Kultura Kultura

Hrvatske zvijezde i mlade muzičke nade na proslavi

Doček u Novom Sadu, koji slavi dvije Nove godine, dva računanja vremena, dva kalendara, dva pisma, dva koncepta, ističe jedinstvo različitosti i interkulturalnost, kao jednu od glavnih karakteristika buduće Europske prijestolnice kulture. U tome se ogleda i ideja o žanrovski najrazličitijim muzičkim izvođačima koji nastupaju na nesvakidašnjim lokacijama i prostorima, koji prvi put dobijaju ulogu u plasiranju kulturnih sadržaja publici.

Doček 2020. ali i 7528. do kog je ostalo još svega nekoliko dana, dovodi domaće, regionalne i svjetske zvijezde, mlade i nadarene nade čija je karijera tek u usponu, ali i legendarna imena.

Dado Topić & Time after time

Dado Topić i njegov bend Time after time uveličat će proslavu Dočeka 7528. u Novom Sadu. Čuveni muzičar koji je karijeru započeo šezdesetih godina još uvijek stvara i nastupa s nesmanjenim entuzijazmom, tako da s pravom važi za živu legendu rock scene. Nastupao je na preko dvadeset festivala, a iza njega je opsežna diskografija koja ga je svrstala u neke od najpopularnijih muzičara s prostora bivše države. U Novom Sadu Dado Topić i Time nastupili su još 1976. godine kada je u Studiju M nastala snimka zabilježena na duploj ploči Randevu s glazbom. Kako je slavni muzičar jednom prilikom izjavio, rado dolazi u Novi Sad i Studio M, u kojem je snimio i dvije novogodišnje pjesme i pamti ga kao svijetlu točku bivše Jugoslavije koja je okupljala veliki broj bendova i kreativaca. Dado Topić & Time after time nastupit će 13. siječnja u kulturnom centru Petőfi ndor od 22 sata.

Let 3

Energični nastupi, provokativni tekstovi, autentičan izgled i kostimi, slobodni, hrabri, iskreni – Let 3 stiže pravo iz ovogodišnje Europske prijestolnice kulture Rijeke u grad koji će sljedeće godine ponijeti tu titulu, Novi Sad. Nastup tog hrvatskog sastava, koji inače nikoga ne ostavlja ravnodušnim, posebno će 13. siječnja donijeti nešto novo i nesvakidašnje, s obzirom na to da je lokacija Mala dvorana SNP-a od 20 sati. Uz njih stiže i Marijači bend El Combo, a zajedno će publiku zagrijati hitovima poput Profesor Jakov, Omađijaj me, Dijete u vremenu, Izgubljeni i drugi.

Aklea Neon

Doček 7528. u Novom Sadu obilježit će i afro-soul i etno ritmovi koje donosi Osječanka Aklea Neon, putujuća muzičarka i kantautorica. U medijima je poznata kao vila ritma i bita, što se jasno vidi u njenom prepoznatljivom stilu i pjesmama koje se kreću negdje između rege ritmova i nježnih ljubavnih melodija. Sjajna mlada nada nastupit će u Kulturnom centru Novog Sada 13. siječnja, prije pančevačkog dvojca Ljubičice. Ulaz za njen nastup je besplatan.

Lollobrigida

Elektro-pop sastav Lollobrigida, poznat po energičnim nastupima i zaraznim pjesmama koje variraju između diska osamdesetih, panka i opuštajućih ljetnih melodija, stiže u Novi Sad za doček 7528. i sprema se da opravda očekivanja Novosađana. Vesela petorka Lolobrigide: Ida Prester, Petra Cigoj, Jernej Šavel, Marko Turkalj i Ivan Levači uvijek nastoji publici priuštiti nešto više od običnog koncerta, te veliku pažnju posvećuju interpretaciji koja je uvijek originalna, ironična, zabavna i otkačena. Bend je više od deset puta gostovao u Novom Sadu, a aktivni su u čitavoj regiji. Godine 2009. osvojili su MTV awards, iza njih su brojni festivali, klubovi i manifestacije. Bend će nastupiti 13. siječnja u kulturnoj stanici Svilara od 19 sati.

Elemental

Popularna hip-hop grupa iz Hrvatske Elemental, koja je prošle godine proslavila 20 godina postojanja stiže pred novosadsku publiku u okviru dočeka 7528. Proslavili su se novim zvucima i drugačijim pristupom hip-hopu kombinirajući ga s džezom, soulom, fankom, regeom i rock muzikom, nastupali su sa Zagrebačkom filharmonijom, Kubizmom i mnogim drugim sastavima, te svoj pravac približili široj publici. Sedmočlana ekipa već je nastupala u našem gradu povodom čega su izjavili da su »na ti« s centrom Novog Sada i da se može reći da su se odomaćili. Elemental će nastupiti 13. siječnja u Kožari Srpskog narodnog pozorišta od 22 sata.

Svemirko

Zasigurno jedna od najzanimljivijih pojava na muzičkoj sceni Balkana – hrvatska petorka benda Svemirko dolazi u Novi Sad i nastupa u okviru spektakla koji se očekuje za doček 7528. Za samo dvije godine koliko postoji, ekipa Svemirka postigla je veliki uspjeh albumima Vanilija i Tunguzija. Njihove pjesme lako »ulaze u uši«, čuli smo ih u seriji Jutro će promeniti sve, a oni su opušteni, duhoviti i kreativni momci koji su oživjeli duh osamdesetih godina i sladunjavih zvukova. Svemirko će nastupiti 13. siječnja u Kino dvorani Željezničke stanice od 21 sat.

Podsjećamo, za razliku od dočeka 2020., kada su svi sadržaji bili besplatni, u centru grada na otvorenom, doček 7528. je u zatvorenim prostorima, širom grada u večernjim satima. Ulaznice se mogu pronaći na prodajnim mjestima Gigstix-a i na sajtu.

Sve informacije o izvođačima, satnici, lokacijama, prodaji ulaznica mogu se pronaći na sajtu Dočeka https://docek.ns2021.rs i na društvenim mrežama.

Kroz doček 2020. i 7528. godine Novi Sad ponovo povezuje dvije Nove godine, dva računanja vremena, dva kalendara, dva pisma, dva koncepta i podiže kapacitete kulturnog stvaralaštva. Spajanje vizualnog identiteta, na kom su zajedno radili umjetnici i novosadski studenti, s muzikom najrazličitijih domaćih, regionalnih i svjetskih izvođača, izdvaja Doček, a samim tim i Novi Sad, kao grad koji Novosađanima i gostima pruža jedinstven audio-vizualni doživljaj.


 

Najava događaja

07.06.2020 - Produljen rok prijava za izlaganje na stručnom skupu \\\'Čitanjem do uključenosti\\\'

Programski i organizacijski odbor stručnog skupa Čitanjem do uključenosti koji će se održati 2. i 3. listopada 2020. u Subotici, u čitaonici Gradske knjižnice Subotica (Cara Dušana 2) u okviru XIX. Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova produljio je rok za prijavu izlaganja do 15. srpnja 2020. godine.

Prijave za sudjelovanje s izlaganjem šalju se na adresu izlaganja.skup.Subotica2020@gmail.com.

Povratne informacije potencijalni sudionici s izlaganjem dobit će do 1. kolovoza 2020.

Programski i organizacijski odbor pratit će preporuke svih nadležnih tijela, nacionalnih stožera civilne zaštite i drugih, u vezi s mjerama zaštite širenja zaraze od koronavirusa.

O odgodi ili otkazivanju svi prijavljeni izlagači i sudionici stručnog skupa bit će pravodobno obaviješteni.

Informacije o skupu, programu i prijavi sudionika te konačni program bit će dostupni na mrežnoj stranici Zagrebačkog knjižničarskog društva i mrežnim stranicama Hrvatske čitaonice, Gradske knjižnice Subotica i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

14.06.2020 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha Festivala bunjevački pisama u Subotici je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

PROPOZICIJE NATJEČAJA:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja (maja) 2020.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XX. „Festival bunjevački pisama“

Festival će biti održan 27. rujna (septembra) 2020. u Subotici.

 

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay