Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Ipak se ne čeka Vučić?

Zahvaljujući Domu kulture u Tavankutu, svjedoci smo jedne vrlo nesvakidašnje situacije za Srbiju. Iako je objekt renoviran u svega nekoliko mjeseci, isto toliko mjeseci je prošlo, a da on nije otvoren. Neuobičajeno, čak pomalo i zbunjujuće za našu državu u kojoj se autocesta svečano otvara na svakih nekoliko kilometara.

Nakon više od deset godina čekanja, početak radova na obnovi Doma započeo je u listopadu 2018. godine. Radovi su završeni 11. svibnja 2019., poslije čega je »objekt u funkcionalnom stanju«, rekao nam je predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Tavankut Dejan Lončarević. U studenome je Dom obišao i narodni zastupnik u Skupštini Srbije, predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov, kada je konstatirano da je Dom obnovljen po svim standardima, uz nekoliko lako rješivih tehničkih nedostataka. Kako doznajemo od mještana Tavankuta, ovih dana su majstori radili u Domu, ali ne znamo što. Ulaz u Dom nam jesenas od lokalne samouprave nije bio dopušten, tako da dozvolu sada nismo ni tražili.

Zašto se toliko čeka na otvorenje Doma kulture pitanje je koje smo postavljali prošle godine, a kako se čini, postavljat ćemo i ove. S obzirom na to da je Grad nositelj projekta, tijelo je to od kojega očekujemo odgovor. No, pitati nema smisla kada smo jednom prilikom dobili odgovor: »Kada budemo imali detaljne informacije u vezi s vašim pitanjima koja se odnose na otvaranje Dom kulture u Tavankutu, bit ćete blagovremeno obaviješteni.« Poslije toga nam ostaje samo nagađati kada će se otvorenje dogoditi.

Jednom prilikom je član Savjeta MZ Tavankut, član DSHV-a Tome Vojnić Mijatov, na ovu temu za naš tjednik rekao: »Ne znam što se čeka, možda predsjednik države Aleksandar Vučić kad bude dolazio na otvorenje Y kraka, otvori i naš Dom.« Nagađanje je to koje je i nama djelovalo sasvim opravdano i kao prilika da predsjednik pokaže kako brine o nacionalnim manjinama, s obzirom na to da je do same obnove Doma i došlo nakon razgovora Žigmanova s njim 2018. godine.

Došao je konačno i taj prosinac u kojemu je najavljeno puštanje u promet Y kraka. Događaj je to koji su Subotičani iščekivali, a Tavankućani se potajno nadali da će ih predsjednik iznenaditi i presjeći tu vrpcu na vratima »objekta s lijepom fasadom«. Ipak, to se nije dogodilo. Istina, niti je bilo najavljeno, ali kako stara narodna kaže: »Nada umire posljednja«.

Ostaje sada da se čeka. Ne zna se što, a više ni tko, ali se čeka. Možda godišnjica završetka radova? Možda ponovni dolazak predsjednika u Suboticu? A možda uopće nema razloga da jedan seoski Dom kulture otvara predsjednik države!

J. D. B.

Najava događaja

07.06.2020 - Produljen rok prijava za izlaganje na stručnom skupu \\\'Čitanjem do uključenosti\\\'

Programski i organizacijski odbor stručnog skupa Čitanjem do uključenosti koji će se održati 2. i 3. listopada 2020. u Subotici, u čitaonici Gradske knjižnice Subotica (Cara Dušana 2) u okviru XIX. Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova produljio je rok za prijavu izlaganja do 15. srpnja 2020. godine.

Prijave za sudjelovanje s izlaganjem šalju se na adresu izlaganja.skup.Subotica2020@gmail.com.

Povratne informacije potencijalni sudionici s izlaganjem dobit će do 1. kolovoza 2020.

Programski i organizacijski odbor pratit će preporuke svih nadležnih tijela, nacionalnih stožera civilne zaštite i drugih, u vezi s mjerama zaštite širenja zaraze od koronavirusa.

O odgodi ili otkazivanju svi prijavljeni izlagači i sudionici stručnog skupa bit će pravodobno obaviješteni.

Informacije o skupu, programu i prijavi sudionika te konačni program bit će dostupni na mrežnoj stranici Zagrebačkog knjižničarskog društva i mrežnim stranicama Hrvatske čitaonice, Gradske knjižnice Subotica i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

14.06.2020 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha Festivala bunjevački pisama u Subotici je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

PROPOZICIJE NATJEČAJA:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja (maja) 2020.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XX. „Festival bunjevački pisama“

Festival će biti održan 27. rujna (septembra) 2020. u Subotici.

 

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay