Kultura Kultura

Zvuci tambure pred Božić

Od prvog dana postojanja jedan od prioritetnih ciljeva hrvatske udruge Široko iz Niša bio je, osim povezivanja s većim centrima Hrvata koji djeluju na sjeveru Vojvodine i s Hrvatskim nacionalnim vijećem, suradnja s hrvatskim kulturnim udrugama te prezentiranje hrvatske tradicije i kulture široj javnosti na jugu Srbije. Prethodne dvije godine na Božićnom koncertu u katoličkoj crkvi Uzvišenja svetog križa u Nišu gosti su im bili HGU Festival bunjevačkih pisama iz Subotice, a ove godine ugostili su članove Velikog tamburaškog orkestra HKPD-a Matija Gubec iz Rume. Koncert je pred velikim brojem posjetitelja održan 7. prosinca u župnoj crkvi, a zadovoljstvo je bilo obostrano kako domaćina, tako i gostiju iz Rume kojima je ovo bilo prvo predstavljanje pred niškom publikom.

Koncert kao ohrabrenje

Prilikom organiziranja prvog ovakvog koncerta želja im je bila da dovedu tamburu u svoj grad na jugu Srbije. Također, imali su želju da organiziranjem kulturnog događaja privole i ohrabre sve one koji se do sada nisu priključili u rad udruge.

»I ovaj koncert je jedan od načina da malo ohrabrimo ljude kako bi vidjeli da se nešto dešava i da ostvarimo zajedništvo. Uspjeli smo u tome. Na koncerte dolaze i oni koji nisu katolici. Svi zajedno uživamo u druženju s našim gostima i u zvucima tambure. Smatram da svoju kulturu trebaš živjeti i ovi koncerti su jedan od načina da to i ostvarimo«, ističe predsjednica udruge Široko Ivanka Spasiš, navodeći da su zadovoljni što su ostvarili suradnju s još jednom hrvatskom udrugom, ovoga puta iz Srijema.

Potpredsjednik udruge Miro Čavara kaže kako u Nišu još uvijek postoji etnička distanca spram Hrvata te da kultura, odnosno kulturni događaji koje oni organiziraju, može pridonijeti empatiji i zbližavanju ljudi, budući da promiče univerzalne vrijednosti.

Potpora iz Srijema

U cjelovečernjem programu pred brojnom publikom tamburaši s Brega predstavili su se brojnim tamburaškim kompozicijama, te pjesmama u izvedbi solista Darka Matešića i Marije Ratančić.

Gosti iz Rume nisu krili zadovoljstvo što su imali prigodu biti gosti udruzi u Nišu i predstaviti se tamošnjoj publici. Osim srdačnosti domaćina, bili su fascinirani i izgledom crkve Uzvišenja svetog Križa sagrađene nakon oslobođenja od Otomanskog carstva 1884. godine, kada je u gradu bilo 200 stanovnika katoličke vjeroispovijesti. U izgradnju nove crkve sadašnjeg izgleda krenulo se 1992. godine za vrijeme župnikovanja vlč. Antuna Pečara.

»Koncert našeg tamburaškog orkestra je jedna vrsta podrške udruzi u Nišu. Želja nam je da ih ohrabrimo, kako bi se u budućnosti okupljali u što većem broju i da svojim radom na najbolji način predstavljaju svoju kulturnu baštinu. Mi smo jedno od starijih Društava koje kontinuirano radi od 1903. godine i vjerujem da im možemo poslužiti kao dobar primjer. Iskreno se nadam da će im se vremenom povećati broj članova i da ćemo i mi imati priliku njih ugostiti. Dojmovi su nam prelijepi i ako nas ponovno pozovu, sigurno da ćemo se odazvati. Osobno sam, osim gostoljubivošću domaćina, oduševljen izgledom crkve. Nisam vjerovao da ovako nešto negdje postoji«, kaže predsjednik rumske udruge Zdenko Lanc.

Koncertu su, osim velikog broja Nišlija, prisustvovali i predstavnici hrvatske diplomacije u Srbiji, te predstavnici manjinskih udruga iz Niša.

S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika