Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Pomoć studentima

Rotary club Zagreb Kaptol od ove akademske godine financira jednu studentsku stipendiju Hrvata iz Srbije koji studij pohađaju u Hrvatskoj u sklopu svoje desetogodišnje akcije Korak u život. Iznos stipendije je 1.600 kuna mjesečno, svih pet godina studija, a jedini uvjet je redovito upisivanje semestara.

Prvi takav ugovor potpisan je prošloga tjedna između ovoga Rotary kluba i studentice Katarine Petreš, a kome će se stipendija dodijeliti odlučeno je u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem.

Iskorak

Predsjednik Rotary kluba Zagreb Kaptol Zlatko Stić kaže da je za sada osigurana samo jedna stipendija, ali da će se njihov broj povećavati čim se riješe određeni pravni problemi.

»Mi imao statut u kojem nije predviđen ovakav tip stipendija nego samo stipendije za stanovnike Hrvatske koje dijelimo studentima bez roditeljske skrbi. Ovo je za nas jedan iskorak koji smo učinili u suradnji s HNV-om u želji da pomognemo studentima koji dolaze iz Vojvodine u Hrvatsku na studij. U klubu smo dogovorili dodatak na Statut za ovakvu stipendiju, pa smo je uspjeli dodijeliti Katarini. Nadam se da će se ovakva praksa nastaviti, samo ćemo morati uraditi promjenu u našem Statutu u kojemu ovo nije predviđeno prigodom osnutka prije 11 godina«, kaže Stić.

Petreš, koja će ukoliko bude upisivala semestar za semestrom, imati osigurano 1.600 kuna od Rotary kluba Zagreb Kaptol rodom je iz Tavankuta, a studira Ekonomski fakultet u Zagrebu. Kaže kako je zahvalna HNV-u i Rotary klubu na ovoj stipendiji i omogućenom kvalitetnijem studentskom životu. Navodi i da je zadovoljna studiranjem u Zagrebu, jer joj pruža dobre studije i veliki izbor aktivnosti za slobodno vrijeme.

»Unutar hrvatske zajednice postoje stalni napori da se našim studentima pruži potpora, između ostalih i osiguraju stipendije. Novi saziv HNV-a je intenzivirao aktivnosti oko studenata kako bismo osigurali bolje uvjete, a napose onima koji su barem jedan ciklus obrazovanja završili na hrvatskom jeziku i pokazali rezultate tijekom svog školovanja. HNV prati koji su studenti dobili državnu stipendiju od Hrvatske, a za one koji nisu, nastojimo potražiti pomoć na drugim adresama. Naša kontinuirana suradnja s pojedinim Rotary klubovima u Hrvatskoj eto, hvala Bogu, za posljedicu je imala i to da je još jedna stipendija osigurana. Preostaje još u narednoj godini da isto učinimo i za preostale studente, a trenutno ih je samo pet na popisu koji nisu uspjeli ostvariti stipendiju, a koja će im, vjerujem, svima uvelike olakšati studije«, kaže predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

Suradnja

S Hrvatima iz Srbije Zlatko Stić surađivao je i ranije i pružao pomoć u obrazovanju i preko drugih dužnosti koje obnaša.

Kao ravnatelj srednje Prirodoslovne škole Vladimira Preloga iz Zagreba prije sedam godina je započeo je suradnju tako što je s učenicima posjetio Politehničku školu i Gimnaziju Svetozar Marković u Subotici te Osnovnu školu Matija Gubec u Tavankutu. Tom prigodom ova zagrebačka škola donirala je udžbenike djeci koja nastavu pohađaju na hrvatskome, nakon čega su i ugostili u Zagrebu neke od njih.

S obzirom na to da je Stić i predsjednik Udruge ravnatelja srednjih škola Grada Zagreba, u suradnji s drugim ravnateljima osigurao je još jednu donaciju stručne literature za škole u Subotici i Tavankutu, nakon čega je kao član Rotary kluba Zagreb Kaptol pokrenuo akciju za ozvučenje sportske dvorane škole u Tavankutu.

Posljednji dolazak Stića u Suboticu bio je početkom listopada ove godine kada je i načelno dogovorena ova studentska stipendija, a tom prigodom učenici škole u kojoj je ravnatelj izveli su mjuzikl u Subotici i Monoštoru, te uz potporu škole donirali 500 srednjoškolskih udžbenika.

J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika