Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Srušeni i temelji

Dom kulture u salašima Gradina godinama je bio u lošem i zapuštenom stanju, pa su se sami Gradinici posljednjih desetak godina pokušavali kod lokalnih vlasti u Somboru izboriti za obnovu doma. Sami su uradili i projekt za obnovu, ali bez obzira na upornost i različite stranke koje su odlučivale o tome, nisu uspjeli u namjeri da se u gradskom proračunu osiguraju sredstva za obnovu njihovog Doma.

Nesporazum, ili...?

Dom je bio i tema razgovora predstavnika mještana Gradine s gradonačelnicom Sombora Dušankom Golubović. Rezultat tog posljednjeg razgovora su buldožeri i kamioni koji su za nekoliko dana porušili čak i temelje Doma.

»Naši predstavnici razgovarali su s gradonačelnicom o domu. Svjesni njegovog stanja i dimenzija koje prelaze današnje potrebe tražili smo da se napravi novi manji Dom ili da se obnovi škola koju bismo koristili kao Dom kulture. Nismo tražili previše, već samo da dobijemo nešto umjesto ovog Doma. Poslije toga jedina informacija koju smo mi imali, bila je prije dva mjeseca i tada smo doznali da se razmišlja o rušenju. A što se onda dogodilo? Iznanada su se pojavili buldožeri i srušili su nam Dom za nekoliko dana. Hoće li i kada biti novca za obnovu škole ili gradnju novog Doma, što smo mi tražili, ne zna se«, kaže Josa Parčetić, jedan od uspješnih mladih poljoprivrednika koji u Gradini s četvero djece živi na obiteljskom gospodarstvu.

U lokalnoj samoupravi kažu da je Dom u Gradini srušen jer su sami mještani na sastanku sa gradonačelnicom pokrenuli pitanje njegove sigurnosti.

»Nakon uvida na terenu zaključeno je da Dom kulture u Gradini nije siguran za uporabu i da predstavlja opasnost za građane. Grad je na osnovu toga donio odluku da se ovaj objekt sruši«, kaže se u pisanom odgovoru Službe za protokol i informiranje Grada Sombora.

Salašari u Gradini tvrde da nisu izričito tražili rušenje Doma, pogotovo ne prije gradnje novog ili adaptacije škole. Jedan od također uspješnih poljoprivrednika u Gradini Tomislav Vuković kaže da spomenuti sastanak nije ni održan u Mjesnoj zajednici, kako je navedeno u dopisnu Službe za protokol i informiranje, već u prostorijama SNS-a, da nakon tog sastanka nisu obavještavani o daljim koracima, već su za rušenje Doma doznali kada su se, i to u dane vikenda, pojavili buldožeri i kamioni koji su za nekoliko dana porušili čak i temelje nekadašnjeg Doma kulture.

»Sve što se dešavalo izazvalo je nezadovoljstvo među nama. Požurilo se s rušenjem bez toga da smo dobili bilo kakvu informaciju o izgardnji novog Doma ili adaptaciji škole. Problem je i što mi više nemamo našeg predstavnika u Savjetu Mjesne zajednice, što nemamo nekoga tko bi zastupao interese salašara, a ne vladajuće stranke«, kaže Vuković.

Traže da se obećanje ispuni

Nakon svega salašari su svjesni su da srušeni Dom više ne mogu vratiti. Svjesni su i da je kranje neizvjesno kada bi mogao biti izgrađen novi Dom ili adaptirana škola, pa sada žele da se prazan plac iskoristi za sadržaje koji će koristiti mještanima ovih salaša. Tim prije što su do njih stigle i neslužbene inforamcije da se raskrčeni prostor sprema za nešto drugo.

Do njih su već stigle glasine da je Dom srušen i prostor osiguran za nekog investitora, pa sada strahuju da je izgubljen ne samo srušeni Dom već i prostor na kome je bio izgrađen.

»Koliko ja znam, u proračunu Grada nema novca za odnovu škole ili izgradnju novog Doma niti je tako nešto planirano u ovoj godini. Dok se to ne riješi tražimo da se na prostoru nekadašnjeg Doma uredi igralište za našu djecu.«

Da će mjesto gdje je 70 godina bio Dom kulture urediti obećavaju u lokalnoj vlasti u Somboru i dodaju da je plan obnova stare škole koja bi se ubuduće koristila kao Dom kulture. Kada će početi uređenje prostora i radovi na školi nije navedeno.

»Ako se naše želje tako lako ispunjavaju, onda se nadam da neće biti problema da se ispuni naš zahtjev da se uredi igralište, napravi sportski teren i da se u prvobitno stanje dovede postojeći nogometni teren, koji su uništili strojevi i kamioni poduzeća koje je rušilo Dom. Tražimo i da se pristupi obnovi škole, što nam je i obećano«, kaže Vuković.

Z. V.


Salaši Gradina

U salašima Gradina, koji su pet kilometara udaljeni od Sombora, ima oko 300 stanovnika. Uglavnom se bave poljoprivredom. Osim ratarstva, i proizvodnjom mlijeka i tovom junadi.

»Poslije salaša Rančevo, Gradinici su najveći proizvođači mlijeka i goveda po stanovniku na teritoriju Grada Sombora. Na ovim salašima ostao je veliki broj mladih obitelji koje imaju oko pedesetero djece. U Gradini nema ni škole, ni vrtića, dječjeg igrališta, nema trgovine. Jedini Dom kulture koji je srušen na teritoriju grada Sombora je Dom u Gradini«, kaže Parčetić.

 

Gradnja

Dom u Gradini zidali su salašari od 1949. do 1951. godine. Izgrađena je velika dvorana sa pozornicom, stan za domara, kavana, Prvi telefon stigao je u dom, u domu su se priređivala amaterske kazališne predstave, organizirali šahovski turniri, igranke, Dužionica, balovi, igranke.

Najava događaja

07.06.2020 - Produljen rok prijava za izlaganje na stručnom skupu \\\'Čitanjem do uključenosti\\\'

Programski i organizacijski odbor stručnog skupa Čitanjem do uključenosti koji će se održati 2. i 3. listopada 2020. u Subotici, u čitaonici Gradske knjižnice Subotica (Cara Dušana 2) u okviru XIX. Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova produljio je rok za prijavu izlaganja do 15. srpnja 2020. godine.

Prijave za sudjelovanje s izlaganjem šalju se na adresu izlaganja.skup.Subotica2020@gmail.com.

Povratne informacije potencijalni sudionici s izlaganjem dobit će do 1. kolovoza 2020.

Programski i organizacijski odbor pratit će preporuke svih nadležnih tijela, nacionalnih stožera civilne zaštite i drugih, u vezi s mjerama zaštite širenja zaraze od koronavirusa.

O odgodi ili otkazivanju svi prijavljeni izlagači i sudionici stručnog skupa bit će pravodobno obaviješteni.

Informacije o skupu, programu i prijavi sudionika te konačni program bit će dostupni na mrežnoj stranici Zagrebačkog knjižničarskog društva i mrežnim stranicama Hrvatske čitaonice, Gradske knjižnice Subotica i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

14.06.2020 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha Festivala bunjevački pisama u Subotici je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

PROPOZICIJE NATJEČAJA:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja (maja) 2020.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XX. „Festival bunjevački pisama“

Festival će biti održan 27. rujna (septembra) 2020. u Subotici.

 

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay