Širom Vojvodine Širom Vojvodine

»Rupa na rupi«

Lokalna cesta koja povezuje prigradska mjesta Đurđin i Žednik dužine 7 km jedna je od dvije kojom Đurđinčani svakodnevno putuju u Suboticu, a jedina preko koje se mogu uključiti na auto-cestu. Osim auta, na cesti prometuju i brojni kamioni, a u poljoprivrednoj sezoni i strojevi. Ova velika frekvencija vozila, ali i zub vremena, utjecali su da je cesta danas vrlo u lošem stanju te se nerijetko događa da u novonastale rupe netko uleti te ošteti auto.

Teški kamioni

»Ova cesta je rupa na rupi, baš loša. Nije ni čudo što je tako kad uopće nije presvučena novim asfaltom od kako je napravljena, a to je bilo 76. godine! Od tad se samo krpi...«, kaže Stipan Šarčević koji živi na salašu između Đurđina i Žednika i ovu cestu koristi svakodnevno. Navodi on i da do sada nije oštetio auto niti traktor zbog rupa na njoj, ali kaže i da je to zato što dobro poznaje njihove lokacije, ali da su zato mnogi drugi nastradali.

»Cestu su najviše uništili teški kamioni koji idu za Čantavir u Gebi i oni što nose repu u Sentu. Loš je kolovoz i dalje od Žednika, ako se hoćemo povezati s auto-cestom, ili ako idemo za Čantavir. Cijeli taj pravac je pun neravnina i rupa. Sjećam se da je prije četiri godine obećano kako će se ova dionica raditi, ali ništa se nije dogodilo, samo ponekad dođu zakrpiti one baš velike rupe«, kaže Šarčević.

U planu je...

Predsjednik Mjesne zajednice Đurđin Milorad Polovina kaže kako su u vezi s ovim problemom već alarmirali kod Gradskih vlasti, te da je u planu rekonstrukcija dionice kad se za to pribave sredstva.

Kako doznajemo iz Javnog poduzeće za upravljanje cestama, urbanističko planiranje i stanovanje presvlačenje ceste nije u planu niti ove godine. Navode da kompletna rehabilitacija ovoga kolovoza zahtijeva značajna sredstva u odnosu na proračun kojim Grad Subotica raspolaže te da će zbog toga potrebna financijska sredstva za realizaciju sanacije ovog puta osigurati putem natječaja kod viših nivoa vlasti. Ipak, Ognjen Golubović iz navedenog javnog poduzeća kaže kako se višegodišnji problem ove ceste konačno makao s »mrtve točke«, te da se u godini u tijeku planira uraditi projektno-tehnička dokumentacija za njenu rekonstrukciju.

U međuvremenu, dok se novci za novu cestu ne osiguraju, djelomični popravak rupa na putu Žednik – Đurđin vršit će se i dalje tijekom cijele godine, kažu u Javnom poduzeću za upravljanje cestama.

Na upit koliko metara puta će se ove godine sanirati na teritoriju Grada iz nadležnog poduzeća nam nisu odgovorili. Ono što smo sami pročitali u proračunu Grada je da će se obnavljati nekoliko ulica u samom gradu i jedna izvan – na Hajdukovu. Što se tiče prigradskih mjesnih zajednica, Golubović je rekao kako je u planu i da se sredinom godine završava cesta Đurđin – Mišićevo, odnosno da se tvrdim materijalom puni dio između asfalta i jarka. Ovaj kolovoz je kompletno presvučen 2007. godine i od tad nije završena bankina.

J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika