Aktualno Aktualno

Promocija upisa i novi udžbenici

Nadoknada sati zbog izvanrednog školskog raspusta uslijed epidemije gripe, udžbenici, programi nastave i učenja, plan stručnog usavršavanja u narednom razdoblju, izvannastavne aktivnosti koje će biti organizirane za učenike od prvog do četvrtog razreda, neke su od tema Aktiva učitelja osnovnih škola u kojima se odvija nastava na hrvatskom jeziku, koji je održan u petak, 21. veljače, u prostorijama Hrvatskog nacionalnog vijeća u Subotici.

Ovaj je sastanak predvodila predsjednica Odbora HNV-a za obrazovanje Margareta Uršal, koja kao jednu od veoma aktualnih tema za učitelje navodi promociju upisa u prvi razred na hrvatskom jeziku.

»Jedna tema koja se iskristalizirala, a koja je veoma aktualna za učitelje, jest kako napraviti promociju za upis u prvi razred na hrvatskom jeziku. Naš zaključak je da moramo zajedničkim snagama krenuti u to što prije. S tim u vezi, razgovarali smo o narednim koracima, izradi flajera, letaka, promociji i posjetu vrtićima, i to ne samo onih koji realiziraju programe na hrvatskom već i onih na srpskom u kojima su upisana djeca koja se zbog popunjenosti nisu uspjela upisati u hrvatske vrtiće.«

Što se tiče aktivnosti spomenutog Odbora, Uršal navodi kako se radi na projektima koje je raspisala Pokrajina, a u procesu su i izrada, odnosno prijevodi udžbenika.

»Udžbenik za predmet hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture za prvi i drugi razred je skoro priveden kraju, dio tog udžbenika je i oslikan, što znači da ga treba prelomiti i poslati u Zavod za udžbenike na odobrenje i na tiskanje i očekujemo da će biti spreman za narednu školsku godinu. Također, u suradnji s izdavačkom kućom BIGZ rade se prijevodi udžbenika za osnovnu školu, a u suradnji s nakladničkom kućom Klett rade se prijevodi udžbenika za srednju školu gdje je nastao mali problem. Naime, ušli smo u prijevode, međutim ova je izdavačka kuća nakon naših dogovora rekla da će tiskati samo digitalne udžbenike, a podsjetit ću da smo se odlučili da digitalni udžbenici budu samo za matematiku i fiziku, a da ostali budu tiskani. Na tragu toga konstruirala sam jedan kratak upitnik s pitanjima za naše gimnazijalce kakve bi udžbenike oni voljeli koristiti. Oni su putem njega izrazili želju da žele koristiti tiskane udžbenike, tako da ćemo u narednom razdoblju poduzeti korake da vidimo s Ministarstvom obrazovanja i Centrom za niskotiražne udžbenike, da tiskanje prebacimo na drugu nakladničku kuću«, kaže Uršal.

Što se tiče spomenutog upitnika, od 33-oje ispitanih, 22 učenika je odgovorilo da bi željelo učiti iz tiskanih udžbenika. Neka od njihovih obrazloženja su: »Lakše je učenje preko udžbenika u papirnom formatu jer ne dovode do dodatnog umaranja mozga kao električni uređaji«, »Ja više volim učiti iz papirnih udžbenika, jer su mi uvijek i svugdje dostupni«, »Mnogo je bolje učiti iz standardnih papirnih udžbenika, elektronika ne privlači pažnju«, »Mladi svakako previše vremena provode pred ekranima što je veoma štetno, kako za vid tako i za mozak i zbog toga ne bi trebale i knjige biti u digitalnom formatu«, »Lakše mi je učiti kada mogu podvlačiti rečenice raznim bojama. Mislim da se brže umorim od učenja ako učim s nekog uređaja nego iz knjige«.

U Odboru za obrazovanje, kako dodaje Margareta Uršal, bave se i izvannastavnim aktivnostima pa su tako krenule zamolbe za Novi Vinodolski, Benkovac i druge destinacije koje za učenike organizira HNV.

»S tim u vezi, planiramo donijeti transparentne kriterije o tome tko može ići na koje izvannastavne aktivnosti i tko na njih možete voditi djecu. Kada to napravimo, plan nam je, posebno u svezi svake destinacije, obavijestiti ravnatelje škola, razrednike, roditelje.«

I. P. S.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika