Aktualno Aktualno

Očekuje se pad prihoda u pokrajinskom proračunu

Na teritoriju AP Vojvodine, na dan 14. travnja, od ukupno 3.268 testiranih osoba kod njih 435 je potvrđeno prisustvo virusa covid-19. Od početka epidemije 11 oboljelih je preminulo, dok su se 54 pacijenta oporavila, rečeno je na konferenciji Vlade AP Vojvodine za novinare. U Kliničkom centru Vojvodine liječi se 134 pacijenta dok je u privremenoj bolnici na Novosadskom sajmu smješteno njih 176 s lakšom kliničkom slikom, u banji Junaković je 14, a u pančevačkoj bolnici 185 oboljelih koji dolaze većinom s teritorija Grada Beograda.

Po okruzima: u Južnobačkom okrugu je 142, u Zapadnobačkom 24, u Sjevernobačkom 41, u Južnobanatskom 105, Srednjebanatskom 25, Sjevernobanatskom 34 i Srijemskom okrugu 65 oboljelih.

»Izuzetno važna stvar je da nemamo prisustvo virusa covid-19 u ustanovama socijalne zaštite na teritoriju AP Vojvodine. U ovom trenutku jedan od najvažnijih zadataka je da tako i ostane, stoga zahtijevamo od svih rukovoditelja tih ustanova da u maksimalnoj mjeri provode naredbe i uputstva koja su dobili, jer ćemo sve neodgovornosti sankcionirati«, izjavio je predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i dodao da je bilo nekoliko testiranja u tim ustanovama i da su svi rezultati do sada negativni.

»U AP Vojvodini imamo 69 radnika u zdravstvenom sustavu pozitivnih na virus, od kojih su dvoje u teškom općem stanju i nalaze se na respiratorima. Ostali se oporavljaju, a veliki dio njih vratio se na posao«, izjavio je pokrajinski tajnik za zdravstvo prof. dr. sc. Zoran Gojković.

U Srbiji je 14. travnja ukupan broj zaraženih bio 4.465 a njih 3.006 je hospitalizirano, 131 pacijent je na respiratorima. Od početka epidemije u Srbiji je testirano 23.398 osoba. Preminulo je 94 osobe. Od 30 do 39 godina jedna osoba, od 40 do 49 12, od 50 do 59 godina 15, najviše preminulih, 29, je u starosnoj grupi od 60 do 69 godina, u dobi od 70 do 79 je preminulih 13 osoba i preko 80 godina 15 osoba.

Mirović je rekao da se, imajući u vidu novonastalu situaciju, očekuje pad prihoda u proračunu AP Vojvodine u 2020. godini.

»Prema našim procjenama imat ćemo umanjenje prihoda za 15 do 20 posto po osnovu osobnih primanja i poreza na dobit. U narednim danima očekuje nas rebalans pokrajinskog proračuna. U punoj mjeri ćemo održati nivo financiranja svih potreba u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, dok ćemo u drugim područjima imati umanjenja. Nastojat ćemo održati većinu investicija koje smo započeli«, rekao je on. Pokrajinska vlada je, kako je naveo, privremeno obustavila izvršenje pokrajinskog proračuna, osim za isplatu osobnih dohodaka, naknada iz područja socijalne zaštite i drugih tekućih prihoda.

»Važno je napomenuti da nitko neće biti ugrožen u domeni osobnih primanja i primanja iz područja socijalne zaštite«, istaknuo je Mirović.

J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika