Aktualno Aktualno

Deset dana stažiranja u razvojnim agencijama

Suradnja Hrvatskog nacionalnog vijeća s hrvatskim županijama uspješno se nastavlja i ove godine na edukaciji za pripremu, pisanje i provedbu EU projekata. Nakon edukacije o financiranju kroz EU fondove, koju je za 27 polaznika prošle godine organizirao HNV u suradnji sa Županijskom razvojnom agencijom Osječko-baranjske županije, ovoga tjedna na dodatnu edukaciju i praktičnu obuku otišlo je u Hrvatsku dvoje suradnika HNV-a.

Naime, predsjednik povjerenstva za mlade pri HNV-u Marin Piuković će u Osijeku, a stručna suradnica za obrazovanje Nataša Stipančević će u Vinkovcima nastaviti educiranje za razvoj projektne ideje, te pripremu i provedbu EU projekata kroz dvotjednu praksu u dvije županijske razvojne agencije. Njihov boravak, smještaj i hranu, kompletno su financirale dvije županije.

Praksa u Osijeku...

Ravnatelj razvojne agencije Osječko-baranjske županije Tomislav Barbarić kaže kako je na inicijativu župana Ivana Anušića razvojna agencija stupila u kontkat s HNV-om te je prošle godine održana edukacija »kako bi se pomoglo pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji da se što bolje pripreme za vrlo vjerojatni ulazak Srbije u EU i povlačenje europskih sredstava kako bi unaprijedili sve ono čime se bave i popravili svoju situaciju u društvu. Nastavak suradnje je i ovaj posjet djelatnika HNV-a Hrvatskoj i Marin je došao u našu agenciju i provest će ovdje dva tjedna gdje će s nama raditi na praktičan način na projektima. Pomoći ćemo što više budemo mogli kako bismo mu približili metodologiju i konkretno pisanje EU projekata, da vidi iz prve ruke kako to izgleda kako bi kasnije mogli pisati projekte i provoditi ih, da budu što uspješniji u svome radu i povuku što više europskih sredstava«, kaže Barbarić te dodaje kako se suradnja time ne završava.

»Naša suradnja nije zaključena s ovime. Kad god bude postojala potreba, naša su vrata uvijek otvorena i mi ćemo se rado odazvati kad bude neko događanje ili ćemo pomoći u pripremi i provedbi projekata. Što god bude trebalo, mi stojimo na raspolaganju«, poručuje Barbarić.

Inače, ova Agencija pruža tehničku pomoć u pripremi, provedbi i evaluaciji projekata, i to u svim područjima, od poduzetništva do kulture, a Osječko-baranjska županija je četvrta po redu u Hrvatskoj po ostvarenom iznosu iz fondova EU, i to je 3,2 milijarde eura. Osječko-baranjska županija iza sebe ima više od tisuću uspješnih projekata.

i u Vinkovcima...

U Vinkovce na dvotjednu praksu odlazi Nataša Stipančević, čiji je boravak i edukaciju omogućila i financira Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije.

»Obuka traje od 20. do 31. siječnja , i puno radno vrijeme ću provoditi u agenciji, upoznat ću se s osnovama pisanja projekata, a na koncu ću raditi i na konkretnim projektima. Cilj ove obuke je da se pripremimo za 2021. godinu kada HNV planira partnerstvo na EU projektu Dunav nas spaja. Već smo prošli obuku u Tavankutu i nastavljamo usavršavanje«, kaže Stipančević.

Ravnatelj Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije Ilija Cota kaže kako su »temeljem uspješne suradnje i bezuvjetne potpore Vukovarsko-srijemske županije HNV-u, Razvojna agencija ove županije i Vijeće sklopili 'Sporazum o suradnji radi usavršavanja iz područja pripreme, provedbe i praćenja europskih projekata’. Budući je Srbija u pretpristupnim pregovorima radi ulaska u EU, od velike važnosti je osposobiti djelatnike HNV-a kako bi uspješno pratili i sudjelovali u europskim projektima. Naime, Razvojna agencija posjeduje dugogodišnje iskustvo u pripremi, provedbi i praćenju projekata te uvelike može pridonijeti stručnom i kvalitetnom osposobljavanju djelatnika Vijeća«.

Cota kaže kako će se stručna praksa sastojati »od teorijskog dijela kroz koji će se polaznica Nataša Stipančević upoznati s općom terminologijom vezanom za samu pripremu i provedbu projekata kroz edukaciju ‘Upravljanje projektnim ciklusom’. Praktični dio obuke obuhvatit će rad na razumijevanju natječaja prekogranične suradnje te će se na jednostavan i praktičan način upoznat s elektroničkim sustavom za unos projekta i, uz stručno mentorstvo, izraditi konkretan projektni prijedlog«.

Cota dodaje kako će daljnju suradnju temeljiti »na ostvarenju zajedničkih interesa putem pripreme i provedbe projekata te će Agencija nastaviti pružati potporu HNV-u s ciljem osnaživanja položaja hrvatske zajednice u Srbiji«.

J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika