Aktualno Aktualno

Rješavanje aktualnih problema mjesnih Hrvata

Niz posjeta delegacija HNV-a lokalnim samoupravama imaju za cilj uspostavu suradnje i poboljšanje položaja tamošnjih Hrvata u Srbiji. Tako je nedavno, početkom studenoga, delegacija HNV-a, na čelu s predsjednicom Vijeća Jasnom Vojnić, posjetila čelnike Općine Stara Pazova i Hrvatsko kulturno-umjetničko prosvjetno društvo Tomislav iz Golubinaca.

Podrška Hrvatima u općini Stara Pazova

»To je sad već ustaljena praksa da prije susreta s čelnicima gradova i općina od kojih dobije poziv vodstvo HNV-a posjeti hrvatsku zajednicu koja živi na tom teritoriju i upozna se s njihovim radom i problemima. Iz razgovora s predsjednikom udruge Tomislav iz Golubinaca Vlatkom Ćaćićem vodstvo je upoznato da postoje problemi u sve manjem broju Hrvata koji se žele uključiti u rad udruge. Razgovaralo se o organiziranju manifestacije nadaleko poznate Golubinačke mačkare, za koje postoji inicijativa da uđu u program europskih karnevalskih festivala, kao i manifestaciji Večeri i noći Ilije Žarkovića Žabara. O suradnji s općinom Stara Pazova Ćaćić se pohvalno izrazio, budući da općina pruža ozbiljnu potporu i manifestacijama udruge i mjesnoj katoličkoj crkvi«, kaže predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Lazar Cvijin.

Na sastanku u zgradi Općine Stara Pazove, osim predsjednika Đorđa Vukadinovića, bile su nazočne i pomoćnice predsjednika Marina Savić, zadužena za ekonomska pitanja i Nataša Mićić, zadužena za međunacionalne odnose.

»Predsjednik općine je izrazio spremnost da i nadalje daje podršku hrvatskoj udruzi i mjesnoj crkvi, kao i da uloži dodatne napore u turističkoj promociji Golubinačkih mačkara. Istaknuo je i pozitivna iskustva u suradnji s hrvatskim gradovima i gospodarstvenim tvrtkama. Vodstvo HNV-a se zahvalilo na dosadašnjoj potpori hrvatskoj zajednici na teritoriju općine Stara Pazova, uz očekivanje da se ista i poveća, pogotovo u dijelu oživljavanja tamburaškog odjela u udruzi Tomislav. Također je zamolilo da se u eventualne projekte prekogranične suradnje s Hrvatskom uključi i lokalna hrvatska zajednica«, kaže Cvijin, koji je osim predsjednice Vijeća Jasne Vojnić, bio u delagaciji HNV-a, kao i članica Izvršnog odbora Vijeća zadužena za obrazovanje Margareta Uršal.

Čeka se konkretna ponuda Grada Beograda

Prošle srijede, 4. prosinca, trebao je biti održan sastanak i s gradonačelnikom Beograda Zoranom Radojičićem, ali taj sastanak se nije održao.

»Na više puta upućen zahtjev HNV-a Gradu Beogradu da se riješi pitanje dodjele prostora za rad hrvatskim udrugama kulture, stigao je poziv iz kabineta gradonačelnika Zorana Radojičića da delegacija HNV-a dođe na sastanak 4. prosinca u Beograd. Dan prije samog sastanka poslana nam je obavijest da gradonačelnik ipak neće moći nazočiti sastanku, nego da će delegaciju HNV-a primiti šef kabineta Vojin Vučićević. Vodstvo HNV-a je odlučilo da se na sastanak ipak ode, pa sam nazočio tom sastanku u ime HNV-a, a na sastanku je nazočio i član Izvršnog odbora našeg Vijeća zadužen za kulturu Darko Sarić Lukendić kao i Tomislav Žigmanov, narodni zastupnik u Skupštini Srbije i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. Šef kabineta Vučičević je primio na znanje zahtjev HNV-a za osiguranje prostora za rad hrvatskih udruga, budući, kako je rekao, o tome do tada ništa nije znao i pored četiri zahtjeva kabinetu koja su upućena samo tijekom 2019. godine i obećao konkretan odgovor već do kraja tjedna. Do kraja tjedna je stigao odgovor da će tijekom narednog tjedna stići konkretna ponuda od Grada Beograda u pogledu rješenja pitanja prostora za rad hrvatskih udruga«, kaže Cvijin u svezi tog sastanka i napominje kako je istoga dana delegacija HNV-a u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu imala susret s predstavnicima hrvatskih udruga s područja Grada Beograda Ljiljanom Crnić, Katicom Naglić i Brankom Kajićem.

Susretu je nazočio i veleposlanik Gordan Bakota. Razgovaralo se o ishodu sastanka s predstavnikom Grada Beograda, kao i planovima udruga i HNV-a u narednom periodu.

Na koncu razgovora, Lazar Cvijin kaže kako je HNV bio vrlo blizu dogovora u svezi sastanka s predsjednikom Grada Pančevo, ali je sve odgođeno zbog bolesti gradonačelnika, te HNV čeka na prijedlog novog termina za taj sastanak.

Z. Sarić

 

 

Najava događaja

01.09.2021 - Natječaj za najbolju pjesmu »Preprekovog proljeća 2022.«

Natječaj je javni, a pravo sudjelovanja imaju svi građani Republike Srbije i Republike Hrvatske, te iz inozemstva, koji pišu na hrvatskom jeziku ili na nekom od njegovih dijalekata.

Tema pjesme je slobodna.

Autori mogu poslati do tri neobjavljene pjesme, a uz to trebaju navesti svoje puno ime i prezime, broj telefona i adresu, te priložiti svoju fotografiju i kratak životopis. Pjesme pod pseudonimom neće biti objavljene, kao ni ulomci iz većih pjesama, ili već objavljeni radovi te radovi poslani na druge natječaje.

Pjesme se ne honoriraju.

Pjesme slati na e-mail adresu: natjecaji.stanislav.preprek@gmail.com pri čemu u rubrici subject treba naznačiti PREPREKOVO PROLJEĆE 2022 – ime i prezime autora.

Rok za slanje pjesama je 1. rujna 2021. godine.

Uredništvo Zbirke pjesama Preprekovo proljeće 2022. odabrat će najbolje radove za istoimenu zbirku koja će biti tiskana u nakladi Udruge, te će tročlani žiri rangirati prve tri pjesme.

Na promociji Zbirke pjesama Preprekovo proljeće 2022, predviđenoj za travanj 2022. godine, uz prigodni program članova HKUPD Stanislav Preprek, prvoplasirane tri pjesme pročitat će nagrađeni autori.

15.10.2021 - HRCKO i KUŽIŠ?!: NATJEČAJ ZA PJESME I PROZU

Dječji i omladinski časopisi »Hrcko« i »Kužiš?!« raspisali su natječaj za literarne radove pod sloganom: »Budi pisac, pjesnik budi / Nek riječi polete iz grudi, u sebi maštu probudi!«.

Radovi (pjesma, proza u obliku kratke priče) mogu biti pisani hrvatskim standardnim jezikom, te mjesnim hrvatskim govorima (bunjevačka i šokačka ikavica).

Pjesme ili priče šalju se na e-mailove: hrcko@hrvatskarijec.rs ili kuzis07@gmail.com.

Prvi rok za slanje radova je kraj školske godine, a drugi do 20. rujna 2021. godine.

Autori najboljih radova bit će nagrađeni na »Danima hrvatske knjige i riječi – danima Balinta Vujkova« u listopadu.

Čeka vas iznenađenje!

Uz svoj rad(ove) potrebno je poslati sljedeće podatke: ime i prezime, razred, naziv škole i mjesta, ime i prezime učitelja, nastavnika ili profesora (mentora).

Organizatori natječaja su: NIU »Hrvatska riječ«, Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatska čitaonica Subotica.

20.08.2021 - Dužijanca 2021. - Najava događanja

30. lipnja u 9 sati – Etno-radionica pravljenja tarane – Etnosalaš u Đurđinu.

4. srpnja u 10 sati – Dužijanca u Žedniku – crkva sv. Marka evanđelista.

9. – 17. srpnja – XXIV. Saziv Prve kolonije naive u tehnici slame – Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame, HKPD Matija Gubec, Tavankut.

10. srpnja od 6.30 sati – Takmičenje risara – njiva pokraj crkve sv. Josipa Radnika, Đurđin.

11. srpnja u 10.30 sati – Dužijanca u Bajmaku – crkva sv. Petra i Pavla apostola, Bajmak.

17. srpnja u 18 sati – Natjecanje u pucanju bičevima – njiva pokraj crkve sv. Josipa Radnika, Đurđin.

18. srpnja u 10.30 sati – Dužijanca u Tavankutu – crkva Presvetog Srca Isusova, Tavankut.

21. srpnja tijekom dana – postavljenje izloga u središtu grada za natjecanje aranžera izloga, Subotica.

21. – 28. srpnja u 19 sati – otvorenje izložbe S Božjom pomoći – dvorana HKC Bunjevačko kolo, Subotica.

25. srpnja u 10 sati – Dužijanca u Maloj Bosni – crkva Presvetog Trojstva, Mala Bosna.

30. srpnja do 30. kolovoza – Izložba slika s XXIV. Međunarodne likovne kolonije Bunarić – HKC Bunjevačko kolo, Subotica – otvorenje 30. srpnja u 19 sati.

1. kolovoza u 10 sati – Dužijanca u Đurđinu – crkva sv. Josipa Radnika, Đurđin.

1. kolovoza od 14 sati – Konjičke utrke Dužijanca – Gradski hipodrom, Subotica.

1. kolovoza u 18 sati – Dužijanca u Mirgešu – kod križa.

5. kolovoza u 19 sati – Književna večer u organizaciji Katoličkog društva Ivan Antunović – svečana dvorana HKC Bunjevačko kolo, Subotica.

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay