Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Obnavljanje prekinutih veza

Jamena, mjesto u jugozapadnom dijelu šidske općine, nalazi se na tromeđi Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske. Iako je od Šida udaljeno čak 40 kilometara, po svom geografskom položaju pruža idealne uvjete za život. Zemlja u jamenačkom ataru je jedna od najplodnijih. Mjesto je okruženo bosutskim šumama, a pokraj sela protječe Sava, pa samim tim predstavlja veliko lovno područje, te područje za ribolov i za razvoj seoskog turizma. Nažalost, prirodni potencijali nisu u potpunosti iskorišteni, a mještani Jamene ističu da bi se prosperitet sela mogao desiti otvaranjem malograničnog prijelaza prema Hrvatskoj, koja je udaljena četiri kilometra. Time bi se, kako kažu, omogućio ponovni promet roba i usluga kao što je bilo prije ratnih devedesetih.

Sporazum općina Šid i Drenovci

Prije rata veliki broj mještana Strošinaca (Hrvatska) posjedovao je zemljište u jamenačkim atarima, koje su za vrijeme i poslije rata prodali. Mještani Jamene ističu da je suradnja sa susjedima iz Hrvatske uvijek bila dobra. Surađivali su, skupa radili, sudjelovali i gostovali jedni kod drugih na kulturnim i sportskim manifestacijama, te razvijali ekonomsku suradnju.

»Bilo nam je bolje. Gnojivo za zemljište smo kupovali u Hrvatskoj gdje smo ga nabavljali jeftinije, a u Brčkom smo prodavali svinje. Kada bi se granice otvorile, protok ljudi i robe bi bio veći, razvila bi se trgovina, a možda bi u bliskoj budućnosti moglo biti izgrađeno pristanište i benzinske crpke s pratećim objektima. Zbog blizine autoceste, Šida, Bijeljine, Brčkog i Županje, Jamena bi mogla imati ključnu ulogu u razvoju trgovine i industrije“, kaže mještanin Jovica Starčević.

U više navrata vođeni su razgovori između predstavnika mjesne zajednice i lokalne samouprave o mogućnosti otvaranja malograničnog prijelaza prema Račinovcima. S obzirom na to da interes za obje strane postoji, predstavnici Općine Šid i Općine Drenovci iz Hrvatske pokrenuli su 2018. godine inicijativu za otvaranjem novog graničnog prijelaza Račinovci – Jamena. Sporazum koji su predstavnici dvije općine tada potpisali proslijeđen je vladama Srbije i Hrvatske.

»Između autoceste i Save nemamo nijedan granični prijelaz. Nama bi otvaranje tog graničnog prijelaza otvorilo dio komunikacije prema Jameni, Moroviću i Šidu. Također želimo tu suradnju uspostaviti s distriktom Brčko, općinom Drenovci, s cijelom periferijom ovog dijela Vojvodine i na taj način uspostaviti normalne komunikacije, trgovačke-kulturne i druge odnose i pokušati vratiti život u ovaj prostor. Područje i s ove i s one strane granice je dosta zapušteno i izolirano i želimo poboljšati kvalitetu života ljudi«, izjavio je prilikom potpisivanja sporazuma načelnik Općine Drenovci Jakša Šestić.

Prvi korak – obnova ceste

Početkom godine predsjednik pokrajinske Vlade Igor Mirović uručio je ugovore za 22 lokalne samouprave u AP Vojvodini. Općini Šid tada je uručen ugovor za financiranje i sufinanciranje projekata u područjima vodoprivrede i zaštite voda, lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja, prometne infrastrukture, energetske efikasnosti, predškolskog i osnovnog obrazovanja i odgoja, te u području sporta. Riječ je o projektima koji se realiziraju preko natječaja Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine, a Šid je dobio sredstva za rekonstrukciju lokalnih cesta. Tom prilikom Općini Šid su uručena sredstva u iznosu od 169 milijuna dinara za realiziranje projekta rekonstrukcija ceste Jamena – Račinovci.

»Općina Šid je krenula u realiziranje ovog projekta i aplicirala za ta sredstva kako bi mještani sela Jamena i sela Strošinci i Račinovci s hrvatske strane mogli brže odlaziti jedni kod drugih. Sada to mogu jedini preko graničnog prijelaza Batrovci. To je dugogodišnji problem mještana susjednih mjesta koji datira još od 90-ih godina, kada je na tom području postavljena državna granica. Prvi korak u prevladavanju tog problema je bio sporazum koji je Općina Šid potpisala s Općinom Drenovci sredinom 2018. godine, kao zajedničku inicijativu da se tu otvori granični prijelaz. Drugi korak je upravo ovo za što smo mi dobili sredstva, a to je rekonstrukcija ceste koja vodi od centra sela Jamena do mjesta gdje će biti granični prijelaz«, izjavila je šefica Ureda za lokalno-ekonomski razvoj Općine Šid Branimirka Riđošić.

Također je dodala kako se predstavnici lokalne samouprave nadaju da će ovaj projekt indirektno pridonijeti društvenom i ekonomskom razvoju, demografskom opstanku s obje strane granice, te rasterećenju teretnog prometa koji je vrlo intezivan u šidskoj općini. Projekt bi trebalo biti realiziran do kraja ove godine, a u tijeku je prikupljanje i priprema neophodne dokumentacije potrebne za pokretanje postupak javne nabave od Uprave za kapitalna ulaganja kao donatora.

Očekivanja su da bi se otvaranjem novog graničnog prijelaza, poslije više od 20 godina izoliranosti, obnovili prekinuti kontakti i uspostavila nova suradnja između susjednih sela dvije države.

S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika