Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Otvara se vrtić u Žedniku

Predškolska ustanova Naša radost od ukupno 54 vrtića na teritoriju Grada Subotice cjelodnevni boravak djece u prigradskim naseljima ima svega u tri – Kockica u Bajmaku, Petar Pan u Tavankutu i Jagodica u Kelebiji. No, od prvoga travnja, ovome popisu dodat će se i Delfin u Žedniku.

Kako navode iz Naše radosti, u novootvoren vrtić Delfin u planu je da se upiše do 60-toro djece prvenstveno iz Žednika, a pravo na upis imaju sva djeca s teritorija Grada, pa tako i iz okolnih sela, Novi Žednik, Đurđin... Djeca će biti podijeljena u dvije odgojno-obrazovne grupe, jaslenu (od 11 mjeseci do tri godine) i mješovitu (od tri godine do polaska u školu).

Vrtić će biti na srpskom jeziku, na što je predsjednica odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća za obrazovanje Margareta Uršal izrazila nezadovoljstvo, jer, kako kaže, u Žedniku postoji potreba za obrazovanjem na hrvatskom pa tako i vrtićima. Prema njezinim riječima nekoliko godina unazad HNV pokušava otvoriti odjel na hrvatskome jeziku u Žedniku i prilikom upisa ima značajan broj zainteresiranih, no, kada dođe vrijeme polaska u školu, roditelji se predomisle.

Prostor na zakup

Zbog otvaranja vrtića jedan od zadovoljnih roditelja iz Žednika je Marinko Mačković. Iako su mu djecu do sada čuvali baka i djed, a ne privatne čuvarice, kaže da će im ovo značajno olakšati organizaciju radnog dana. Također navodi i da je vrtić u ovome mjestu trebao biti davno otvoren, jer je do sada pisano nekoliko peticija i potreba je velika.

»Radim kao poljoprivrednik, a supruga putuje u Suboticu svakog dana na posao i radi u smjenama. Sin će nam na jesen krenuti u predškolsko, tako da ćemo u vrtić upisati kćerku koja ima 17 mjeseci. Do sada su nam djecu čuvali baka i djed. Što se toga tiče imali smo sreće, jer su mnogi drugi bili prinuđeni skupo plaćati čuvarice iz sela. Više puta smo mi roditelji prikupljali potpise i pisali peticije da se otvori vrtić i ne znam što se sve do sada čekalo«, kaže Mačković.

Prema riječima tehničkog direktora PU Naša radost Veljka Vojnića potreba za vrtićem u Žedniku postoji od 2016. godine, a do sada nije bio otvoren jer nije bilo uvjeta za to.

Vrtić će biti smješten u novoizgrađenom objektu na adresi Vladimira Nazora 7, za koji je, kako Vojnić kaže, Grad Subotica dao suglasnost za zakup i koji je u postupku tehničkog prilagođavanja sukladno pravilnicima koje je izdalo Ministarstvo prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja.

Ostala je Mala Bosna

Otvaranjem vrtića u Žedniku, jedino prigradsko mjesto u kojemu nema cjelodnevnog programa, a uočena je potreba, je Mala Bosna. Vojnić ističe kako se radi na tome da se odgovori i ovoj potrebi, ali da za sada ne postoje tehničke mogućnosti i da zbog ograničenja broja zaposlenih imaju nedostatak radne snage.

U cilju otvaranja vrtića i u ovome selu se godinama prikupljaju potpisi mještana, a posljednje je organizirala Jasmina Batić prošle godine. Kaže da je na temelju broja roditelja koji su potpisali peticiju prošle godine bilo čak 25 djece od tri godine do polaska u školu koji bi išli u vrtić, što je proslijedila upravi Naše radosti te nije dobila nikakav odgovor. Ističe da je odgađanje otvaranja vrtića put u gašenje škole pa i sela, jer roditelji koji rade nemaju gdje ostaviti svoje dijete te ga vode u grad, gdje ga potom upisuju i u školu.

»Ljudi ili odustanu od posla, jer nemaju kod koga ostaviti dijete ili ih vode sa sobom u grad, što je posebno nezgodno ako radite u smjenama. Događa se da roditelji tu djecu onda upišu u gradu i u školi i tako nam se gasi škola. Navodno je jedan od razloga zašto se ne otvori vrtić nedostatak kuhinje u objektu gdje je sada vrtić od četiri sata, ali to se sve može riješiti ako se hoće«, kaže Batić.

Vojnić na to kaže kako je potrebno kompletan prostor preurediti i osposobiti, a ne samo kuhinju.

»Ovaj objekt pripada školi i ako je Osnovna škola Ivan Milutinović iz Male Bosne (jer objekt pripada njima) spremna riješiti prostorne i smještajne probleme, sukladno važećim pravilnicima i ako nam bude odobreno povećanje broja zaposlenih, možemo razmišljati o otvaranju cjelodnevnog boravka. Definitivno rješavanje zahtjeva nije u našim rukama«, navodi Vojnić.

Iz škole kažu kako do sada nije bilo inicijative za proširenje prostora gdje je smješteno zabavište niti njegovu prenamjenu, ali i da to ne mogu učiniti.

»Škola trenutačno ne raspolaže drugim prostorom osim postojećeg koji se koristi za zabavišnu djecu niti može mijenjati namjenu prostora koji se koristi za potrebe nastavnog procesa«, rekla je pomoćnica ravnatelja Slavica Otašević.

U Maloj Bosni je organiziran vrtić u trajanju od 4 sata na srpskom jeziku, a sve do početka aktualne školske godine rad je bio organiziran i na hrvatskom.

J. D. B.

Antrfile

Bez odgovora iz MZ

Iako je, kako nam je rekao tehnički direktor PU Naše radosti Veljko Vojnić, inicijativa za otvaranje novog vrtića potekla od vodstva Mjesne zajednice Žednik, a na temelju peticije roditelja, odnosno drugih zakonskih zastupnika djece koja je dostavljena Ustanovi, iz ove MZ nismo uspjeli dobiti nikakvu informaciju. Kontaktirali smo predsjednika Savjeta MZ Miloša Stankovića, koji nam, nakon tjedan dana čekanja, nije odgovorio na pitanja.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika