Aktualno Aktualno

Konkretna pomoć na poticaj drugima

U prostorijama Hrvatskog nacionalnog vijeća 6. veljače upriličena je dodjela tehničke opreme, lektire i didaktičkog materijala za vrtiće, škole i udruge koje okupljaju djecu i organiziraju izvannastavne aktivnosti. Oprema, koju je financiralo Ministarstvo obrazovanja i znanosti Hrvatske, uručena je odgojiteljima, učiteljima, nastavnicima, ravnateljima i predstavnicima udruga u vrijednosti od 18 tisuća eura.

Osigurati bolje uvjete za rad

U ime HNV-a darove je uručila predsjednica Jasna Vojnić, uz pomoć opunomoćenog ministra Veleposlanstva Hrvatske u Srbiji Stjepana Glasa i konzula prvoga razreda Generalnog konzulata Hrvatske u Subotici Mihaela Tomšića.

Po riječima predsjednice odbora za obrazovanje Margarete Uršal cilj ove donacije je unaprjeđenje odgojno-obrazovnog rada u vrtićima i školama koje imaju cjelovitu nastavu na hrvatskom jeziku ili u kojima se izučava predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture, kao i udrugama koje se bave kulturom i djecom. »Ne smijemo zaboraviti da su od ključne važnosti oni koji provode te programe. Samo posvećenošću i neizmjernim davanjem možemo postići željenu kvalitetu«, kaže Uršal.

»Zahvalni smo na ovoj konkretnoj pomoći Hrvatske i drago mi je da se ovim povodom nismo okupiti prvi puta, a kako je najavljeno neće biti ni posljednji. Svi znamo da nas je Hrvatska počela i institucionalno i kadrovski snažiti, ali i ovakvi darovi za podizanje kvalitete nastave nam iznimno puno znače«, kazala je Jasna Vojnić i dodala kako se nada da će i ova dodatna oprema biti motivacija za rad s djecom. Ovom prilikom zahvalila je i Veleposlanstvu i Konzulatu na posredovanju.

Ministarstvu obrazovanja i znanosti zahvalio je i veleposlanik Stjepan Glas, te je ovom prilikom zahvalio i Hrvatskom nacionalnom vijeću na svemu što čini da nastava na hrvatskom jeziku bude što kvalitetnija. »Veleposlanstvo pokušava brojne stvari rješavati, a smatramo da je obrazovanje i školstvo budućnost, te stoga moramo ulagati u djecu i mlade. Ovo je jedan od načina kako djeci stvoriti što bolje uvjete za rad, a da to ujedno bude drugima poticaj za upis djece u nastavi na hrvatskom jeziku«, kaže Glas.

Vrtići, škole i udruge

Ovom prigodom škole i udruge dobile su prijenosna računala, tablete, printere, multifunkcionalne uređaje, projektor, platno i prateću tehničku opremu u zavisnosti od potrebe. Također, osim tehničke opreme, školama su darovane i lektire na hrvatskom jeziku za prva tri razreda. Učiteljima prvih i drugih razreda uručene su i didaktičke kutije i knjige koje su dar nakladničke kuće BIGZ, te knjige za glazbenu kulturu – dar Rotary cluba Osijek. Sva dobivena tehnička oprema je vlasništvo HNV-a i izdana je na revers, a dobili su je: vrtići Marija Petković-Sunčica, Marija Perković-Biser iz Subotice i vrtić Petar Pan iz Tavankuta; Srednja medicinska škola; Politehnička škola, Gimnazija Svetozar Marković; osnovne škole Matija Gubec iz Tavankuta, Vladimir Nazor iz Đurđina, Matko Vuković iz Subotice, Ivan Milutinović iz Subotice i Male Bosne, Moša Pijade iz Berega, Ivan Goran Kovačić iz Sonte, 22.oktobar iz Monoštora; Lektorat hrvatskog jezika na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu; Fondacija za razvoj hrvatske zajednice Cro-fond; Hrvatski dom u Somboru; Udruga Naša djeca i HKC Bunjevačko kolo iz Subotice.

Pomoć koja puno znači

»Ove godine smo dobili projektor, uz pomoć kojeg ćemo moći izvoditi razne prezentacije te dopuniti sate hrvatskog jezika i učiniti ih zabavnijim. Zahvalni smo što HNV i Hrvatska misle na nas i našu djecu«, kaže nastavnica u OŠ Moša Pijade u Beregu Tamara Lerić. Predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture u ovoj školi izučava 26 učenika, a ono što je zanimljivo je da zainteresiranost za ovaj predmet raste iako je u školi svake godine sve manje đaka.

Jedina škola izvan Subotice u kojoj postoji cjelovita nastava na hrvatskom jeziku je OŠ 22. oktobar u Monoštoru. »Ovoga puta dobili smo printer, knjige, lektiru za prva tri razreda i didaktičke kutije za prva dva razreda. Ova pomoć nam puno značiti, osobito su nam značajne knjige s obzirom na to da u našoj školskoj knjižnici nemamo lektire na hrvatskom jeziku«, kaže učiteljica Lidija Marinković. Cjelovita nastava na hrvatskom jeziku u ovoj školi izučava se u prvom i trećem razredu, te u drugim razredima i predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. Po riječima učiteljice Marinković, cjelovita nastava će biti predstavljena i ove godine na upisu prvaša, te se nada kako će na jesen u školske klupe sjesti nova generacija djece koja će se školovati na hrvatskom jeziku.

Ž. V.

 

Najava događaja

10.07.2020 - Izložba Cilike Dulić Kasibe u Subotici

HLU Croart iz Subotice organizira izložbu slika Cilike Dulić Kasibe u povodu 60 godina njezinog umjetničkog rada i 88 godina života. Izložba će biti otvorena u ponedjeljak 6. srpnja, u izložbenoj galeriji Otvorenog sveučilišta u Subotici, s početkom u 19 sati. Izložbu će otvoriti povjesničar umjetnosti Branimir Kopilović. Izložena djela moći će se pogledati do 19. srpnja 2020. godine.


 

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay