Kolumne Kolumne

Izbori samo što nisu

Najžešća oporba aktualnoj vlasti u Somboru zastupnica je Ruske stranke Dunja Prokić. I da nije nje sjednice lokalnog parlamenta svele bi se na puko izglasavanje dnevnog reda i usvajanje predloženih točaka. Ali ovdje je paradoks nešto drugo. Ruska stranka ima zastupnicu u Skupštini grada, a broj pripadnika ruske zajednice u ovom gradu može se svesti na nivo statističke greške. Mnogo poznatiji slučaj od ovog (lokalnog) je slučaj Đorđa Vukadinovića, iz starosjedilačke obitelji somborskih salašara, koji je preko noći postao Vlah, ili točnije rečeno: u republičku skupštinu ušao je na mala vrata. A to ulaženje na mala vrata nije ništa drugo nego vješto korištenje propusta u zakonu koji definira da manjinska stranka nije ona koju čine pripadnici neke nacionalne manjine, nego ona koja zastupa njihove nacionalne interese. A koliko je pitanje manjinskih stranaka obesmišljeno govore gore spomenuti slučajevi.

Kvaka je u tome što je za registriranje političke stranke potrebno 10.000 potpisa, a ako se dosjetite da budućoj stranci prikačite nacionalni predznak taj broj potrebnih potpisa smanjuje se za čak deset puta. Ako je već tako, zašto to ne iskoristiti? Tako su izgleda razmišljali mnogi. A rezultat je (ako su podatci Republičke izborne komisije ažurirani) čak 12 stranaka bošnjačke nacionalne manjine, sedam slovačkih i ruskih, šest albanskih i isto toliko i mađarskih stranaka. I tako redom do ukupno 70 političkih stranaka koje se deklarativno bore za interese nacionalnih zajednica.

To pitanje manjinskih stranaka ponovno je otvoreno ovih dana, a povod je Zakon koji su predložili zastupnici SNS-a. U tom prijedlogu navedeno je da podnositelj izborne liste ima položaj političke stranke nacionalne zajednice ili koalicije političkih stranaka nacionalne zajednice samo ako to potvrdi nacionalno vijeće. Očekivano, na to su već reagirale pojedine stranke nacionalnih manjina izražavajući bojazan da će potvrdu koja im omogućuje ulazak u politički ring dobiti samo one stranke bliske nacionalnim vijećima (u nekim slučajevima to znači i bliske sadašnjoj vlasti), dok će one nepodobne biti eliminirane iz izborne utrke. Po Zakonu. (Ako se se usvoji.)

A polemike, argumenata za i protiv i uzavrelih strasti tek će biti.

Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika