Aktualno Aktualno

Grad – odmetnuti dio struktura

Na posljednjoj ovogodišnjoj redovitoj sjednici Skupštine grada Subotice, koja je održana 23. prosinca, vijećnici Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (kojih ima dvoje) nisu sudjelovali, a kao razlog bojkota navode činjenicu da gotovo godinu dana na dnevni red ovoga tijela nije uvrštena Odluka o mreži vrtića i osnovnih škola na teritoriju Grada. Odluka je to koja uz Odluku o mreži srednjih škola koju treba donijeti Autonomna Pokrajina Vojvodina i rješavanje pitanja izmještanja Tehničke i Politehničke škole koči osnivanje Hrvatskog obrazovno-odgojnog centra u Subotici.

Predsjednik DSHV-a i vijećnik u Skupštini grada Subotice, te zastupnik u Skupštini Srbije Tomislav Žigmanov kaže kako je neuvrštavanje Odluke o mreži vrtića i osnovnih škola na dnevni red Skupštine grada gotovo godinu dana više nego očit vid diskriminacije kada su u pitanju inicijative hrvatske zajednice.

Ističe i da je ono što hrvatska zajednica čeka od Grada Subotice normalna tehnička proceduralna odluka o kojoj je bilo riječi i s najvišim predstavnicima Republike, predsjednikom Aleksandrom Vučićem, te da eksplicitno stoji i u odluci Međunarodnog mješovitog odbora.

»Ne možemo vjerovati da unutar Srbije ne postoji sustav koji koordinirano radi na ostvarivanju temeljnih odluka koje smo uspostavili s višim instancama vlasti i da Grad Subotica djeluje kao neka vrsta odmetnutog dijela tih struktura.«

Rekao je Žigmanov i da je tajnica Tajništva za društvene djelatnosti Grada Subotice Jasmina Stevanović u kolovozu na sjednici Radne skupine za osnivanje Centra u Hrvatskom nacionalnom vijeću najavila donošenje Odluke već na sljedećoj Skupštini grada, što se, kako on kaže, nije dogodilo, a u međuvremenu je bilo dvije sjednice.

»Mi smatramo to i više nego nepouzdanom gestom, nevjerodostojnim da se ne ispunjavaju takva dana javno obećanja najvišim institucijama hrvatske zajednice.«

Žigmanov je istakao i da za ovu situaciju ne smatra odgovorne samo predstavnike vladajuće Srpske napredne stranke već i njihove koalicijske partnere Savez vojvođanskih Mađara koji nisu pokazali senzibilitet kada je u pitanju ostvarivanje prava nacionalnih manjina.

»Vidjeli smo da oni izgrađuju nove objekte, šire mrežu osnovnih škola, vrtića itd., a paralelno s tim ne dopuštaju, sprječavaju istu takvu legitimnu, legalnu i na zakonima pretpostavljenu inicijativu hrvatske zajednice. To je ono što kod nas dodatno budi nezadovoljstvo, jer moramo znati da u Srbiji postoje jednaka rješenja za sve pripadnike manjinskih zajednica, a ne da neki zbog političkih i koalicijskih odnosa imaju i više nego veliki broj beneficija za razliku od drugih koji takvo što nemaju.«

Žigmanov je rekao i da je DSHV stranka koja aktivno sudjeluje u funkcioniranju vlasti Grada, ali i da ne žele biti dionici procesa kada se isključuju iz donošenja odluka te da je čekanje na jednu odluku gotovo godinu dana granica preko koje nisu mogli prijeći.

J. D. B.

 

 

Najava događaja

07.06.2020 - Produljen rok prijava za izlaganje na stručnom skupu \\\'Čitanjem do uključenosti\\\'

Programski i organizacijski odbor stručnog skupa Čitanjem do uključenosti koji će se održati 2. i 3. listopada 2020. u Subotici, u čitaonici Gradske knjižnice Subotica (Cara Dušana 2) u okviru XIX. Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova produljio je rok za prijavu izlaganja do 15. srpnja 2020. godine.

Prijave za sudjelovanje s izlaganjem šalju se na adresu izlaganja.skup.Subotica2020@gmail.com.

Povratne informacije potencijalni sudionici s izlaganjem dobit će do 1. kolovoza 2020.

Programski i organizacijski odbor pratit će preporuke svih nadležnih tijela, nacionalnih stožera civilne zaštite i drugih, u vezi s mjerama zaštite širenja zaraze od koronavirusa.

O odgodi ili otkazivanju svi prijavljeni izlagači i sudionici stručnog skupa bit će pravodobno obaviješteni.

Informacije o skupu, programu i prijavi sudionika te konačni program bit će dostupni na mrežnoj stranici Zagrebačkog knjižničarskog društva i mrežnim stranicama Hrvatske čitaonice, Gradske knjižnice Subotica i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

14.06.2020 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha Festivala bunjevački pisama u Subotici je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

PROPOZICIJE NATJEČAJA:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja (maja) 2020.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XX. „Festival bunjevački pisama“

Festival će biti održan 27. rujna (septembra) 2020. u Subotici.

 

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay