Aktualno Aktualno

Nove inicijative i u ovoj godini

Prvi puta sjednica Odbora za obrazovanje održana je u Srijemskoj Mitrovici, gdje se već 10 godina predaje nastava na hrvatskom jeziku kao izborni predmet, Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. Bila je to redovita šesta sjednica Odbora HNV-a za obrazovanje, a održana je prošle srijede u uredu HNV-a u Srijemskoj Mitrovici. Tema sjednice bila su izvješća o radu Odbora za obrazovanje u protekloj godini, te plan rada Odbora za tekuću godinu. Predsjednica Odbora Margareta Uršal rekla je da je Odbor u području obrazovanja dobro radio u prošloj godini, da je mnogo toga učinjeno, te da se nove inicijative planiraju provesti i u ovoj godini. Prva inicijativa koja je i provedena, je da se sjednice Odbora održavaju izvan Subotice.

»Pred nama su veliki koraci koje trebamo poduzeti. Jedan od njih je i Hrvatski školski centar, potom proširenje izvannastavnih aktivnosti za učenike, i to ne samo za cjelovitu nastavu nego i za predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. Naravno da postoje neke stvari koje ćemo izmijeniti, pokrenuti i promovirati, ali vidjet ćemo kako će to izgledati u narednom razdoblju«, istaknula je Uršal, dodajući kkao s profesorima u Srijemu imaju odličnu suradnju.

»Imamo oko 500 djece u nastavi hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture i sa svim profesorima dobru surađujemo. Kupili smo tehničku opremu koja je u posljednjem krugu donirana profesorima koji predaju Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. I dalje nastavljamo suradnju s Ministarstvom znanosti i obrazovanja Hrvatske, a naredna promocija i darovanje tehničke opreme za škole i za ljude koji rade u nastavi na hrvatskom jeziku bit će 20. veljače«, rekla je ona.

»Trenutačno se nastava predaje u četiri škole. Nažalost, u jednoj školi više nemamo učenika. Ove godine je upisan manji broj djece zbog općeg pada broja djece. No, djece za hrvatski jezik ima dovoljno za punu normu. Zadovoljni smo, posebno zbog dobre suradnje s HNV-om od koga imamo potporu koja nam je potrebna. Zato mi je drago što se sjednica održava u Srijemskoj Mitrovici i što ćemo imati priliku nešto više reći o problemima koji postoje i koji bi se mogli riješiti. A problem su nam udžbenici za nastavu Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. Ni deset godina nakon održavanja nastave na hrvatskom jeziku u Srijemskoj Mitrovici ne postoje nikakvi udžbenici. To je prioritet koji se mora riješiti u skorije vrijeme«, navodi profesor Hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture u Srijemskoj Mitrovici Dario Španović.

Započeta praksa održavanja sjednica Odbora za obrazovanja izvan Subotice bit će nastavljena i u narednom razdoblju. Već sljedeća sjednica bit će održana u Monoštoru.

S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika