Širom Vojvodine Širom Vojvodine

DUŽIONICA 2011. SOMBOR

 

 
 I dao je Bog. Žetva je završena. Slijedeći vjekovnu tradiciju nas Hrvata s ovih prostora kao zahvalu za uspješno završenu žetvu prinijeli smo na oltaru ovaj kruh od novoga žita da ga Bog blagoslovi. Naša Dužionica je iz obiteljske prerasla u društvenu manifestaciju koju održavamo po 77. puta za redom i slavimo je s dragim nam gostima i svim ljudima dobre volje, rekla je bandašica Cecilija Pekanović predajući kruh gradonačelniku Nemanji Deliću
 
Sedamdeset i sedma po redu tradicionalna žetvena svečanost, zahvala Bogu za žito, kruh i plodove zemlje – Dužionica, u organizaciji HKUD-a »Vladimir Nazor« iz Sombora, održana je u nedjelju, 31. srpnja. Uvod u centralnu proslavu bila je večer prije, u subotu 30. srpnja, kada je u Hrvatskom domu priređen kulturno-umjetnički program u kojem su sudjelovali domaćini i gosti iz Tolise u Bosni i Hercegovini.
 
Dužionicu nitko ne treba svojatati
Pozdravljajući nazočne, predsjednik HKUD-a »Vladimir Nazor« Mata Matarić podsjetio je da Dužionica ne traje tek nekoliko dana, već da zapravo traje cijele godine.
»Dužionica ne traje samo ova dva dana. Ona traje od jesenas prošle godine, kada smo zasijali prve količine žita i pratili hoće li nići, hoće li se smrznuti, hoće li korov izrasti, a za blagdan Svetoga Marka bili smo na njivama da to žito posvetimo. Čekali smo lijepo vrijeme pa smo to zlato Vojvodine predali, ali još nismo prodali – pa što nam Bog da«, rekao je predsjednik društva te dodao, kako ovu svečanost nitko ne bi trebao svojatati.
»Dužionicu neki svojataju i kažu da je to samo bunjevački običaj, a da baš i nije običaj Hrvata. Mi smo prošloga tjedna bili na žetvenim svečanostima, odnosno Dužionici u Zaprešiću, pa sad vi vidite čija je to svečanost. Ne možemo lokalno posmatrati ovu zahvalu Bogu. Smatram da je to panonska Dužionica u kojoj i naše društvo aktivno sudjeluje. Sedamdeset i sedmi put mi se zahvaljujemo za plodove zemlje, stoga nitko nema pravo Dužionicu svojatati, ali je ima pravo slaviti«, naglasio je Mata Matarić.
Uslijedio je program u kojem su se na pozornici smjenjivali domaćini i gosti iz Tolise. Gosti su izveli plesove i pjesme svoga kraja, ali i slavonske narodne plesove, dok su domaćini pokazali bunjevačke i bačke narodne plesove. Za koreografiju je zaslužan Šima Beretić, a predstavili su se i najmlađi članovi folklorne sekcije, djeca predškolskog uzrasta, koju je za ovu prigodu pripremila Kristina Pekanović. U programu je sudjelovala i literarna sekcija, te pjevači pod ravnanjem Tereze Zujić. Publiku je najviše oraspoložio i svojim recitiranjem dobro nasmijao mali Radoslav Šolaja Karas. Urednik lista  »Miroljub« Alojzije Firanj predstavio je novi, ovogodišnji treći broj, a pedeset i peti od početka izlaženja.
Pročelnik sportske sekcije Pavle Matarić predstavio je veslače koji će sudjelovati na 14. maratonu lađa na Neretvi. Njihova ekipa nosi naziv »Salašari somborski« i po prvi puta sudjeluju na ovoj utrci.
Pred sam kraj programa predstavili su se i ovogodišnji bandašica i bandaš. To su Cecilija Pekanović i Petar Firanj, oboje iz Nenadića.
Sudionici i gosti Dužionice, sutradan, u nedjelju 31. srpnja, od devet sati počeli su se okupljati u Hrvatskom domu. U 10 sati slavljena je svečana sveta misa u crkvi Presvetog Trojstva. Predvodio ju je preč. Josip Pekanović u koncelebraciji s karmelićaninom o. Bernardinom Viszmegom i župnikom župe Sveti Križ u Somboru vlč. dr. Marinkom Stantićem. Župnik je govorio nadahnutu propovijed vodeći se pri tom nedjeljnim evenđeljem, te je blagoslovio kruh kojeg su bandaš i bandašica donijeli. 
 
Zlatko Gorjanac
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika