Tema Tema

Kampanja HNV-a pred popis stanovništva u Republici Srbiji: Izjasni se hrabro!

Kampanja se provodi s ciljem da se Hrvatice i Hrvati na budućem popisu stanovništva u što većem broju izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti, kao i o tome da im je materinski jezik hrvatski, a vjera rimokatolička, kaže Darko Sarić Lukendić

 

 

Sloganom kampanje »Izjasni se hrabro«, pred budući popis stanovništva, Hrvatsko nacionalno vijeće uputilo je poruku svim pripadnicima hrvatske manjinske zajednice u Republici Srbiji u cilju očuvanja nacionalnog identiteta ovdašnjih Hrvata. Na koferenciji za novinare održanoj 25. srpnja u prostorijama HNV-a u Subotici, istaknuto je da se ova afirmativna kampanja provodi kako bi se što veći broj članova hrvatske manjinske zajednice slobodno i odvažno izjasnio o svojoj nacionalnoj pripadnosti, a novinarima su se obratili predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Darko Sarić Lukendić, vijećnik iz Srijema Mato Groznica, kao i vijećnica Josipa Ivanković.
Popis stanovništva u Republici Srbiji bit će obavljen od 1. do 15. listopada. Trajat će dva tjedna, a koliko Srbija ima stanovnika, bit će poznato 15. studenoga ove godine, dok će svi rezultati popisa biti poznati tek u rujnu 2012. godine. Popis će pokazati etničku strukturu građana Srbije, kao i etnodemografske promjene koje su se događale u posljednjem međupopisnom radoblju (2002.-2011). 

Zvonko Sarić

Opširnije u tiskanom izdanju

Najava događaja

10.07.2020 - Izložba Cilike Dulić Kasibe u Subotici

HLU Croart iz Subotice organizira izložbu slika Cilike Dulić Kasibe u povodu 60 godina njezinog umjetničkog rada i 88 godina života. Izložba će biti otvorena u ponedjeljak 6. srpnja, u izložbenoj galeriji Otvorenog sveučilišta u Subotici, s početkom u 19 sati. Izložbu će otvoriti povjesničar umjetnosti Branimir Kopilović. Izložena djela moći će se pogledati do 19. srpnja 2020. godine.


 

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay