Aktualno Aktualno

Nastava na daljinu

S obzirom na izvanredno stanje u državi, učenici od 16. ožujka nemaju nastavu u školama, te sate prate putem televizijskih programa. Iako se nastava odvija i na Hrvatskoj radioteleviziji i putem Radioteleviziji Srbije, za hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji obje televizije djelimice ispunjavaju potrebu. Naime, nastava koja se emitira na trećem programu HRT-a se ne poklapa u potpunosti s nastavnim planom i programom Srbije, po kojem učenici cjelovite nastave rade. Kada je u pitanju emitiranje na RTS-u, jasno je da je sve na srpskom jeziku, te se pojmovi itekako razlikuju, osobito kod viših razreda. Stoga je u utorak, 17. ožujka, predsjednica Odbora HNV-a za obrazovanje Margareta Uršal održala sastanke s aktivima učitelja, nastavnika i profesora koji rade u cjelovitoj nastavi na hrvatskom jeziku. Po njenim riječima, cilj ovoga sastanka je provođenje nastave na daljinu za učenike cjelovite nastave. Na sastancima su dogovoreni daljnji koraci po pitanju snimanja satova iz određenih predmeta, te na koji način će se provoditi komunikacija nastavnika, učenika i roditelja. Također, dogovorena je izravna komunikacija uposlenika u nastavi na hrvatskom jeziku s dužnosnicima HNV-a, ravnateljima škola i resornim Ministarstvom, a sve u cilju kako bi djeca što manje gubila od gradiva.

Po riječima Margarete Uršal, od ponedjeljka će se na Radio-televiziji Vojvodine emitirati nastava hrvatskog jezika od 5. do 8. razreda osnovne škole, dok će nižim razredima biti snimljeni sati i proslijeđeni u zatvorene grupe, kojima mogu pristupiti samo učenici i roditelji. Srednjoškolci će nastavu imati preko Google učionice.

Ovo je velika novina, kako za nastavnike i učitelje, tako i za djecu, pa i roditelje koji ipak moraju kontrolirati prate li djeca program koji im je namijenjen. »Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji pružit će logističku i djelomice produkcijsku potporu u pripremanju nastave na daljinu na hrvatskom jeziku«, poručila je Uršal i pozvala roditelje da prate upute svojih škola, odnosno razrednika, kao i informacije koje će biti objavljivane putem medija i Facebook stranice Hrvatskog nacionalnog vijeća (Hrvatsko nacionalno vijeće – obrazovanje).

Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika