Aktualno Aktualno

Snežana Periškić izabrana za predsjednicu

Na izbornoj skupštini Podružnice Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Sombor za predsjednicu Podružnice jednoglasno je izabrana Snežana Periškić, koja je nakon ostavke Antuna Borovca i vodila somborsku Podružnicu. U odbor Podružnice DSHV-a Sombor izabrani su Josip Laslo, Zdenka Osterman, Savo Tadić, Đula Pejak, Vanja Terzić, Ivan Periškić, Josip Džinić, Kata Kovač, Zoran Čota i Janja Borovac.

Izbornoj skupštini nazočio je i predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov. »Najveći izazov koji nas čeka ove godine su izbori. Svjedoci ste velikih rasprava o tome treba li ili ne izaći na te izbore. Mi kao predstavnici zajednice koja ima dosta nepovoljan društveni položaj zbog složenosti hrvatsko-srpskih odnosa, zbog mjesne težine nas kao Hrvata ovdje, mislim da ne bismo trebali dopustiti luksuz neizlaska na izbore. Mislim da imamo snage, povoljnog iskustva i možemo biti dionici određenih političkih grupacija koje mogu iznijeti ono što mi hoćemo na republičkoj, pokrajinskoj i lokalnoj razini. Za to nam je potrebno jedinstvo, posvećenost istim ciljevima«, kazao je Žigmanov obraćajući se na početku sjednice. Odgovarajući na pitanje prisutnih članova DSHV-a Žigmanov je rekao da odluka da li i s kim na izbore još nije donijeta. »Izvjesno je da mi sami ne možemo na izbore. Da bismo izašli na izbore za dva tjedna trebamo prikupiti 10.000 ovjerenih potpisa. Tu mobilizacijsku snagu hrvatska zajednica nema. Vidjeli smo kada je bilo prikupljanje potpisa za elektore za Hrvatsko nacionalno vijeće za nešto više od pet tjedana prikupili smo nešto manje od 5.000 potpisa«, kazao je Žigmanov i dodao da Vojvođanski front, čiji je i DSHV član, može, ali i ne mora biti blok koji će zajednički izaći na izbore.

»Ono što treba uraditi u narednom razdoblju je povećanje broja članova, jer je evidento smanjenje broja članova prije svega zbog iseljavanja«, rekla je nakon izbora Periškićeva, ukazujući na pojavu da se pojedinci učlanjuju samo iz osobnih interesa radi stjecanja hrvatskog državljanstva te stoga treba odvojiti aktivne članove od oni koji po dobivanju rješenja o stjecanju hrvatskog državljanstva jednostavno nestanu. Potrebno je također raditi na pridobivanju neopredjeljenih i mladih Hrvata. Ona je u nastavku kazala i da je Hrvatima na ovim prostorima potrebna potpora matične domovine. Prvo po pitanju gospodarstva, kako bi se pomogao gospodarski opstanak zajednice bez čega nema budućnosti. »Moramo raditi predano i na tome da se naša djeca upisuju u odjele na hrvatskom jeziku«, kazala je Periškićeva iznoseći svoj plan rada koji je usvojen jednoglasno.

Z. V.


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika