Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Humanost u izvanrednom stanju

Nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zbog širenja koronavirusa proglasio izvanredno stanje na cijelom teritoriju Srbije, u svim lokalnim samoupravama u Srijemu zasjedali su stožeri za izvanredne situacije. U skladu s mjerama Vlade o zatvaranju predškolskih i školskih ustanova, prekinut je rad svih sportskih ustanova, teretana, fitnes centara, lokacija predviđenih za sportske manifestacije, donijeta je odluka o dezinfekciji javnih površina kako u gradovima tako i u seoskim sredinama. Obustavljen je gradski i međugradski prijevoz, zatvorene su kulturne ustanove, ugostiteljski objekti, turističke organizacije, tržnice, te je u skladu s mjerama Vlade ograničeno vrijeme kretanja stanovništva u vremenu od 17 do 5 sati i zabranjeno okupljanje više od pet osoba na javnim mjestima. U javnim poduzećima i ustanovama, zaposlenim osobama koje imaju djecu uzrasta do 12 ili manje godina omogućen je rad od kuće ili su oslobođeni od radne obaveze do daljnjeg, zbog proglašenja izvanrednog stanja na teritoriju Srbije zbog epidemije. S obzirom na to da je starijima od 65 godina u gradovima zabranjeno kretanje, odnosno izlazak iz kuće, lokalne samouprave u Srijemu formirale su call centre za pomoć najstarijim sugrađanima, prije svega osobama starijim od 65 godina, teško pokretnim i osobama koje žive same. Sudeći po broju volontera, kao i broju onih koji su izrazili želju da pomognu dok sjede doma u izolaciji, Srijemci su i ovoga puta u teškom vremenu pokazali solidarnost i humanost na djelu.

Pomoć 24 sata

S obzirom na to da je najstarije stanovništvo i najugroženija grupa koja može oboljeti od koronavirusa, call centri pružaju sve neophodne informacije starijima od 65 godina, kao i pomoć pri obavljanju radnji koje iziskuju napuštanje kućne izolacije

 »Call centar nalazi se u prostorijama Ureda za mlade u Srijemskoj Mitrovici i čine ga mladi obučeni volonteri koji su 24 sata dnevno dostupni na linijama fiksnih i mobilnih telefona. Namijenjen je svim sugrađanima, posebno najstarijima, koji su i najugroženija grupa stanovnika i kod kojih je postotak smrtnosti u slučaju zaraženosti koronavirusom, veoma visok. Apeliram na stariju populaciju da ostanu u svojim domovima. Ukoliko je moguće da se izoliraju u posebnim prostorijama, da ih redovito prozračuju, da vrše higijenu i lica, da koriste zaštitne maske i rukavice, a za sve radnje koje iziskuju napuštanje kućne izolacije da zovu call centar. Volonteri će im osigurati nabavu svih potrebnih namirnica, lijekova, higijenskih sredstava, posredovati u pružanju medicinske pomoći koja je potrebna, dat će im sve potrebne informacije i eventualno usmjeriti na nadležne institicuje«, izjavio koordinator call centra u Srijemskoj Mitrovici Petar Samardžić.

Prema zaključcima Gradskog stožera za izvanredne situacije Dom zdravlja i Opća bolnica u Srijemskoj Mitrovici primaju samo hitne slučajeve. Otkazani su specijalistički pregledi i bit će izvedene samo hitne operacije, jer je cilj smanjiti gužve u zdravstvenim ustanovama.

Broj volontera veći od očekivanog

I volonteri Stožera za izvanredne situacije Općine Šid na usluzi su građanima starijim od 65 godina kojima je zabranjeno kretanje, građanima koji pate od kroničnih bolesti i po savjetu liječnika se nalaze u izolaciji, te građanima koji su došli iz inozemstva i nalaze se u samoizolaciji.

»Volonteri su organizirani na nivou cijele šidske općine kada je u pitanju pomoć starijima koji za vrijeme izvanredne situacije ne smiju izlaziti iz kuće. Svaka starija osoba koja ima neku potrebu, poput kupovine osnovnih namirnica ili higijenskih sredstava, lijekova, može nas slobodno kontaktirati putem telefona Stožera za izvanredne situacije. Svjesni smo da se oni sada osjećaju kao u zatočeništvu, zato im na ovaj način pokušavamo pomoći dok ne prođe ova kriza«, ističe volonter Cvetin Aničić.

Kako navodi za naš tjednik, s terenu su dobra iskustva.

»Svi su relativno dobro reagirali i ozbiljno su shvatili cijelu situaciju. Ima pojedinaca koji to ne shvaćaju ozbiljno, ali se trudimo da ih urazumimo i uvjerimo ih da ostanu doma«, ističe naš sugovornik, dodajući da je zadovoljan odzivom volontera.

»Dosta mladih se prijavilo da volontira i to me je ugodno iznenadilo. Mladi se trebaju učiti tome. Volonterski rad nije nikakva zloupotreba ni iskorištavanje, nego je to prilika da se oni nauče da trebaju pomoći ljudima te da je volonterski rad koristan.«

Na teritoriju cijele šidske općine osigurane su cisterne s dezinfekcijskim sredstvima. Svako kućanstvo svakodnevno ima pravo na besplatne dvije litre dezinfekcijskog sredstva. Šiđani kažu da su ponosni što su jedna od rijetkih općina u Srbiji, kojima je to omogućeno.

Pomoć i od Caritasa

Call centar na raspolaganju je i građanima rumske općine gdje se svakodnevno registrira veliki broj poziva. I građanima rumske općine podijeljen je flaširani rastvor za dezinfekciju i uvedene su akcije dezinfekcije javnih površina.

Prema informacijama koje smo dobili od koordinatora Caritasa Srijem Petra Dujića, u pripremi je projekt na razini Srijemske biskupije za pomoć starima i ljudima u potrebi. Kako je izjavio za naš tjednik, u tijeku je nabava zaštitnih sredstava za volontere, kako bi mogli sigurno odnositi pomoć starim ljudima.

Za sve starije građane kojima je pomoć volontera potrebna brojevi telefona call centra u Srijemskoj Mitrovici su: 022-618-276, 064-808-66-88 i 064-808-66-89. U Šidu: 022-712-122 i u Rumi: 022-478-314, 417-699 u vremenu od 7 do 19 sati.

S. D.

ANTRFILE

Kazalište i prijatelji

I u prostorijama Kazališta Branislav Nušić u Šidu organiziran je rad volontera. Zajedno s kriznim štabom Općine Šid glumci i prijatelji kazališta šiju zaštitne maske za volontere i građane. Ovoj akciji dobrovoljno su se priključili i građani koji su u izolaciji, te udruženja žena u mjesnim zajednicama.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika