Kolumne Kolumne

Hrvati i Crnogorci

Najveću etničku distancu građani Srbije imaju prema Hrvatima. I nije to neka paušalna ocjena već rezultati dobiveni tijekom istraživanja koje je provela agencija Faktorplus. Jeste da je od tog istraživanja proteklo više od godinu dana, ali je malo za vjerovati da bi rezultati danas bili drugačiji. S tim što bi se možda na vrhu ove liste mogli naći (gle čuda) i Crnogorci, koji su preko noći postali nacionalna zajednica nepoželjna čak i da liječi narod ove zemlje (ma koje nacije on bio). A upravo je to, malo drugačijim riječima, rekao prvi čovijek srbijanskog zdravstva Zlatibor Lončar. Da ne parafraziram citirat ću: »U Crnoj Gori nema niti jednog direktora ili bilo što da se izjašnjava kao Srbin, a ovdje na mnogim vodećim mjestima imamo te Crnogorce, koji još nisu ni srpski naučili«. Nastavlja ministar i dalje, i na upit novinara (u čijoj je emisiji gostovao) ima li Crnogoraca u zdravstvenom sustavu (ne trepnuvši) odgovora: »Gledam da ih nema«. Kako ovo drugačije tumačiti nego kao vid diskriminacije i to iz usta nekoga tko bi pacijente trebao tretirati isto, bez obzira na njihovu vjeru, naciju ili imovno stanje, pa valjda na isti takav način i one koji te iste pacijente i liječe. Ili ne? Ako je suditi po rečenom, onda je odgovor jasan.

Da je takva izjava u najmanju ruku sporna i problematična, ili da ne okolišam šovinistička, upozorila je povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, koja je rekla (ono što je jasno i većini običnih građana) da su stavovi ministra Lončara u suprotnosti s principima ravnopravnosti građana i da takve izjave štete ugledu države.

Po meni nakon svega sporno je što se sve, barem za vlast, završilo iznuđenom (od Vučića) isprikom ministra Lončara.

Naravno da je svima jasno da je ovo izrečeno u funkciji dnevno-političkih dešavanja na relaciji Srbija – Crna Gora. Pa zato i opravdano pitanje tko je sljedeći? Tko će zbog svoje nacionalne pripadnosti ili jezika kojim govori za mjesec, dva ili godinu-dvije biti nepoželjan u zadravstvu, policiji, sudstvu?

Hoće li kada, hipotetički, zahlade odnosi na relaciji Vučić – (Pásztor) – Orbán svi oni koji srpski govore s mađarskin naglaskom biti nepoželjni liječnici, policajci? Hoće li ime i prezime biti zapreka da bi se netko uposlio u obrazovnom sustavu, bez obzira na znanje i stručnost?

Ili će ovo biti samo jedna neugodna epizoda koju će vlast pokušati što prije uvući pod tepih i koju građani (uz to i birači) trebaju zaboraviti čim čuju vijesti o svekolikim uspjesima na svim poljima?

Z. V.


 

Najava događaja

07.06.2020 - Produljen rok prijava za izlaganje na stručnom skupu \\\'Čitanjem do uključenosti\\\'

Programski i organizacijski odbor stručnog skupa Čitanjem do uključenosti koji će se održati 2. i 3. listopada 2020. u Subotici, u čitaonici Gradske knjižnice Subotica (Cara Dušana 2) u okviru XIX. Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova produljio je rok za prijavu izlaganja do 15. srpnja 2020. godine.

Prijave za sudjelovanje s izlaganjem šalju se na adresu izlaganja.skup.Subotica2020@gmail.com.

Povratne informacije potencijalni sudionici s izlaganjem dobit će do 1. kolovoza 2020.

Programski i organizacijski odbor pratit će preporuke svih nadležnih tijela, nacionalnih stožera civilne zaštite i drugih, u vezi s mjerama zaštite širenja zaraze od koronavirusa.

O odgodi ili otkazivanju svi prijavljeni izlagači i sudionici stručnog skupa bit će pravodobno obaviješteni.

Informacije o skupu, programu i prijavi sudionika te konačni program bit će dostupni na mrežnoj stranici Zagrebačkog knjižničarskog društva i mrežnim stranicama Hrvatske čitaonice, Gradske knjižnice Subotica i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

14.06.2020 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha Festivala bunjevački pisama u Subotici je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

PROPOZICIJE NATJEČAJA:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja (maja) 2020.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XX. „Festival bunjevački pisama“

Festival će biti održan 27. rujna (septembra) 2020. u Subotici.

 

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay