću za taj mjesec«, navodi Kozma.

Iako ih je zatvaranje tržnica pogodilo budući da opskrbljuju nekoliko tezgi na Buvljaku sa svojom markom Full Fill, Kozma kaže kako im veći problem predstavlja zaustavljena suradnja s jednom austrijskom tvrtkom za koju rade outsourcing šivaće poslove.

»Imamo tri mušterije koje našu robnu marku sportske garderobe Full Fill prodaju na Buvljaku i od njih sada, naravno, nema porudžbina. No, veći problem nam predstavlja što je jedna tvrtka iz Austrije s kojom godinama surađujemo zbog pandemije odgodila poslove do konca svibnja«, kaže Kozma u nadi da će se uskoro otvoriti sve tržnice kako bi tvrtka ponovno mogla raditi, bar taj smanjeni opseg posla.

J. D. B.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika