Tema Tema

Bunjevačke Hrvate nisu stvorili komunisti

Prateći u medijima istupe Saveza bačkih Bunjevaca i Bunjevačkog nacionalnog saveta želim ovim putem upozoriti na jednu činjenicu koja je svakome jasna ili može biti jasna ako se o tome želi informirati. Bunjevačke Hrvate nisu stvorili komunisti. Nisu ih stvorili jer ih nisu ni mogli stvoriti. Bunjevci su se izjašnjavali Hrvatima i prije 1945. godine. Zapravo, izjašnjavali su se već i prije 1918. godine, ali je poznato da je hrvatstvo Bunjevaca bilo proganjano i prije i poslije Prvoga svjetskog rata. Ipak, nakon dugotrajne borbe bački su Bunjevci konačno uoči Drugoga svjetskog rata uspjeli biti prihvaćeni kao Hrvati. Uspjeli su to u monarhističkoj Jugoslaviji i to zato jer su srpski političari tada odlučili prekinuti neprijateljstvo prema Hrvatima. Vjerujem da je to tada bilo iskreno od vladajućih srpskih političara. Uostalom, nije ni moglo biti drugačije jer su Bunjevci svoje hrvatstvo iskazivali stalno. Poznato je da su ga iskazali 1918. godine kada su izvjesili hrvatsku trobojnicu na Gradskoj kući u Subotici, a naročito 1936. godine u istome gradu u velikoj manifestaciji obilježavanja zadnje velike doseobe u Bačku. Nije, dakle, sukob oko nacionalne pripadnosti Bunjevaca bio riješen odlukom komunista iz 1945. godine nego još u vrijeme monarhističke Jugoslavije. Zanimljivo je i važno da je to na kraju prihvatio i Josip Šokčić, jedan od vođa tadašnjih Bunjevaca ne-Hrvata. Priznao je on to u Nevenu u svojem članku »Kraj jedne zablude« od 1. prosinca 1939. godine. Da, on je pošteno napisao članak o kraju vlastite zablude. I čemu onda rasprava o 1945. godini?

Komunisti nisu Hrvatima donijeli ništa dobro. Naprotiv, bili su dobri s bunjevačkim Hrvatima samo do onog trena kada su bili sigurni da čvrsto drže vlast. Nakon toga su počeli ukidati hrvatske institucije i progoniti hrvatske prvake, pa i one koji su bili u antifašističkom frontu kao što je bio Mićo Skenderović. U razdoblju od 1961. do 1991. broj Hrvata je u Vojvodini prepolovljen. Kao da se neka kataklizma dogodila Hrvatima. A nije bila kataklizma nego život u SFRJ. Ili je to za Hrvate bilo kao kataklizma.

Svakako, bunjevačke Hrvate nisu dekretom stvorili komunisti i ne mogu se dekretom ukinuti. Osim toga, ako je Republika Srbija odlučila Bunjevce proglasiti posebnim narodom, onda i rasprava o komunističkoj odluci iz 1945. godine nema nikakva smisla. Pa ipak, rasprava o toj odluci stalno se potencira. Valjda je ponestalo argumenata za neke druge priče koje su se također promovirale i koje se još uvijek promoviraju. Jer, kako zdravoj pameti objasniti da se Blaško Rajić prikazuje kao Bunjevac ne-Hrvat iako je u Subotici izdavao »Hrvatske novine«, kako drugačije objasniti da se Pajo Kujundžić predstavlja kao Bunjevac ne-Hrvat iako je1914. godine u Subotici objavio knjigu »Narodnosno pitanje u Ugarskoj« u »hrvatskom privodu«. Dakle, ne samo da je Pajo Kujundžić bio Hrvat nego je i svoju bunjevačku ikavicu smatrao hrvatskim jezikom. Bilo je to 1914. godine, još u Austro-Ugarskoj Monarhiji.

Prema tome, priča o komunističkom pohrvaćivanju Bunjevaca doista nema nikakvih osnova. Naravno, sve se to radi u službi ideje da Bunjevci nisu Hrvati, pa se navodno pohrvaćivanje Bunjevaca tumači kao neka nasilna asimilacija. Ne spominju se pri tome općepoznate činjenice da su Bunjevci doselili iz Hrvatske, da je Hrvatska njihova domovina, da u Hrvatskoj također žive Bunjevci, da se svi oni osjećaju Hrvatima i da se velika većina svih Bunjevaca u Hrvatskoj, Mađarskoj i Vojvodini osjeća Hrvatima. Na kraju, treba iskreno pitati je li možda razlog tome što se neki Bunjevci u Bačkoj ne izjašnjavaju Hrvatima to što su Hrvati u Srbiji još uvijek prema istraživanjima javnog mnijenja najomraženiji narod? I je li poticanje netrpeljivosti prema Hrvatima doista dobro za Srbiju?

Dr. sc. Robert Skenderović

 

Najava događaja

07.06.2020 - Produljen rok prijava za izlaganje na stručnom skupu \\\'Čitanjem do uključenosti\\\'

Programski i organizacijski odbor stručnog skupa Čitanjem do uključenosti koji će se održati 2. i 3. listopada 2020. u Subotici, u čitaonici Gradske knjižnice Subotica (Cara Dušana 2) u okviru XIX. Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova produljio je rok za prijavu izlaganja do 15. srpnja 2020. godine.

Prijave za sudjelovanje s izlaganjem šalju se na adresu izlaganja.skup.Subotica2020@gmail.com.

Povratne informacije potencijalni sudionici s izlaganjem dobit će do 1. kolovoza 2020.

Programski i organizacijski odbor pratit će preporuke svih nadležnih tijela, nacionalnih stožera civilne zaštite i drugih, u vezi s mjerama zaštite širenja zaraze od koronavirusa.

O odgodi ili otkazivanju svi prijavljeni izlagači i sudionici stručnog skupa bit će pravodobno obaviješteni.

Informacije o skupu, programu i prijavi sudionika te konačni program bit će dostupni na mrežnoj stranici Zagrebačkog knjižničarskog društva i mrežnim stranicama Hrvatske čitaonice, Gradske knjižnice Subotica i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

14.06.2020 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha Festivala bunjevački pisama u Subotici je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

PROPOZICIJE NATJEČAJA:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja (maja) 2020.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XX. „Festival bunjevački pisama“

Festival će biti održan 27. rujna (septembra) 2020. u Subotici.

 

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay