Kolumne Kolumne

Uzavrio balkanski lonac

Gledajući Balkan i malo zapadnije od njega ovu godinu, u koju smo tek zakoračili, obilježit će izbori. A iskustvo nas uči da to znači da se (po pravilu) izborna kampanja, preljeva i preko državnih granica i da strasti (ponekad) uzavriju do točke ključanja.

Da krenemo redom. Jedni izbori su završeni. Oni u Hrvatskoj. Predsjednički. Za neke neočekivano, za neke, pak očekivano (svejedno), ali u narednih pet godina predsjedničku dužnost u Hrvatskoj obnašat će Zoran Milanović. Što će ova promjena na Pantovčaku značiti za odnose na relaciji Zagreb – Beograd nije pitanje kojim su se politički analitičari pretjerano bavili nakon objavljivanja rezultata. Nekoliko dana od predsjedničkih izbora u Hrvatskoj odnosi Zagreba i Beograda, ili preciznije Zorana Milanovića i Aleksandra Vučića mogli bi se ocijeniti kao tiha netrpeljivost. Iz perspektive Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbji to pitanje jest značajno, jer svaki šum između Zagreba i Beograda u najmanju ruku podiže u javnosti razinu netrpeljivosti spram Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj.

Predsjedničkim izborima nisu okonačni izborni procesi u Hrvatskoj, jer će državljani Hrvatske na izbore, i to one parlamentarne, ponovno u drugoj polovici godine. Neću ovdje o tome da će (neočekivano) ozbiljan igrač na tim izborima biti Miroslav Škoro, kome je za malo izmakao drugi krug predsjedničkih izbora. Hoću podsjetiti da na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj manjine biraju osam zastupnika u Saboru. I opet hoću podsjetiti: pravo je to koje manjine u Srbiji još uvijek nemaju.

Nemaju pravo birati svoje manjinske zastupnike, ali kao državljani Srbije imaju pravo glasati na izborima za sve razine vlasti. I glasat će (ako ne bojkotiraju izbore) najkasnije 3. svibnja. Bit će to opći izbori, jer će se u Srbiji birati lokalna, pokrajinska i republička vlast.

I nije tu kraj. Izbora će biti i u Crnoj Gori, i to redovitih parlamentarnih, redovitih lokalnih u Bosni i Hercegovini, izvanrednih parlamentarnih u Sjevernoj Makedoniji. I kada se tom je još doda Kosovo koje nikako da formira novu vladu nije pretjerano reći da će balkanski lonac ove godine uzavrijeti do točke ključanja. Stara oprobana metoda je da se, kada na domaćem terenu ne ide baš sve kako je planirano, neprijatelji, zavjere i sve što može mobilizirati domaće birače, što ih može ujediniti oko zajedničkog nacionalnog interesa, traži s duge strane granice.

Z. V.


 


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika