Kolumne Kolumne

Uzavrio balkanski lonac

Gledajući Balkan i malo zapadnije od njega ovu godinu, u koju smo tek zakoračili, obilježit će izbori. A iskustvo nas uči da to znači da se (po pravilu) izborna kampanja, preljeva i preko državnih granica i da strasti (ponekad) uzavriju do točke ključanja.

Da krenemo redom. Jedni izbori su završeni. Oni u Hrvatskoj. Predsjednički. Za neke neočekivano, za neke, pak očekivano (svejedno), ali u narednih pet godina predsjedničku dužnost u Hrvatskoj obnašat će Zoran Milanović. Što će ova promjena na Pantovčaku značiti za odnose na relaciji Zagreb – Beograd nije pitanje kojim su se politički analitičari pretjerano bavili nakon objavljivanja rezultata. Nekoliko dana od predsjedničkih izbora u Hrvatskoj odnosi Zagreba i Beograda, ili preciznije Zorana Milanovića i Aleksandra Vučića mogli bi se ocijeniti kao tiha netrpeljivost. Iz perspektive Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbji to pitanje jest značajno, jer svaki šum između Zagreba i Beograda u najmanju ruku podiže u javnosti razinu netrpeljivosti spram Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj.

Predsjedničkim izborima nisu okonačni izborni procesi u Hrvatskoj, jer će državljani Hrvatske na izbore, i to one parlamentarne, ponovno u drugoj polovici godine. Neću ovdje o tome da će (neočekivano) ozbiljan igrač na tim izborima biti Miroslav Škoro, kome je za malo izmakao drugi krug predsjedničkih izbora. Hoću podsjetiti da na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj manjine biraju osam zastupnika u Saboru. I opet hoću podsjetiti: pravo je to koje manjine u Srbiji još uvijek nemaju.

Nemaju pravo birati svoje manjinske zastupnike, ali kao državljani Srbije imaju pravo glasati na izborima za sve razine vlasti. I glasat će (ako ne bojkotiraju izbore) najkasnije 3. svibnja. Bit će to opći izbori, jer će se u Srbiji birati lokalna, pokrajinska i republička vlast.

I nije tu kraj. Izbora će biti i u Crnoj Gori, i to redovitih parlamentarnih, redovitih lokalnih u Bosni i Hercegovini, izvanrednih parlamentarnih u Sjevernoj Makedoniji. I kada se tom je još doda Kosovo koje nikako da formira novu vladu nije pretjerano reći da će balkanski lonac ove godine uzavrijeti do točke ključanja. Stara oprobana metoda je da se, kada na domaćem terenu ne ide baš sve kako je planirano, neprijatelji, zavjere i sve što može mobilizirati domaće birače, što ih može ujediniti oko zajedničkog nacionalnog interesa, traži s duge strane granice.

Z. V.


 


 

Najava događaja

07.06.2020 - Produljen rok prijava za izlaganje na stručnom skupu \\\'Čitanjem do uključenosti\\\'

Programski i organizacijski odbor stručnog skupa Čitanjem do uključenosti koji će se održati 2. i 3. listopada 2020. u Subotici, u čitaonici Gradske knjižnice Subotica (Cara Dušana 2) u okviru XIX. Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova produljio je rok za prijavu izlaganja do 15. srpnja 2020. godine.

Prijave za sudjelovanje s izlaganjem šalju se na adresu izlaganja.skup.Subotica2020@gmail.com.

Povratne informacije potencijalni sudionici s izlaganjem dobit će do 1. kolovoza 2020.

Programski i organizacijski odbor pratit će preporuke svih nadležnih tijela, nacionalnih stožera civilne zaštite i drugih, u vezi s mjerama zaštite širenja zaraze od koronavirusa.

O odgodi ili otkazivanju svi prijavljeni izlagači i sudionici stručnog skupa bit će pravodobno obaviješteni.

Informacije o skupu, programu i prijavi sudionika te konačni program bit će dostupni na mrežnoj stranici Zagrebačkog knjižničarskog društva i mrežnim stranicama Hrvatske čitaonice, Gradske knjižnice Subotica i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

14.06.2020 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha Festivala bunjevački pisama u Subotici je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

PROPOZICIJE NATJEČAJA:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja (maja) 2020.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XX. „Festival bunjevački pisama“

Festival će biti održan 27. rujna (septembra) 2020. u Subotici.

 

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay