Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Istrajni u očuvanju brenda

Tradicionalni Sremski svinjokolj i kobasicijada održan je prošlog vikenda u Šidu. Ovogodišnja manifestacija u čast čuvene srijemske kobasice premašila je sve dosadašnje rekorde i po broju natjecatelja i po broju izlagača, ali i posjetitelja. Osnovna ideja njenog održavanja je očuvanje tradicije srijemskog svinjokolja i izrade nadaleko čuvene srijemske kobasice. Kao i svake godine, prvog dana sudionici su se natjecali u brzoj obradi mesa i pravljenju kobasica, a drugog je održano natjecanje za najbolju suhu srijemsku kobasicu. Osim natjecateljskog dijela, posjetitelji su imali priliku degustirati i kupiti domaće suhomjesnate proizvode, vina, sireve, te druge proizvode specifične za područje svinjskog i vinskog Srijema.

Popularizacija

Prva Sremska kobasicijada je održana 1996. godine kada su se sudionici natjecali u jednoj disciplini, izradi najbolje suhe srijemske kobasice. Od 2005. godina uvrštena je još jedna kategorija: srijemski svinjokolj. Unatoč tome što je lokalnog karaktera, svake godine je broj posjetitelja sve veći, a manifestacija je danas poprimila međunarodni karakter.

»Osnovni cilj i ideja manifestacije očuvanje srijemskog brenda je opravdan. Prvobitna ideja nam je bila da se sačuva tradicija svinjokolja u Srijemu, s obzirom na to da je u posljednje vrijeme svinjokolja u kućanstvima sve manje. Nekada je u Šidu bilo puno mesara, a samim tim i svinjokolja. Danas ih je nažalost mali broj i upravo zato smo željeli privući mesare u što većem broju, kako se ova dugogodišnja tradicija u Srijemu ne bi zaboravila. Uspjeli smo u tome i vjerujem da će oni koji su bili ovdje ispričati što su vidjeli i da će iduće godine dovesti ovdje barem tri susjeda«, navodi organizator i predsjednik udruge Sremski svinjokolj i kobasicijada Stanislav Đerčan.

Dosadašnji rekord u klanju i brzoj obradi mesa bio je 4 minuta i 20 sekundi. Ove godine oboren je Guinnessov rekord u ovoj disciplini. Ekipi iz Podravske Slatine trebalo je 3 minute i 25 sekundi da obradi meso jednog bravca i napuni prvu kobasicu.

»Ove godine nam je grad partner Ormož iz Slovenije. Oni su se predstavili sa svojim čurkama (krvavicama), a uveli smo i još jednu novinu: natjecanje u brzom degustiranju chilli paprike. Zadovoljan sam što su nam i ove godine gosti bili prijatelji iz susjednih država: Hrvatske, Mađarske, Slovačke, Slovenije, te naši prijatelji iz Srbije«, kaže Đerčan.

Sačuvati autohtone proizvode

I ove godine gosti na Sremskoj kobasicijadi bili su predstavnici udruge Zlatna šajba iz Samobora, te predstavnici ESSIK-a, novoosnovaog europskog saveza salamera i kobasara sa sjedištem u Samoboru. Cilj udruživanja je povezivanje srodnih udruga, promocija proizvoda, koordinacija manifestacija, provođenje projekata prekogranične suradnje, te samostalnih projekata uz aplikaciju sredstava iz Europske unije. Savezu su, osim udruga iz Hrvatske, pristupile i udruge iz Slovenije, Mađarske, Srbije i BiH.

»Sremski svinjokolj u Šidu, koji je jedno vrijeme bio čak i upitan zbog europskih propisa s obzirom na to da su svaki dan oni sve oštriji, prerastao je u jednu veliku manifestaciju suhomesnatih proizvoda. Tradicija i sam čin svinjokolje je nešto što je ostalo u našem narodu kao podsjetnik na neka prošla vremena. Ova manifestacija je usklađena s Europom. Svake godine je sve veći broj proizvođača i posjetitelja«, navodi predsjednik udruge Zlatna šajba i jedan od inicijatora osnutka ESSIK-a Dubravko Viduč, ističući da je osnovni cilj i zadatak svih udruga u regiji očuvanje tradicije, gastrokulture i predstavljanje autohtonih proizvoda na manifestacijama.

»To je najvažnija stvar u svemu ovome što svi radimo. Želja svih Istrana, nas u srednjem djelu Hrvatske: Mađara, Austrijanaca, Šiđana i svih drugih koji imaju svoj prepoznatljivi brend je da sačuvamo tu tradiciju i pokušamo ostale potaknuti na proizvodnju proizvoda specifičnih za jednu sredinu. Ono što ja uvijek upozoravam, pogotovo Srijemce i predstavnike iz BiH, jest da zadrže svoj identitet i da ne dozvole da im Europa nametne neke propise i kriterije. Kada je Hrvatska ušla u EU, nastojali smo očuvati brend naših proizvoda. Danas smo ih sve registrirali. Naša samoborska salama je europska robna marka i nismo dozvolili da se u njoj bilo što mijenja. Poštujemo osnovne kriterije: sanitarne, bakteriološke te zdravstvenu ispravnost, ali recepturu i autohton proizvod smo sačuvali, što savjetujem i našim prijateljima da urade«, poručuje naš sugovornik.

Sudeći po broju izlagača, natjecatelja i broju posjetitelja Srijemci su i ove godine pokazali spremnost da sačuvaju svoj autohtoni proizvod: srijemsku kobasicu, te tradiciju srijemskog svinjokolja, koja se na ovim prostorima njeguje desetljećima.

S. D.

Antrfile

Podrška manifestacionom turizmu

»Pokrajinska Vlada institucionalno, logistički i financijski podržava ovu zaista veliku i značajnu manifestaciju. Ono zbog čega smo ovdje je promocija ovog dijela Srijema i Vojvodine, promocija srijemske kobasice i davanje posebnom značaju onome što iščezava, tradiciji i onome što je obilježje Vojvodine kao jedne turističke destinacije. Istaknuo bih i međunarodni segment. Ovdje imamo priliku uživati u gastronomskoj ponudi pobratimske općine Obreža iz Slovenije, a imamo predstavnike i sudionike u natjecateljskom dijelu iz regije: Mađarske, Makedonije, Hrvatske, BiH«, istaknuo je pomoćnik pokrajinskog tajnika za gospodarstvo i turizam Sergej Tamaš, koji je otvorio manifestaciju.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika