Aktualno Aktualno

Rješavanje aktualnih problema mjesnih Hrvata

Niz posjeta delegacija HNV-a lokalnim samoupravama imaju za cilj uspostavu suradnje i poboljšanje položaja tamošnjih Hrvata u Srbiji. Tako je nedavno, početkom studenoga, delegacija HNV-a, na čelu s predsjednicom Vijeća Jasnom Vojnić, posjetila čelnike Općine Stara Pazova i Hrvatsko kulturno-umjetničko prosvjetno društvo Tomislav iz Golubinaca.

Podrška Hrvatima u općini Stara Pazova

»To je sad već ustaljena praksa da prije susreta s čelnicima gradova i općina od kojih dobije poziv vodstvo HNV-a posjeti hrvatsku zajednicu koja živi na tom teritoriju i upozna se s njihovim radom i problemima. Iz razgovora s predsjednikom udruge Tomislav iz Golubinaca Vlatkom Ćaćićem vodstvo je upoznato da postoje problemi u sve manjem broju Hrvata koji se žele uključiti u rad udruge. Razgovaralo se o organiziranju manifestacije nadaleko poznate Golubinačke mačkare, za koje postoji inicijativa da uđu u program europskih karnevalskih festivala, kao i manifestaciji Večeri i noći Ilije Žarkovića Žabara. O suradnji s općinom Stara Pazova Ćaćić se pohvalno izrazio, budući da općina pruža ozbiljnu potporu i manifestacijama udruge i mjesnoj katoličkoj crkvi«, kaže predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Lazar Cvijin.

Na sastanku u zgradi Općine Stara Pazove, osim predsjednika Đorđa Vukadinovića, bile su nazočne i pomoćnice predsjednika Marina Savić, zadužena za ekonomska pitanja i Nataša Mićić, zadužena za međunacionalne odnose.

»Predsjednik općine je izrazio spremnost da i nadalje daje podršku hrvatskoj udruzi i mjesnoj crkvi, kao i da uloži dodatne napore u turističkoj promociji Golubinačkih mačkara. Istaknuo je i pozitivna iskustva u suradnji s hrvatskim gradovima i gospodarstvenim tvrtkama. Vodstvo HNV-a se zahvalilo na dosadašnjoj potpori hrvatskoj zajednici na teritoriju općine Stara Pazova, uz očekivanje da se ista i poveća, pogotovo u dijelu oživljavanja tamburaškog odjela u udruzi Tomislav. Također je zamolilo da se u eventualne projekte prekogranične suradnje s Hrvatskom uključi i lokalna hrvatska zajednica«, kaže Cvijin, koji je osim predsjednice Vijeća Jasne Vojnić, bio u delagaciji HNV-a, kao i članica Izvršnog odbora Vijeća zadužena za obrazovanje Margareta Uršal.

Čeka se konkretna ponuda Grada Beograda

Prošle srijede, 4. prosinca, trebao je biti održan sastanak i s gradonačelnikom Beograda Zoranom Radojičićem, ali taj sastanak se nije održao.

»Na više puta upućen zahtjev HNV-a Gradu Beogradu da se riješi pitanje dodjele prostora za rad hrvatskim udrugama kulture, stigao je poziv iz kabineta gradonačelnika Zorana Radojičića da delegacija HNV-a dođe na sastanak 4. prosinca u Beograd. Dan prije samog sastanka poslana nam je obavijest da gradonačelnik ipak neće moći nazočiti sastanku, nego da će delegaciju HNV-a primiti šef kabineta Vojin Vučićević. Vodstvo HNV-a je odlučilo da se na sastanak ipak ode, pa sam nazočio tom sastanku u ime HNV-a, a na sastanku je nazočio i član Izvršnog odbora našeg Vijeća zadužen za kulturu Darko Sarić Lukendić kao i Tomislav Žigmanov, narodni zastupnik u Skupštini Srbije i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. Šef kabineta Vučičević je primio na znanje zahtjev HNV-a za osiguranje prostora za rad hrvatskih udruga, budući, kako je rekao, o tome do tada ništa nije znao i pored četiri zahtjeva kabinetu koja su upućena samo tijekom 2019. godine i obećao konkretan odgovor već do kraja tjedna. Do kraja tjedna je stigao odgovor da će tijekom narednog tjedna stići konkretna ponuda od Grada Beograda u pogledu rješenja pitanja prostora za rad hrvatskih udruga«, kaže Cvijin u svezi tog sastanka i napominje kako je istoga dana delegacija HNV-a u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu imala susret s predstavnicima hrvatskih udruga s područja Grada Beograda Ljiljanom Crnić, Katicom Naglić i Brankom Kajićem.

Susretu je nazočio i veleposlanik Gordan Bakota. Razgovaralo se o ishodu sastanka s predstavnikom Grada Beograda, kao i planovima udruga i HNV-a u narednom periodu.

Na koncu razgovora, Lazar Cvijin kaže kako je HNV bio vrlo blizu dogovora u svezi sastanka s predsjednikom Grada Pančevo, ali je sve odgođeno zbog bolesti gradonačelnika, te HNV čeka na prijedlog novog termina za taj sastanak.

Z. Sarić

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika