Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Svojoj zaštitnici u čast

Blagdan svete Barbare, jedne od adventskih glasnica koja nam naviješta Božić, zaštitnice vatrogasaca, rudara i dobre smrti proslavljen je 4. prosinca u Beočinu u župnoj crkvi koja nosi njeno ime. Zaštitnici župe u Beočinu proslava je počela misnim slavljem koje je predvodio pomoćni biskup đakovačko-osječki Ivan Ćurić u zajedništvu sa svećenicima Srijemske biskupije i župnikom domaćinom vlč. Zdravkom Čabrajcem. Za župljane je ovaj blagdan, osim Božića i Uskrsa, jedan od najznačajnijih dana u godini i prigoda da se vjernici iz Beočina i susjednih mjesta okupe i druže, s obzirom na to da nemaju svoju kulturnu udrugu. Poruka koja je toga dana prenijeta župljanima župe u Srijemu koju krasi nacionalna šarolikost bila je da svi zajedno u zajedništvu, bez obzira na vjeroispovijest, djeluju u kršćanstvu.

Višestoljetna prisutnost

A da je katolička zajednica više stoljeća prisutna u ovoj župi ukazuju i povijesni podatci. Još prije 1436. godine u Beočinu je postojala katolička župa, ali tek 1922. godine je jedna školska učionica pregrađena za kapelu. S obzirom na to da je bila mala da primi tada veliki broj katolika 1930. godine podržana je ideja da se izgradi crkva. Temeljni kamen za novu crkvu položen je 1940. godine, a do sredine 1942. godine izgrađen je brod crkve sa sakristijom. Zvonik crkve je izgrađen tijekom 2007. i 2008. godine. Danas je ona glavno mjesto okupljanja vjernika. Župa danas broji oko 250 katoličkih obitelji.

»I pored malog broja prisutnih župljana, župa i danas živi. Teško je utvrditi njihov broj, jer je župa još uvijek u procesu promicanja zajednice. Okvirno, to je brojka od 250 kućanstava, s tim da on može dostići i stotinjak više. Dogodila se svojevrsna sekularizacija i odvajanje i čini mi se da današnje doba iziskuje jedno svojevrsno misionarenje. Trebalo bi djelovati bez jednog klasičnog pastoralnog pristupa: ‘dođite, potrebni ste nam’, nego jednostavno kao što papa kaže, periferija. I to je živa slika da se mora ići na periferiju», kaže župnik Čabrajac, ističući da je sveta Barbara zaštitnica crkvene zajednice u Beočinu koju svi mještani na poseban način štuju.

»U vremenu adventa, priprave za Božić, sveta Barbara, koja ima dodirnu točku i sa sestrinskom pravoslavnom crkvom, nam pokazuje da je došlo vrijeme koje nas poziva na zajedništvo. Pozvani smo na ono dublje i zahtjevno.«

Poziv na zajedništvo

Predvoditelj misnoga slavlja pomoćni biskup đakovačko-osječki Ivan Ćurić istaknuo je da u primjeru svete Barbare možemo prepoznati svjedočanstvo njezine ljubavi i vjere. Ona je zaštitnica koju kršćani mole za milost, a zazivaju je i ratari, seljaci, radnici, a na poseban način je zazivaju rudari. Obraćajući se vjernicima, pozvao ih je na zajedništvo.

»Tu sam svoju poruku utemeljio na poruci evanđelja koja nam je zajednička, kako pravoslavnim vjernicima tako i nama katolicima. Svjedočanstvo svete Barbare je zajedništvo. Kad se u cijelosti prihvaća nasljedovanje Krista, onda je tu uvijek put ljubavi. To nam pokazuje i sveta Barbara. Istaknuo sam želju i molitvu da jedan vid blagoslova, radosti katoličkoj zajednici u ovom mjestu dođe i od dobrohodnosti, zapravo svjedočanstva kršćanske ljubavi pravoslavnih vjernika«, kazao je Ćurić.

Rudarska tradicija, samo u sjećanjima

Kao predstavnik HNV-a, ali i kao pripadnik župne zajednice u Beočinu, na proslavi je prisustvovao i međunarodni tajnik HNV-a Darko Baštovanović.

»Ovo je naš dan kada se s radošću okupljamo, s obzirom na to da ovdje nemamo kulturnu udrugu. Organizirani smo u okvirima župe i tu najviše nastojimo djelovati. Vjerujem da će se vremenom i neki drugi kulturni sadržaji nadovezati na ovu proslavu. Proslava blagdana svete Barbare je neka vrsta našega brenda. Uvijek je lijepo posjećeno, ugodno se osjećamo i emocije su uvijek velike. Ovo je prvi puta da i ja osobno, ne samo u ime HNV-a nego netko tko je ovdje aktivan u crkvi, imam prigodu naći se u ulozi domaćina«, izjavio je Baštovanović.

Unatoč tome što je Beočin nekada bio rudarsko mjesto, ostala su samo blijeda sjećanja na ta vremena.

»Mislim da ta rudarska tradicija danas više živi u sjećanjima i da nije toliko dominantna. Rekao bih da su se Beočinci možda više u nekim kasnijim godinama vezivali za beočinsku tvornicu cementa koja je ovdje dugo bila brend i koja je upošljavala veliki broj ljudi. Ali kada pričate s našim starijim sugrađanima, znaju se pokrenuti priče upravo za rudarsku tradiciju. Upravo je ona jedan od razloga to što je hrvatska zajednica velika. Po našim procjenama, ovdje živi između 500 do 600 Hrvata te drugih sugrađana koji su katolici: Mađari, Nijemci, Česi, Poljaci. Svi oni su dolazili ovdje raditi i kao rudari i kao radnici u beočinskoj tvornici cementa, tako da je Beočin do dan danas sačuvao to svoje multikulturalno lice, pa čak i kroz neke periode u povijesti koji nisu bili dobri«, navodi Baštovanović.

Sjećanja na bolja vremena

Župljanka Ljubica Frank upoznala nas je s vremenom u župi dok je ona bila dijete.

»U župi nas danas nema puno. Stariji su uglavnom umrli, a mladi ponekad dođu u crkvu. Ali držimo se zajedno. Lijepo nam je, zadovoljni smo i s drugim mještanima se lijepo slažemo. Kada sam bila dijete, crkva je uvijek bila puna vjernika za ovaj blagdan. Bilo je puno djece, išli smo redovito na vjeronauk, a crkva je tada bila mala da nas sve primi. Važno je da se poštujemo i da imamo jedan zajednički cilj, da vjerujemo u Boga. Mi štujemo svetu Barbaru, jer je ona naša zaštitnica, naša svetica i naša kraljica«, kaže Ljubica Frank.

Ovogodišnja proslava blagdana protekla je i u znaku proslave četrdesete obljetnice od osnutka same župe, a na proslavi su, osim velikog broja vjernika, prisustvovali i opunomoćeni ministar Veleposlanstva Hrvatske u Beogradu Stjepan Glas i predsjednik Općine Beočin Mitar Milinković.

S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika