Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Nikad više najavljenih investicija

S 42 glasa za i 6 protiv vijećnici Skupštine grada Subotice usvojili su proračun za 2020. godinu, koji iznosi 8,3 milijarde dinara. Iako oporba tvrdi da je proračun nerealan za milijardu do milijardu i pol dinara, vlast najavljuje investicijsku godinu.

No, i pored rekordnog proračuna, u pojedinim mjestima nije predviđeno nikakvo ulaganje. Predstojeća godina bez razvojnih projekata koje Grad financira bit će između ostalih i za sela s većinskim hrvatskim stanovništvom – Tavankut, Mala Bosna, Đurđin, Bikovo, Verušić…

Predstave u kazalištu

Čak 28 posto proračuna namijenjeno je kapitalnim projektima, zbog čega ga je gradonačelnik Bogdan Laban nazvao razvojnim. Kako kaže, do sada nikada toliki postotak nije bio izdvojen za investicije, a kao najznačajnije projekte istakao je završetak radova i stavljanje u funkciju zgrade Narodnog kazališta, Aqua i Wellness centra na Paliću i zelene fontane u središtu grada.

»Prioriteti su one investicije koje su započete, prvenstveno govorim o Kazalištu, o Aqua i Wellness centru, zatim o zelenoj fontani. Također, i investicije za koje je spremna dokumentacija, odnosno koje možemo odmah pokrenuti tijekom sljedeće godine. Tu spadaju i fasade u užoj jezgri grada, koje će također biti gotove krajem godine. Dakle, hoćemo da središte grada bude kompletno završeno do kraja 2020. godine, da imamo jedno lijepo, umiveno lice Subotice«, rekao je Laban.

Gradonačelnik je najavio i da će u 2020. godini u Subotici započeti nekoliko važnih investicija koje će se financirati mimo proračuna Grada, odnosno preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima. Sredinom godine u planu je početak radova na adaptaciji i rekonstrukciji Opće bolnice u koju je predviđeno ulaganje od 40 milijuna eura, a na proljeće je najavljeno renoviranje i Gradskog stadiona što će koštati 20 milijuna eura. Osim ovoga, Laban je naveo i značajna sredstva namijenjena Domu za nezbrinutu djecu Kolijevka, Gerontološki centar, a naglasio je i da će biti nastavljeno ulaganje u obnovu škola i vrtića.

Daleko od realnog

Proračun za predstojeću godinu podržava i Savez vojvođanskih Mađara, koalicijski partner vladajuće Srpske napredne stranke. Kažu da ima razvojnu komponentu te ističu da je čak trećina proračuna namijenjena investicijama.

»Od 8,3 milijarde dinara, čak 2,4 je predviđeno je za investicije što nije bilo u povijesti Subotice u posljednjih deset godina, a možda i više«, rekao je šef grupe vijećnika SVM János Nágel.

No, predstavnici oporbe, Pokret građanske Subotice kažu kako proračun ove, kao ni prošle godine, nije realno planiran te su glasali protiv.

Šef grupe vijećnika Pokreta građanske Subotice Jenő Maglai naveo je nekoliko investicija poput kazališta i Wellness centra koji još uvijek nisu završeni, a trebali su biti.

»Svake godine se proračun planira s proračunskim deficitom negdje od milijardu do milijardu i pol dinara. To se sve sada ostvaruje i sada se planira proračun od 8,3 milijarde dinara koji je potpuno nerealan. Mogu shvatiti da su 2020. godine izbori i da se zbog toga moraju u proračun staviti mnogi projekti koji će biti promovirani u smislu da će se to ostvariti u Subotici, ali to je daleko od realnog«, rekao je Maglai.

Wellness do kraja godine

Uvjerljivo najvrednija investicija, ali i stavka pored koje stoji najveća brojka u proračunu je Projekt rekonstrukcije Narodnog kazališta. Za nastavak rekonstrukcije, restauraciju i dogradnju zgrade kazališta Grad će ove godine izdvojiti 904.400.000 dinara! Kako je navedeno u dokumentu proračuna, trenutačno je u tijeku 7. i 8. faza radova, odnosno za 2020. godinu izvođačima je ostalo još 25 posto ukupnog posla, a završetak radova najavljen je ove godine.

Odmah nakon Kazališta, Laban kao prioritet navodi izgradnju Aqua i Wellness centra na Paliću. Projekt je to za koji je u proračunu izdvojeno 420.095.000 dinara i koji će, kako tvrde, također biti gotov ove godine. Kako je navedeno u dokumentu proračuna, ova investicija će utjecati na poboljšanje banjskog turizma i na samu turističku ponudu Palića, a za njezinu promidžbu planirane su razne promocije, ali i posebna manifestacija u organizaciji Parka Palić u drugoj polovici godine povodom završetka radova i otvorenja Wellnessa.

Investicija koja će pridonijeti već drugu godinu najavljivanom »umivanju« grada je pored Kazališta i rekonstrukcija i izgradnja zelene fontane. Za ovu namjenu Grad će izdvojiti 157 milijuna dinara. Izgled gradske jezgre promijenit će i najavljen spomenik kralju Petru I. Karađorđeviću, koji će Grad stajati 18 milijuna dinara. Iako mjesto i drugi detalji o postavljanju postamenta nisu navedeni u dokumentu Proračuna, prema neslužbenim informacijama koje je prenio subotički portal GradSubotica, doznajemo da je riječ o postamentu visine od 5 metara koji će biti postavljen na platou ispred Jadrana. Također, u planu je i renoviranje ovog nekadašnjeg Sokolskog doma (Jadran), ali ne ove godine, jer su u aktualnom proračunu za ovu namjenu osigurana sredstva samo za izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju. Predviđeno je i da će se ove godine izgradnja nove čitaonice i unutrašnje opremanje Gradske knjižnice privesti do gotovo samoga kraja.

Investicije na selima malobrojne

Osim kapitalnih investicija, u proračun su uvrštene i brojne manje, među kojima je i izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju Mliječne tržnice, sanaciju divljih deponija, rekonstrukciju i nadogradnju centralne kuhinje Predškolske ustanove Naša radost i mrtvačnice na Paliću. U planu je rekonstrukcija i dogradnja Gerontološkog centra u Dudovoj šumi, izgradnja i opremanje dva nova bunara na vodozahvatu 1, postavljanje tri nova pametna autobusna stajališta (za što je predviđeno dva milijuna dinara!), te zamjena nadstrešnica na 20 stajališta, postavljanje novog videonadzora u Ulici Maksima Gorkog, adaptacija Zmajevačke i Hrastove ulice, kanalizacijska mreža u Ulici Petra Drapšina...

Od ove godine u Subotici će biti tri nova senzora za provjeru kvalitete zraka, a građani će dobiti i plave tipske kante za razvrstavanje otpada za regionalni deponij. Sredstva su izdvojena i za formiranje dva nova parka za pse (3,5 milijuna) u Dudovoj šumi i Prozivci te za novi kavez za čimpanzu u ZOO vrtu.

Škole u koje će Grad ulagati su osnovne škole u Subotici Sveti Sava, Matko Vuković, Žarko Zrenjanin i Pionir u Žedniku, te srednja Politehnička i Muzička škola.

Popis investicija za mjesta izvan samoga grada je značajno manji, odnosno svodi se na svega nekoliko stavki i prenosimo ga (za razliku od popisa u samom gradu) u cijelosti: gradit će se pomoćni objekti postrojenja za dezinfekciju pitke vode na vodozahvatu Žednik – Bajmak, parking u Čantaviru, nova ulica u Hajdukovu, 8 km biciklističke staze u pograničnom području između Srbije i Mađarske, a mijenjat će se rasvjeta u školi u Žedniku.

Sredstva iz proračuna ove godine će ići i na završetak izgradnje Doma kulture na Paliću i na Hajdukovu Nosa, a radit će se i na rekonstrukciji krova Doma kulture u Novom Žedniku.

Hoće li zaista predstojeća 2020. godina u Subotici biti razvojna, kako ju je vlast kroz proračun predstavila, pokazat će vrijeme, a mi ćemo nastojati prenijeti to i do Vas!

J. D. B.

 

 

Najava događaja

07.06.2020 - Produljen rok prijava za izlaganje na stručnom skupu \\\'Čitanjem do uključenosti\\\'

Programski i organizacijski odbor stručnog skupa Čitanjem do uključenosti koji će se održati 2. i 3. listopada 2020. u Subotici, u čitaonici Gradske knjižnice Subotica (Cara Dušana 2) u okviru XIX. Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova produljio je rok za prijavu izlaganja do 15. srpnja 2020. godine.

Prijave za sudjelovanje s izlaganjem šalju se na adresu izlaganja.skup.Subotica2020@gmail.com.

Povratne informacije potencijalni sudionici s izlaganjem dobit će do 1. kolovoza 2020.

Programski i organizacijski odbor pratit će preporuke svih nadležnih tijela, nacionalnih stožera civilne zaštite i drugih, u vezi s mjerama zaštite širenja zaraze od koronavirusa.

O odgodi ili otkazivanju svi prijavljeni izlagači i sudionici stručnog skupa bit će pravodobno obaviješteni.

Informacije o skupu, programu i prijavi sudionika te konačni program bit će dostupni na mrežnoj stranici Zagrebačkog knjižničarskog društva i mrežnim stranicama Hrvatske čitaonice, Gradske knjižnice Subotica i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

14.06.2020 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha Festivala bunjevački pisama u Subotici je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

PROPOZICIJE NATJEČAJA:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja (maja) 2020.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XX. „Festival bunjevački pisama“

Festival će biti održan 27. rujna (septembra) 2020. u Subotici.

 

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay