Kultura Kultura

Nek’ zaori pjesma drevnim Varadinom

Dokazujući još jednom kako je među hrvatskim udrugama kulture jedna od ambicioznijih, HKPD Jelačić iz Petrovaradina objavilo je CD s djelima koje je skladao petrovaradinski skladatelj Franjo Štefanović (1879.-1924.). Nosač zvuka nazvan je U kolo, braćo, po naslovu himne Hrvatskoga pjevačkog društva Neven iz Petrovaradina kojem je Štefanović jedno vrijeme bio ravnatelj. »U kolo braćo, nek zaori pjesma, drevnim nam Varadinom gradom hrvatskim«, početni su stihovi ove svojevrsne budnice. Na CD-u se nalazi svjetovna i duhovna glazba ovoga autora. 
»Štefanovićev rad smo željeli bolje upoznati, budući da je on bio samozatajan«, kazao je na prošlotjednom predstavljanju predsjednik Jelačića i začetnik ideje o produciranju ovog glazbenog materijala Petar Pifat. »To smo pokušali učiniti ovim djelom koje je nastalo potporom Grada Novog Sada, te uz angažiranje našega zbora, kojem su pomogli solisti opere Srpskog narodnog kazališta. Glazba je bila, uz dopuštenje upravitelja župe Presvetog Trojstva u Srijemskim Karlovcima preč. Marka Loša, izvođena i snimana u Kapeli Gospe od mira u Srijemskim Karlovcima, uz orguljašku pratnju Vlaste Pokas. Zborom HKPD-a Jelačić ravnala je prof. Vesna Kesić Krsmanović a voditeljica zbora Bajićevi slavuji Glazbene škole Isidor Bajić bila je Senka Nedeljković«, naveo je Pifat.

Vrijedan pothvat

Novosadska glazbena kritičarka Marija Adamov je ukazala kako šira glazbena javnost i stručnjaci sasvim malo znaju o Štefanoviću, stoga je ovaj CD poštovanja vrijedan pothvat.
»Ovaj projekt me je asocirao na tijesnu umjetničku, kolegijalnu i prijateljsku vezu između pijanista Đure Rajkovića i svestranog glazbenika Stanislava Prepreka, jer su obojica, svaki na svoj način, pridonijeli čuvanju od potpunog i nepravednog zaborava svega onog što je Štefanović, njihov stariji prethodnik i uzor, ostavio. U tom smislu ovaj CD vidim i kao hommage svoj trojici glazbenika iz Petrovaradina. Moram spomenuti još jednog rođenog Petrovaradinca, Eugena Gvozdanovića, skladatelja i ravnatelja, jedno vrijeme i glazbenog urednika te profesora Akademije umjetnosti, vrsnog poznavatelja opere i opernog kritičara, koji je pisao i prikaze Štefanovićeva djela. Među nekolicinom glazbenih stvaratelja koji su izvodili Štefanovićeve skladbe izdvaja se prof. dr. Mihaela Grginčević, koja je interpretirala i njegove solo pjesme na priredbama knjižnice Vladimir Nazor u Petrovaradinu, a poslije nje i Tihomir Tapavica, urednik glazbenog časopisa za djecu Cvrčak koji je objavljivao Štefanovićeve skladbe. Na njegov poticaj nastala je nova redakcija Šetafanovićeve opere Šumska kraljica i novo izvođenje ove opere«, kazala je Adamov.  

Glazbeni izričaj

Mladost Franje Štefanovića poklopila se s vremenom stvaranja zajedničke države Južnih Slavena. 
»Zato je logično da je tada imao romantičarski izričaj, da bi tijekom kasnijeg školovanja u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu, neposredno pred Prvi svjetski rat, počeo slobodno tragati i za vlastitim ljudskim i umjetničkim identitetom. Tome ga je vodila i težnja, iako je skladao za potrebe svojega prosvjetiteljskog i pedagoškoga rada, da se približi tokovima europske kulture na početku XX. stoljeća. U to vrijeme u glazbi slavenskih naroda nacionalni pravac je bio dominantan, pa se i tako uklapao u aktualne stilove. S druge strane, Štefanovićeve skladbe su tijesno povezane s potrebama ambijenta u kome je živio«, dodala je Adamov. 
Glede duhovnih skladbi, Adamov najzrelijom smatra petostavačnu misu koja je napisana u cecilijanskom duhu i uz prizvuk narodnoga tona. Zbor Jelačića na zabilježenoj snimci pjeva u redakciji Đ. Rajkovića, »upodobljenoj suvremenoj liturgijskoj uporabi, s drugačijom senzibilnošću i jednim novim razumijevanjem duhovnosti i njene univerzalne religiozne poruke«.

M. T. / Foto: Aleksandar Miškov

ANTRFILE

Obnovljen grob

Prije predstavljanja CD-a, rodbina i poštovatelji posjetili su Štefanovićev grob na Trandžamenstkom groblju u Petrovaradinu, koji je obnovljen potporom Ministarstva kulture i informiranja Srbije, te ovog puta nanovo blagoslovljen od strane vlč. Ivana Rajkovića.

Najava događaja

07.06.2020 - Produljen rok prijava za izlaganje na stručnom skupu \\\'Čitanjem do uključenosti\\\'

Programski i organizacijski odbor stručnog skupa Čitanjem do uključenosti koji će se održati 2. i 3. listopada 2020. u Subotici, u čitaonici Gradske knjižnice Subotica (Cara Dušana 2) u okviru XIX. Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova produljio je rok za prijavu izlaganja do 15. srpnja 2020. godine.

Prijave za sudjelovanje s izlaganjem šalju se na adresu izlaganja.skup.Subotica2020@gmail.com.

Povratne informacije potencijalni sudionici s izlaganjem dobit će do 1. kolovoza 2020.

Programski i organizacijski odbor pratit će preporuke svih nadležnih tijela, nacionalnih stožera civilne zaštite i drugih, u vezi s mjerama zaštite širenja zaraze od koronavirusa.

O odgodi ili otkazivanju svi prijavljeni izlagači i sudionici stručnog skupa bit će pravodobno obaviješteni.

Informacije o skupu, programu i prijavi sudionika te konačni program bit će dostupni na mrežnoj stranici Zagrebačkog knjižničarskog društva i mrežnim stranicama Hrvatske čitaonice, Gradske knjižnice Subotica i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

14.06.2020 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha Festivala bunjevački pisama u Subotici je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

PROPOZICIJE NATJEČAJA:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja (maja) 2020.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XX. „Festival bunjevački pisama“

Festival će biti održan 27. rujna (septembra) 2020. u Subotici.

 

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay