Aktualno Aktualno

DSHV u koaliciji Ujedinjena demokratska Srbija

Vijeće Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini na sjednici održanoj 10. prosinca u Domu DSHV-a u Subotici donijelo je odluku o izlasku na predstojeće izbore na svim razinama u Srbiji u okviru širokog saveza proeuropskih stranaka i pokreta okupljenih u koaliciju Ujedinjena demokratska Srbija, koju čine članice Vojvođanskog fronta, organizacija Srbija 21, Stranka moderne Srbije i Građanski demokratski forum. Za ovakvu odluku su bili svi nazočni članovi Vijeća, osim jednog uzdržanog. Na sjednici je donijeta odluka i o listi kandidata DSHV-a na izbornim listama za izbore za republički i pokrajinski parlament – prvi na republičkoj listi je predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov, a prvi na pokrajinskoj listi dopredsjednik Mirko Ostrogonac. Vijeće DSHV-a je potvrdilo i koalicijske dogovore za lokalne izbore u Subotici, Somboru, Baču, Zrenjaninu i Pančevu, te primilo informaciju o sudjelovanju članova DSHV-a u Novom Sadu i Beočinu. Na koncu je primljena informacija o nastupu na izborima u Srijemskoj Mitrovici.

Srbija 21, koalicija oko Lige socijaldemokrata Vojvodine Vojvođanski front, Stranka moderne Srbije i Građanski demokratski forum izaći će na sve izbore u koaliciji pod nazivom Ujedinjena demokratska Srbija, a na njihovoj listi naći će se i zastupnica Demokratske stranke Gordana Čomić.

Jedan od predstavnika Srbije 21 Marko Đurišić rekao je da je i pored razlika, ovu koaliciju spojila borba za europsku, građansku Srbiju. Đurišić je dodao da će Ujedinjena demokratska Srbija, uz parlamentarne i pokrajinske, izaći i na lokalne izbore u više od sto gradova i općina i biti opcija za ljude koji se žele boriti i izaći na izbore i pored prijetnji i ucjena.

Tatjana Macura iz Stranke moderne Srbije rekla je da ta stranka ne želi odustati od borbe, jer se odluka da prošle godine na kratko bojkotira parlament pokazala kao pogrešna. Macura je dodala da je borba kroz institucije nezamjenjiva i da ova koalicija treba u budućem parlamentu biti garant nastavka puta Srbije ka Europskoj uniji.

LSV je našla saveznike kako bi bili alternativa nacionalističkom i centralističkom režimu Aleksandra Vučića, ali i nacionalističkoj i centralističkoj oporbi, rekao je dužnosnik Lige Bojan Kostreš. On je istakao da Srbija zaslužuje Ujedinjenu demokratsku Srbiju kako bi se suprotstavila režimu, ponudila rješenja i da je bolje izaći na izbore i pod lošim uvjetima »nego ostaviti Vučića da i dalje ima sve«.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika