Tema Tema

Zajednici na ponos, djeci na radost

Od nedavno hrvatska zajednica u Srbiji može se pohvaliti novim, izuzetno kvalitetnim i vizualno opremljenim didaktičkim materijalom za pripremno-predškolski program koji se u nekoliko vrtića u Subotici i okolici izvodi na hrvatskom jeziku. Ovaj materijal u sebi sadrži tri sveska, točnije radna lista koji su autorski radovi skupine odgojitelja koji su u odgojno-obrazovnom procesu na hrvatskom jeziku. Njegovo predstavljanje održano je 29. siječnja u čitaonici Gradske knjižnice u Subotici.

Zajedničkim snagama do cilja

Potreba za ovakvim didaktičkim materijalom postojala je od samoga početka rada vrtića na hrvatskom jeziku, a prije dvije godine se došlo do ideje da upravo vlastiti kadar izradi potreban materijal. Predsjednica odbora HNV-a za obrazovanje Margareta Uršal, koja je ujedno i koordinatorica ovoga projekta, okupila je oko sebe ekipu od deset odgojitelja.

»Prije dvije godine smo započeli sastanke i dogovore oko izrade ovoga pripremno-predškolskog programa za djecu na hrvatskom jeziku, i to za one koji su u godini pred polazak u školu. Djeca su do sada radila iz radnih listova koje su odgojitelji prevodili i prepravljali, te ih preslikavali. Ti radni listovi su bili crno-bijele kopije, a to nije prilagođeno, privlačno i dobro za djecu. Odlučili smo učiniti veliki korak izrade samostalnih radnih listova. Dobili smo odobrenje i počeli s radom. Nakon dvije godine s ponosom mogu reći kako su odgojitelji odradili sjajan posao«, kaže Uršal.

Skupinu autora čine odgojitelji Nada Gabrić, Mirjana Ivanković i Nenad Temunović koji su izradili matematiku – U svijetu matematičkih pojmova. Radni list iz hrvatskog jezika koji nosi naziv Čarobni svijet slova izradile su autorice Marina Piuković, Dejana Balažević Rudić, Iva Stanković i Slađana Tikvicki, dok Svijet oko nas potpisuju odgojiteljice Marina Ivanković Radaković, Emina Kujundžić i Mirjana Vukmanov Šimokov. Lekturu je uradila Mirjana Crnković, a korekturu Katarina Čeliković. Sve ideje autora, slike i ilustracije izradila je Adrijana Vukmanov Šimokov, dok je didaktički materijal grafički obradio i uredio Zoran Vukmanov Šimokov.

Kako bi ovi autorski udžbenici za predškolski uzrast vidjeli svjetlost dana i našli se na vrtićkim stolovima, financijski su se pobrinuli, te kompletnu izradu financirali Rotary klub Osijek i Krapinsko-zagorska županija. Tiskanje i odobrenje recenzije na sebe je preuzela nakladnička kuća BIGZ.

Motivacija i zajednici

Tijekom predstavljanja u uvodnom dijelu, osim Margarete Uršal, okupljene odgojitelje, djecu i roditelje pozdravio je ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov koji je pohvalio ideju, kao i ovaj izvanredan materijal.

»Ovo je prvi autorski predškolski materijal koji je izdan u Srbiji i hrvatska zajednica je ponosna. Možemo se njime podičiti. Izvanredni materijal pokazuje da možemo učiniti sve kad nam se pruži prilika. Možemo mi i puno više toga, i u drugim planovima, samo nam treba podrška«, naglasio je Žigmanov.

Radost nije skrivao ni predstavnik Rotary cluba iz Osijeka Ivan Vuletić, koji je rekao da mu je srce puno, jer su mogli financirati ovakav projekt.

»Uistinu mi je čast i zadovoljstvo biti ovdje. Drago nam je da je Rotary klub Osijek mogao pomoći ovako lijepom i značajnom projektu. Potrudit ćemo se, te vas i dalje podupirati«, kazao je Vuletić i pojasnio kako se u ovaj projekt uključilo pet slavonskih rotary klubova, te jedan klub iz Izraela.

U ime nakladničke kuće BIGZ kratko se obratio i Velibor Aleksić, koji je istaknuo izuzetnu suradnju u proteklih 15 godina, te želju da se ista i nastavi.

Značaj i vrijednost ovoga materijala od prvoga dana njegove izrade prepoznala je i predsjednica HNV-a Jasna Vojnić, koja se prije svega okupljenima obratila kao psihologica.

»Nama psiholozima je važna motivacija, a vjerujem kako će djeca vidjevši ove sjajne materijale imati motivaciju. Tri razne motivacije. Materijal je izuzetno lijepo grafički oblikovan i prijemčiv. Nije ni pretežak i prelagan, nego primjeren dobi. Posložen je tako da ga djeca požele uzeti u ruke i sutra. Djeca ne samo da trebaju bojiti ili dopuniti, nego i izrezati, zalijepiti, postaviti na odgovarajuće mjesto, te tako usavršavati finu motoriku. Potiče samostalnost kod djece, a to je i misao vodilja Marije MontessoriPomozi mi da uradim sam. Ovaj materijal to može«, naglasila je Vojnić i rekla kako druge manjinske zajednice nemaju ovakav didaktički materijal, te da je ovo stuba za dalje, kada je u pitanju pripremno predškolski program.

»Ovo je motivacija i zajednici. Pokazali smo da i kada nas Srbija ne podupire, možemo se sami snaći. Kao zajednica smo zreli i sposobni iznjedriti i ovako nešto. Velika je motivacija nama u vodstvu zajednice da imamo sigurnost i osjećaj da naša matična domovina za nas skrbi i hvala im na tome«, kaže Vojnić.

Radni listovi

Dosadašnje preslikane, crno-bijele, zamijenili su novi radni listovi, koje bi u ruke rado uzeli i odrasli, a s posebnom radošću uzimaju ih mališani, kao što je prikazano tijekom promocije u kratkim snimkama.

»Trudili smo se napraviti radni list koji je specifičan, koji ostavlja pečat našeg rada, a koji prati program odgoja i obrazovanja koji je propisan od Ministarstva prosvjete Srbije. U njemu se nalaze običaji i blagdani koji su autentični za ovo podneblje«, kazala je Emina Kujundžić.

U izradi radnog lista iz matematike sudjelovali su spomenuti odgojitelji, a jedan od njih je i Nenad Temunović koji je rekao kako su se tijekom ovih radnih sastanaka i odgojitelji više zbližili, te razmjenjivali iskustva u dosadašnjem radu.

»Ne mogu reći da je bilo naporno, jeste da smo puno vremena izdvajali i dugo radili na ovome. Ali smo zadovoljni našim konačnim proizvodom i smatram da su sve naše ideje usvojene i svi troje smo se složili s tim što se nalazi u svesku. Kroz dvije godine bilo je puno sastanaka i rada, ali dobili smo naše listove i tome se veselimo. Konačno imamo naš materijal s kojim možemo kvalitetnije i efikasnije raditi s djecom«, rekao je Temunović.

»Napraviti materijal za Svijet oko nas je veliki posao, jer obuhvaća sve teme s kojima se djeca susreću. Morali smo voditi računa o tome da ništa ne ispustimo iz vida, ali i da ne bude previše. Da djeca nauče nešto novo, a da ono što znaju utvrde i nauče na neki novi, zanimljiviji način. Drago nam je da je gotovo i da je baš u svesku Svijet oko nas taj posebni dio (nacionalni dodatak) te ćemo u vrtiću kroz radne listove moći obraditi i običaje i blagdane, tradiciju i ono u čemu djeca odrastaju i sudjeluju, kako u obitelji tako i u vrtiću. Mislim da to nitko nema i upravo radi toga nam je ovaj didaktični materijal još draži«, kaže Marina Ivanković Radaković.

Čarobni svijet slova naziv je trećeg sveska, kojemu je cilj djecu upoznati s glasovima, na zanimljiv i prijemčiv način.

»Cilj u ovome svesku je da djeca prepoznaju slova i glasove. Da znaju odrediti koji se glas čuje u kom dijelu riječi. Ujedno svaki glas ima i svoje zadatke, te djeca kroz igru usavršavaju svoje znanje«, kaže Marina Piuković.

U prigodnom programu s nekoliko pjesmica sudjelovali su upravo budući korisnici ovoga didaktičkog materijala, ovogodišnji predškolci i to iz vrtića Marija Petković-Sunčica, Marija Petković-Biser iz Subotice i Petar Pan iz Tavankuta, te prvaši iz OŠ Ivan Milutinović iz Subotice.

Promociji su nazočili, osim spomenutih, i konzul prvoga razreda Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Mihael Tomšić, predstavnici Rotary kluba Osijek, nakladničke kuće BIGZ i predstavnici Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, a posebnu podršku odgajateljima pružila je pomoćnica ravnatelja PU Naša radost Dajana Šimić.

Didaktički materijal može se naručiti preko nakladničke kuće i kupiti po cijeni od 2.000 dinara.

Ž. Vukov

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika